Tuesday 28 May 2024

Tuesday 28 May 2024

Compartir

La Diputació de Barcelona i TMB impulsen un pla de prevenció de l’assetjament sexual a les xarxes de metro i autobús

 

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i la Diputació de Barcelona han presentat aquest matí el document de base del pla de prevenció de l’assetjament sexual i per raó de sexe a les xarxes de metro i autobús. L’acte a l’estació de metro de Diagonal aquest 24 de novembre i ha comptat amb la presència de la regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona i presidenta de TMB, Rosa Alarcón, i la diputada de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret.

Aquest pla de prevenció conté el marc normatiu, un recull de recomanacions, una proposta de procediment intern i un decàleg a qualsevol comportament que impliqui assetjament sexual o per raó de sexe a les xarxes de metro i autobús. Es desenvoluparà a través d’un procés participatiu amb el teixit associatiu de dones a través de l’àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona.

Així, la presidenta de TMB, Rosa Alarcón ha afirmat que es tracta “d’un pla innovador i pioner, ja que des de TMB mostrem el ferm compromís per la plena seguretat del col·lectiu femení, a més serà un protocol acordat i anirem de la mà de la Diputació de Barcelona, el participarem amb les entitats de dones perquè facin les aportacions que calguin i que enriqueixin encara més la iniciativa”.

La diputada Lluïsa Moret ha destacat d’aquest “protocol pioner”, que “a la província de Barcelona tenim 11 municipis que també es beneficien de la xarxa TMB als quals ens dirigim també” i que “iniciatives com aquesta contribueixen a eradicar el concepte ‘geografia de la por’, en referència a l’autocensura que s’imposen les dones a l’hora de circular per l’espai públic, així com limitacions que fan esment als horaris, la vestimenta, les actituds, etc. i que comporten a les dones autolimitar-se en l’exercici de les seves llibertats”.

 

Dades sobre Dones i assetjament al transport

Un de cada 5 casos d’assetjament en llocs públics passa al transport

Segons l’enquesta de mobilitat de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), el 60% de les persones que utilitzen la xarxa de transport públic són dones.

En l’última enquesta de violència masclista de la regidoria de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament, les dones que han estat víctimes de violència masclista assenyalen l’esfera pública com l’escenari més habitual de l’assetjament sexual, i entre els espais públics, el transport figura en primer lloc, amb el 21,6% dels casos.

Davant aquestes dades, el document se centra en l’assetjament sexual no previst al Codi Penal però constitutiu d’infracció administrativa (comportaments verbals, no verbals i/o físics d’índole sexual, o un  incident summament ofensiu).

 

Propostes a implementar als transports de TMB

Entre elles destaquen al metro: auditories de gènere, funcionalitats a les aplicacions mòbils corporatives;  canal específic; accions formatives i informatives; incrementar la presència d’agents de seguretat i presència policial, sistema de videovigilància específic dins dels combois, millorar la il·luminació de vestíbuls, andanes i passadissos.

I pel que fa al bus: incrementar els agents de seguretat i autoritats policials i el sistema de videovigilància específic; establir un sistema de parades a demanda en rutes d’autobusos d’àrees perifèriques i assegurar la visibilitat a les marquesines de les parades.

El pla també proposa un protocol d’actuació entre els diferents responsables davant d’un incident de caràcter sexual o de gènere que es pugui produir a les xarxes de metro i bus.

Finalment, el document resumeix en un decàleg la voluntat de la companyia d’eradicar i prevenir l’assetjament:

TMB manifesta el seu ferm compromís per la igualtat real i efectiva entre homes i dones.
TMB s’obliga a promoure un comportament respectuós i tranquil a les xarxes de transport públic, fomentant una convivència pacífica entre les persones usuàries, independentment del seu sexe.
TMB es compromet a adoptar les mesures adequades per evitar qualsevol forma de discriminació per raó de sexe sobre les persones usuàries de les seves xarxes de transport.
TMB declara el seu absolut rebuig envers qualsevol comportament contrari a la llibertat, la dignitat i la integritat física i psíquica de les persones usuàries, així com de qualsevol altra persona vinculada a les xarxes de transport públic.
TMB confirma la seva intenció de seguir desenvolupant accions de sensibilització i conscienciació per combatre qualsevol manifestació ofensiva envers el sexe de les persones durant l’experiència de viatge.
TMB expressa la seva contundent desaprovació de gestos, mirades i insinuacions de forma lasciva o intimidatòria entre persones usuàries del metro o dels autobusos, amb independència del seu aspecte físic o vestimenta.
TMB aposta per l’escolta activa de totes aquelles dones que se sentin assetjades sexualment o per raó del seu sexe, així com d’aquelles que tinguin indicis d’aquest tipus de conductes no desitjades.
TMB referma la seva voluntat de seguir reforçant les accions preventives i d’abordatge de l’assetjament sexual i per raó de sexe per protegir les dones usuàries de les xarxes de metro i autobusos.
TMB explicita la seva voluntat per treballar conjuntament amb els agents i autoritats competents per a l’elaboració d’un protocol d’actuació contra l’assetjament sexual i per raó de sexe, a fi d’assegurar que les xarxes de transport públic siguin entorns de mobilitat segurs, respectuosos i confortables per a totes les persones.
TMB assumeix la responsabilitat de donar a conèixer per totes les vies possibles el contingut d’aquest document i la seva finalitat.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Eva Piquer ha deixat el seu escó al Parlament

“La política activa és avui més necessària que mai, però jo no sóc d’eixe món....

Polònia: gas pebre contra les dones que rebutgen les limitacions en l’accés a l’avortament / La Independent / Notícies Gènere

Per Redacció SemMèxico Draginja Nadazdin, directora d’Amnistia Internacional Polònia, demana a la policia que posi...

‘Dones Rumb a Gaza”

Entrevista a Laura Arau “Les palestines han mantingut no només les seves famílies sinó...