Friday 08 November 2024

Friday 08 November 2024

Share

Per què hi ha tan poques dones en conferències mixtes de TICS?

 

De més de 450 professionals de Catalunya del sector TIC que van assistir a la trobada de ProCatTIC organitzada a Media Tic, així com en el networking posterior, nomès un 10% eren dones. Entre 7 ponents, una única dona, Rosaura Alastrauey va gaudir del privilegi de dirigir-se al públic, i per això calia preguntar-li si realment no hi mès dones en el sector de emprenedores de TICS. I la resposta va ser si: “Ho hem comprovat moltes vegades en  actes organitzats per dones”.

 

Aquesta “manca de representativitat” de la jornada ProCatTIC 2012, celebrada a l’Edifici MediaTIC del Poble Nou (Barcelona) també, es pot comprovar en el vídeo penjat  per ProCatTIC a Youtube, on es pot veure que en el resumen no s’anomena a la dona ponent i si que es parla dels restants ponents. Amb Ponències al voltant de l’ocupabilitat , les xarxes  socials i  la situació laboral del sector TIC a Catalunya i una activitat de networking al final s’ha  completat aquesta primera jornada. 

Cal destacar a  Rosaura Alastruey, que encara que va intervenir la tercera va desenvolupar una xerrada dinàmica, curta i participativa que ens va fer oblidar per una estona la “crisis” que ens envolta. Alastrauey experta en “ocupabilitat 2.0” va parlar d’un futur que ja està aquí amb les  noves eines multimèdia per penjar els currículums,  i que estan canviant la nostra manera d’accedir al mercat laboral. Va subratllar  que “estem passant del mercat del treball al mercat del talent, on es valora alguna cosa més d’allò que s’explica en un paper”. Per a Alastrauey es molt  important participar com una més en actes mixtes. “Això es el networking professional que jo practico, que correctament gestionat consisteix en treballar estratègicament per aconseguir una xarxa de contactes, de tipus personal i/o professional. No es tracta de mantenir viva la relació amb amistats de l’infància, si no crear vincles amb persones del nostre entorn sector professional”.

 “L’associacionisme serà digital o no serà”

Segons Genís Roca, soci director de la consultora Roca Salvatella: “la creació d’espais de participació i opinió generen processos transformadors de la realitat. L’associacionisme ja només té sentit dins la lògica digital amb poc contacte personal”. ProCatTIC 2012 va ser creat fa 4 anys a Linkedin i organitzat pel grup Professionals Catalans de les TIC (ProCatTIC), i ara té una membresia d’ a prop de 7.000 persones, i en aquesta jornada ha reunit a 450 professionals per escoltar ponents d’àmplia trajectòria en diferents vessants com l’ocupabilitat, les xarxes socials o l’emprenedoria. Sergi López, creador del grup va obrir la jornada presentant l’evolució d’aquesta comunitat virtual que acaba de complir quatre anys, destacant la importància de la bona acollida per part de la resta del grup. Segons López: “el sector TIC català té potencial, i els seus professionals estem ben preparats. És un sector que pot ajudar a sortir de la difícil situació econòmica actual, i de fet pot ser el primer en superar-la”. Dídac López, President de l’Associació de Tècnics d’Informàtica (ATI), co-organitzadora de l’esdeveniment  també va remarcar la importància de les Xarxes Socials i d’aquesta jornada. Per la seva banda, Daniel Marín, en representació del Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno) i Albert Climent, de l’emergent companyia Jobandtalent, van presentar dades respecte la situació laboral dels i de les professionals de Ctalunya de les TIC. Tots dos van coincidir en que les empreses tenen una percepció molt positiva respecte el nivell dels Tècnics en Informàtica de Catalunya, que cada vegada més es donaran oportunitats a perfils sèniors, amb anys d’experiència.

Com a representant de la plataforma que ha vist néixer i créixer el grup, Linkedin va parlar Francesc Arbiol, Senior Account Manager de la companyia i va destacar que aquesta Xarxa  social interessa tant als professionals  com a les empreses: “el 80% dels usuaris de LinkedIn no busca actualment feina, però estaria disposat a escoltar ofertes. És en aquest grup, el dels ‘candidats passius’, on les empreses poden trobar també un gran talent”. Adreçant-se als assistents va recomanar que tinguessin “cura del seu perfil, doncs els sistemes de captació tradicionals ja no funcionen, i moltes empreses estan cercant a través de xarxes professionals perfils TIC a Catalunya”.

L’emprenedor català Xavier Verdaguer va ser l’últim dels ponents, compartint la seva experiència com creador de diverses empreses amb base tecnològica tant a Catalunya com a Silicon Valley. Verdaguer va voler compartir els seus motius per crear empresa, “Ara és el millor moment per emprendre, existeixen grans oportunitats. Cada cop hi ha més usuaris a la xarxa que reclamen serveis, productes, solucions. Barcelona, i Catalunya, compten a més amb grans actius que poden ajudar a vendre la pròpia “marca” de la ciutat, molt ben valorada arreu del món”. La seva intervenció al igual que la d’Alastrauey va ser especialment entretinguda, al explicar la seva passió com emprenedor amb fallides i èxits al darrera. I per ell , “emprendre és també jugar, és diversió, i cal somiar, pensant no només en fer negoci, sinó també en ajudar a canviar el món”.

 

 

 

 

Al networking les dones van recuperar la seva visibilitat

 La cloenda d’aquesta primera jornada va anar a càrrec de Carles Flamerich, director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, que va recordar que a Catalunya “des de fa més de 500 anys la societat civil ha estat clau per avançar, i aquesta trobada és un clar exemple que la societat catalana és rica, hàbil i molt emprenedora”. No cal remarcar que ni Flamerich, ni la resta dels ponents van explicar res sobre la presència i/o absència de les dones al sector de les TICs, invisibilitat molt notòria quan es va presentar el resumen de l’estudi sobre la situació laboral.  Tampoc va haver-hi oportunitat de fer preguntes, ni debat, perquè era important donar pas al networking posterior. A prop de 150 professionals van participar en aquesta activitat organitzada per Gettingcontacts, que amb les inscripcions genera a cada participant una agenda personalitzada prèvia en funció dels seus interessos, afavorint així l’efectivitat dels contactes realitzats. En aquest intercanvi entre  professionals i empreses cal reconèixer que aquest 10 % de dones participants en la jornada van ser molt actives.


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

FEMINISTES DE CATALUNYA: “Els internats de la por”

El col.lectiu “Feministes de Catalunya” va inicià una campanya exigint a l’Església Catòlica i...

Una massacre silenciosa: les veneçolanes mortes a l’estranger

L’emergència té múltiples facetes com a feminicidi, violència sexual, trata i esclavitud, violència psicològica,...

El costat fosc de les ‘contenturas’ post electorals a República Dominicana

El diumenge 20 de maig dominicans i dominicanes van triar un nou president de la...