Rodolfo Cobos Argüelles, director de Filey (Fira Internacional de la Lectura a Yucatan), ha convocat roda de premsa per demanar disculpes…El director de Filey no ha aconseguit l’objectiu que pretenia, sinó que encara hi ha hagut més indignació per part dels col·lectius que van denunciar la publicitat que es va utilitzar en la seva campanya per presentar la Fira Literària, ja que amb les seves disculpes, no consideren que n’hi hagi prou.
En el Flyer publicitari per a la difusió de la Fira de Lectura, la imatge té a veure amb la pel·lícula “50 ombres més fosques” el lema és: “Castígame pero déjame leer”.
Aquest lema ha creat indignació no només en la comunitat feminista de Yucatán, sinó també entre les persones amants dels llibres i de la literatura. A la Fira, ja s’eliminà ràpidament aquesta publicitat sexista i violenta.
Adelaida Sales Salazar, representant de l’Observatori Ciutadà Nacional de Feminicidi (OCNF) de l’estat, va assenyalar, que l’impacte del que ha passat no només es deu a la publicació del missatge, el qual perpetua estereotips de violència contra les dones, sinó també que vingui donada per una organització com Filey, la qual és reconeguda a nivell nacional i internacional i que és l’organitzadora en conjunt amb la Universitat Autònoma de Yucatán, sense entendre com han estat capaços de fer-ho.
“Se suposa que la nostra universitat té un nivell de cultura elevat. Com és possible que s’atreveixin a agafar el cos, un cop més, d’una dona i amb base a això seguir amb aquesta conducta masclista i misògina … minimitzant aquesta lluita que anem portant a poc a poc, protestant i exigint drets, que la dona no és un objecte sexual i sobretot que deixin de veure la violència com una cosa natural”.
Aquesta indignació, va dir, s’ incrementa, a causa de les estadístiques que demostren que Yucatán, Campeche i Quintana Roo, es troben entre els cinc primers estats amb violència sexual cap a les nenes.
Sales Salazar esmenta que estan minimitzant la gravetat de la situació, “Què ens estan dient en el seu missatge ocult? Està bé, no s’han de molestar, ja ho treiem perquè deixin d’emprenyar. No era aquest el missatge que volíem, ens hagués agradat molt que es disculpessin i que diguessin que sí que va ser un error i que no van pensar-hi, perquè potser no estiguin assabentats de la violència que envolta a les dones, potser no estiguin assabentats de tot el que origina aquesta normalització de la violència”.
No han estat només col·lectius feministes qui han reclamat responsabilitats, sinó també, docents universitaris, societat civil en general, ja que aquests missatges perpetuen la violència contra dones.
“És una indignació que parteix de fets on estadísticament hi ha un gran problema amb la violència contra les dones, i que a més en evidenciar-se ha donat com a resultat lleis. Crec, que la indignació col·lectiva està sent més visible, i això està bé, en el sentit que les persones s’estan donant compte que aquestes publicitats sí contribueixen a que naturalitzem la violència”.
Des de diferents espais, a més d’observatoris que investiguen la violència, i diferents Universitats, han demanat la dimissió dels màxims responsables: el rector de la UADY José de Jesús Williams i la destitució del director de la Fira.