Saturday 12 October 2024

Saturday 12 October 2024

Share

Mediterrànial: Empoderant les dones contra la pobresa energètica / Notícies gènere / La Independent

Un projecte internacional liderat per l’ICTA-UAB, Enginyeria sense Fronteres Catalunya i l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) contribueix a abordar els problemes de subministrament energètic en 1.500 llars de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

 

 

 

 

Entre 34 i 82 milions d’europeus pateixen pobresa energètica, d’acord amb les estadístiques més recents de l’Observatori Europeu de Pobresa Energètica (EPOV). Es tracta de milions de persones que no es poden permetre un nivell bàsic de confort tèrmic en els seus habitatges, destinen una part significativa dels seus ingressos al pagament de l’energia domèstica, tenen dificultats per fer front a les factures o consumeixen menys energia del que seria necessari. Viure en pobresa energètica suposa no tenir cobertes les necessitats bàsiques, patir problemes de salut física i mental, i no poder participar en la societat en igualtat de condicions.

A Espanya, dades publicades recentment pel Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) indiquen que entre el 7 i el 17% de les llars es trobaven afectades per pobresa energètica al 2019. Així mateix, segons l’Enquesta de Condicions de Vida (ECV) de l’INE, al menys 500.000 persones van patir una desconnexió de subministrament a causa de dificultats econòmiques al 2019. L’actual crisi sanitària i econòmica deguda a la pandèmia de la COVID-19 està empitjorant aquestes circumstàncies i potenciant el paper de l’energia domèstica com un servei essencial per a una vida segura, saludable i digna. L’impacte de la crisi a les llars està també exacerbant desigualtats de gènere preexistents.

Per donar resposta a aquesta problemàtica, el projecte EmpowerMed contribueix a reduir la pobresa energètica a les zones costaneres de la Mediterrània a través d’accions pràctiques destinades a empoderar a les llars en aquesta situació, amb un especial enfocament en les dones i en la salut física i mental de les persones afectades. A Espanya, la iniciativa està liderada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), Enginyeria sense Fronteres Catalunya (ESF) i l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC).

Els indicadors de l’Observatori de Pobresa Energètica de la UE revelen altes taxes d’incidència d’aquesta problemàtica en els països mediterranis malgrat el clima més suau del sud d’Europa. Els habitants d’aquesta regió s’enfronten a factors de risc específics, com ara elevades demandes de confort tèrmic a l’interior dels seus habitatges a l’hivern i estiu, baixos nivells d’aïllament i calefacció central, dependència de sistemes elèctrics de calefacció elèctrics, i patrons d’atur estacional relacionats amb les economies basades en el turisme.

Les dones i les llars dirigides per dones es veuen afectades de manera desproporcionada per la pobresa energètica. El projecte EmpowerMed reconeix a les dones com a agents del canvi necessari per actuar contra la pobresa energètica des d’una perspectiva de transició energètica amb justícia de gènere. El projecte aposta per abordar les desigualtats energètiques i de gènere a través d’un ventall d’accions pràctiques (assessoraments col·lectius, visites a llars, accions de bricolatge energètic i tallers comunitaris) que pretenen millorar les condicions de vida de més de 10.000 persones, de les quals al menys el 60% seran dones. Per fer-ho, EmpowerMed aplega 9 entitats de 7 països europeus (Albània, Croàcia, França, Alemanya, Itàlia, Eslovènia i Espanya) amb l’objectiu d’empoderar a més de 4.200 llars afectades per pobresa energètica.

A Espanya, el projecte pilot es desenvoluparà a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ??on més de 100.000 persones resideixen en habitatges amb calefacció inadequada i dificultats per pagar puntualment les factures de serveis públics. Milers de persones d’aquesta macroregió urbana depenen de connexions insegures al subministrament d’energia i aigua a causa de les dificultats d’accés a l’habitatge i els serveis.

En projecte pilot a Espanya beneficiarà de forma directa i indirecta a 1.500 llars de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Per a això, el projecte porta a terme assessoraments col·lectius quinzenals com una eina comunitària de suport mutu que, a partir d’experiències individuals i coneixement compartit, permet fer front col·lectivament a la pobresa energètica. A Barcelona, ??EmpowerMed emprendrà també accions formatives sobre factures i mercats energètics, i tallers de sensibilització i incidència política amb entitats locals.

 

Empowering women 1

Empowering women 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeu visualitzar el vídeo del projecte EmpowerMed video i visitar la website.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Xile: Busquen que més dones arribin al poder després dels comicis /La Independent /Noticies Visio Genere

(Amb informació de l’agència Púlsar) Amb una crida a les dones, a la societat i...

COMUNICAT DE PREMSA: Taula de Treball sobre Migració, Gènere i Desenvolupament. Sistema sanitari

LAS ORGANIZACIONES DE MUJERES MIGRADAS ANTE LA REFORMA DEL ACCESO AL SISTEMA SANITARIO DENUNCIA LA...

Barcelona: LABORATORI DE TESI Maria Barbal: una narrativa per a un territori / La Independent / Notícies gènere

El Seminari Filosofia i Gènere, del Grup de Recerca Consolidat Creació i pensament de les...