Friday 19 July 2024

Friday 19 July 2024

Compartir

Xile: No és no. Milers es manifesten contra la cultura de la violació / La Independent / Notícies Gènere

Milers de persones es manifestaren pels carrers de Santiago i altres set ciutats del país exigint que es posi fi a la “cultura de la violació”. 

 

 

 

 

Fou un esdeveniment convocat per la Coordinadora Ni Una Menos, davant els assassinats de lactants, la denúncia d’una violació col·lectiva a una jove i l’onada de preses feministes en establiments educacionals del país. 

L’acció és part de mobilitzacions a tot el país, liderat fonamentalment per l’estudiantat universitari i d’Instituts, que demana una educació no sexista com a única manera de respondre efectivament davant les cada vegada més nombroses denúncies d’abusos i assetjaments sexuals per part de professors i companys homes, sumant-se almenys 21 establiments mobilitzats.

La Coordinadora Ni Una Menos va convocar aquesta marxa en el context de dues petites lactants que van ser violades i assassinades per familiars, al gener i abril d’aquest any, a més de la denúncia d’una jove que va assenyalar haver estat violada per diversos seguidors de l’equip de futbol Universidad de Chile, l’abril passat.

També fou una causa de la mobilització la recent condemna rebaixada de jutges espanyols davant el cas conegut com “La Manada”, en què cinc homes van violar una jove a les festes de Pamplona, però van ser condemnats només per abusos sexuals i no violació perquè la víctima no hauria oposat resistència, el que ha provocat massives accions de protestes a Europa.

Per Ni Una Menos, tots aquests casos evidencien el que anomenen “la cultura de la violació”, en la qual es normalitza l’abús i maltractament sexual cap a les nenes i dones, per exemple, amb bromes sobre això, fet que banalitza aquests crims.

Elena Dettoni, portaveu de la Coordinadora Ni Una Menos, ha indicat a SEMLac: “La trivialització de la violació ens segueix sacsejant, en una cultura que provoca creences errades que decanten en agressions sexuals, com un acte de domini i subjugació del cos de les dones, de les nenes. És urgent nomenar i reconèixer que aquesta cultura està instal·lada per enfrontar-la i eradicar-la “.

Va afegir que cal “desnaturalitzar el silenci que suposa la vergonya, el dolor, deixar de castigar-nos si no ‘Ens tenim cura’ suficient. Cal deixar de creure que els violadors són homes ‘anormals’ fàcilment reconeixibles i per tant excloïbles dels nostres espais”.

A la marxa hi van assistir organitzacions i col·lectius feministes, partits i moviments polítics, estudiantat universitari i secundari, homes i dones que es van manifestar cantant, ballant i cridant en contra del masclisme que hi ha darrere de totes aquestes violències sexistes. Un dels crits més escoltats va ser “Piñera machista, te va a derrotar una horda feminista” i “No es No, que parte no entendiste, la N o la O?”.

Aquestes consignes són una resposta directa a diversos comentaris sexistes realitzats per l’actual president de la República, Sebastián Piñera, que en el passat ha fet escarni de les dones amb aquests temes en assenyalar que “Quan una dama diu que ‘no’ vol dir ‘potser’, quan diu ‘potser’ vol dir que ‘sí’, quan diu que ‘sí’ no és una dama”.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: EXPOSICIÓ Mireia Sallarès: Joan, Jill Godmilow (What Godmilow taught) / La Independent / Notícies gènere

L’exposició* “Mireia Sallarès: Joan, Jill Godmilow (What Godmilow taught)” forma part del cicle d’exposicions...

Premis del C. Municipal de Benestar Social a: Fundació Arrels, TV3, Fidel Masreal i Com Ràdio

L’Ajuntament de Barcelona ha lliurat, aquest dilluns 30 de gener, els premis del Consell Municipal...

“La salut de les dones”, conferència de Carme Valls a Gràcia

El Consell de Dones del Districte de Gràcia de Barcelona organitza per al 31 de...