Tuesday 23 July 2024

Tuesday 23 July 2024

Compartir

Llatinoamèrica: Cada 15 minuts, quatre persones són assassinades a la regió

 

Cada 15 minuts, almenys quatre persones són víctimes d’homicidi a Amèrica Llatina i el Carib. Entre 2003 i 2011 la regió va mantenir la indesitjable distinció de ser la més violenta del món, amb 23,9 homicidis per cada 100 mil habitants.

 

 

Durant aquesta mateixa dècada, la regió va experimentar avanços econòmics i socials sense precedents en reduir la pobresa extrema de mitjana a menys de la meitat i arribar a 11,5 per cent.

La desigualtat en l’ingrés, en aquest mateix període, es va reduir més de set per cent en l’índex de Gini (indicador de la desigualtat dels ingressos dins d’un país), i per primera vegada la regió va comptar amb més persones de classe mitjana que estan vivint en la pobresa.

Això va revelar el nou informe del Banc Mundial, donat a conèixer el passat dia 7, titulat “Fi a la violència a Amèrica Llatina: una mirada a la prevenció des de la infància fins a l’edat adulta”, en el qual afirma que la violència continua sent un repte important per a la regió.

Recalca que els importants èxits econòmics i socials de la dècada anterior no van repercutir en una disminució de la violència, sinó que fins i tot es va accelerar en la segona meitat.

De les 50 ciutats més violentes del món, 42 es trobaven a la regió el 2013, i entre 2005 i 2012 la taxa de creixement anual dels homicidis va ser tres vegades més elevada que la de creixement de la població.

Per fer front al costós problema del crim i la violència, el Banc Mundial considera que la regió d’Amèrica Llatina i el Carib ha d´augmentar els esforços de prevenció basats en una comprensió més clara de les seves causes i d’aquelles polítiques que han demostrat la seva eficàcia .

“No és d’estranyar que el nombre de llatinoamericans que esmenten al delicte com la seva major preocupació s’hagi triplicat en aquests anys”, va afirmar Jorge Familiar, vicepresident de la Regió d’Amèrica Llatina i el Carib del Grup Banc Mundial, durant la presentació de l’informe .

Per molt de temps, va comentar, la lògica semblava irrefutable: el crim i la violència històricament es creien símptomes de les fases inicials del desenvolupament d’un país que es podien “curar” amb creixement econòmic i reduccions de la pobresa, atur i desigualtat.

No obstant això, va dir, aquesta percepció va canviar ja que ara els estudis mostren que el desenvolupament no necessàriament brinda major seguretat als carrers.

Va recordar que entre 2003 i 2011, el creixement regional anual mitjana a Amèrica Llatina i el Carib, excloent la crisi mundial de 2009, va arribar gairebé cinc per cent.

Més encara, va assenyalar que la taxa de creixement entre el 40 per cent més pobre de la població va eclipsar la del mateix grup en totes les altres zones del món.

Ha considerat que per tenir èxit, la regió necessita construir un teixit social més inclusiu i amb major igualtat d’oportunitats, així com implementar polítiques de prevenció que hagin funcionat en disminuir la violència, com ara la reducció de les taxes d’abandonament escolar i l’augment de ocupació juvenil de qualitat.

Fins i tot, va dir, les polítiques de salut han de ser considerades per prevenir i “tractar” la delinqüència, la violència i l’agressió, així com una millor nutrició com a tractaments de salut mental que poden oferir resultats prometedors.

Va reconèixer que l’eficàcia de moltes d’aquestes polítiques preventives depèn en gran mesura de la capacitat institucional per implementar-les, ja que la prevenció del delicte pot ser clarament més reeixida en un context en què la població confia en institucions com la policia o el sistema judicial .

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

2a edició de la Fira discapacitat i Ocupació a Barcelona

Els propers dies 30 i 31 de maig Barcelona serà seu de la 2a edició...

Maribel Nogue

La pandèmia accentua la violència del patriarcat

OPINIÓ Per maribel Nogué Fa un any les dones xilenes dugueren a terme una...

Troben un tumor ovàric en un esquelet de l’època romana

L’esquelet de la dona romana es va trobar en una tomba formada per teules Un...