Saturday 13 July 2024

Saturday 13 July 2024

Compartir

Catalunya: Periodistes: El 25% sent que ha fracassat i més de la meitat que pateix explotació laboral / La Independent / Noticies gènere

Aquestes són algunes de les conclusions de l’Enquesta* sobre l’estat d’ànim de les i dels professionals del periodisme. L’enquesta ha estat feta pública coincidint amb la presentació de Report.Cat, la nova plataforma digital del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Aquesta plataforma digital neix amb la intenció de permetre sobretot als joves llicenciats poder realitzar tasques periodístiques i sentir la pressió d’una redacció real, en aquest cas online.

 

 

 

La presentació ha anat a càrrec de Marc Vidal vicedegà del Col·legi i Jordi Rovira i Adriàn Caballero responsables del Report.cat i que també ha servit per mostrar els resultats de l’enquesta esmentada que reflecteix l’estat d’ànim de la professió a Catalunya.

El portal centra la seva línia editorial en l’anàlisi del periodisme i la comunicació, publicant sempre material de qualitat ja sigui relacionat amb els mitjans com la premsa, la ràdio i la televisió o bé les noves tecnologies. El diari online va iniciar la seva activitat ara fa uns mesos i ja compta amb una vintena de col·laboradors. L’objectiu és convertir-se en una eina àgil que doni cabuda a reportatges, cròniques, entrevistes i fotogaleries que plasmin temes d’actualitat o no. Els treballs, elaborats per joves periodistes, serveixen com a pràctica i aprenentatge ja que reben un seguiment i orientació per part dels responsables de la plataforma. Les tres millors publicacions mensuals, a més, rebran una beca de 100€ per part de la Fundació Ferrer i Eguizábal.

 

L’Enquesta sobre l’estat d’ànim de la professió

L’enquesta, feta a 152 periodistes col·legiats de manera anònima i directa, ofereix un retrat sincer del periodisme a Catalunya. La puntuació mitjana de la professió ha estat de 3,99 mentre que el nivell de credibilitat dels mitjans rep un 4,52. Dos suspensos poc optimistes als que s’afegeixen els resultats obtinguts a preguntes com: Et sents explotat o explotada? Et sents un fracassat o fracassada? Si tinguessis 18 anys, tornaries a estudiar periodisme?

La presentació ha finalitzat amb una reflexió interessant per part dels ponents que ha coincidit en que l’exercici del periodisme no ha de ser cap luxe, doncs és una eina necessària per la societat, per la creació d’informació i opinió lliure. En aquest context el Report.cat ha de servir com a petit gra de sorra per a recuperar la il·lusió en aquesta professió.

 

*En aquest moment, a la redacció de La Independent, no tenim les dades segregades per sexe

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El nou –i vell- sexisme

L’Acicom denúncia l’emisió d’un publireportatge sexista a Canal 9 i d’altres mitjans Pàgina web de...

Barcelona: L’activista boliviana Maria Galindo conversa sobre feminisme decolonial / La Independent / Notícies gènere

L’Associació Internacional de Solidaritat i Cooperació Suds (internacionalisme, Solidaritat i Feminisme) organitza l’ “Espai de...

Homenatge de la Generalitat a les entitats de dones que han complert 25 anys d’existència

El Govern organitza, per primera vegada, un acte de reconeixement públic a les associacions de...