Wednesday 29 May 2024

Wednesday 29 May 2024

Compartir

Les dones no som culpables de les crisis capitalistes i patriarcals

Us convidem a participar a l’acte de suport a la Campanya pel Dret a l’Avortament que realitzarem el proper dissabte 18 de juny de 18 a 21h a l’Àgora de Plaça Catalunya.

Les dones no som culpables de les crisis capitalistes i patriarcals

Fora l’església, l’estat i el mercat dels nostres cossos: dones lliures en societats lliures

Davant la campanya iniciada pel grup ultracatòlic E-Cristians que afirma que els avortaments perjudiquen les pensions públiques, volem manifestar:

-Que una vegada més, aquest autèntic lobby de pressió ultracatòlic demostra la seva misogínia i la voluntat de culpabilitzar a les dones per fer ús del nostre dret a decidir sobre els nostres cossos, utilitzant un argument falaç i delirant.

– Que el sistema de pensions, dissenyat en els 60, en ple franquisme, es basa en un model de família nuclear patriarcal: atorga drets a l’home per treballar en el mercat de treball assalariat, tot condemnant la dona a dependre econòmicament del marit i condicionant els seus drets perquè tingui cura de nens, ancians i persones amb diversitat funcional del nucli familiar. Però, com el treball reproductiu i de cura no es valora, les vídues cobren de pensió poc més del 50% del que cobraven els seus marits i una de cada quatre dones major de 65 anys viu per sota del llindar de la pobresa.

-Que les dones que treballem assalariades cobrem menys pensió (gairebé un 40% menys que els homes) perquè ens assignen llocs de treball temporals, parcials, precaris, a més de tot el treball reproductiu i de cura, i per tant cotitzem menys temps i amb menys salari. La reforma de les pensions que els sindicats majoritaris van pactar amb la patronal el passat gener ens perjudica especialment, ja que allarga el període de cotització. A més perpetua el biaix sexista del sistema, perquè preveu que les dones puguin cotitzar fins a dos anys per criança de filles i fills, com si nosaltres fóssim les únics responsables de les criatures.

– Que el que perjudica el benestar i la qualitat de vida de les persones totes les edats és el capitalisme depredador que prioritza la dictadura dels bancs i els mercats davant la vida de les persones, i el patriarcat que ens fa esclaves i esclaus útils per la seva maquinària productiva i reproductiva.

-Que el 2007 el grup ultracatòlic E-Cristians va iniciar una ofensiva contra les clíniques d’avortaments, provocant l’assetjament policial i judicial de moltes dones que havien avortat i la vulneració del seu dret a decidir. Com a resultat, el Govern va reformar la llei d’avortament de 1985 i va posar en marxa una altra que segueix deixant en situació d’inseguretat jurídica a qualsevol dona que avorti perquè subordina la seva decisió als mandats legals i judicials. Emparant-se en aquesta llei, fa poc un jutge ha denegat la possibilitat d’avortar. a una nena de 12 anys embarassada per una violació. Les organitzacions feministes hem fet un comunicat de suport que pot trobar i signar a www.feministas.org

-Que E-Cristians té importants vincles amb partits i institucions de la dreta. El seu president, Josep Miró i Ardèvol, va ser conseller d’Agricultura i Pesca de la Generalitat de Catalunya amb Jordi Pujol i és professor a la Universitat Abat Oliba-privada i catòlica-. A l’abril de 2008, el papa Benet XVI el va nomenar membre del Consell Pontifici dels Laics, una mena de ministeri vaticà que l’assessora per incidir en la societat civil i que organitza les conferències mundials com la trobada de la joventut cristiana que se celebrarà aquest estiu a Madrid.

– Que el lobby ultracatòlic internacional aplica estratègies d’incidència per aconseguir lleis que restringeixin el dret a decidir de les dones a tot el món, amb efectes devastadors. La mortalitat materna és un problema de salut pública mundial que causa mig milió de morts anuals, i més del 13% es produeixen per l’avortament insegur. En regions com Amèrica Llatina i Carib, on sis països prohibeixen l’avortament en qualsevol circumstància i més de 20 presenten restriccions, 28 dones moren cada dia per avortaments clandestins insegurs. A Espanya, els grups anti-elecció han aconseguit que governs autonòmics com els de Galiza o València facin lleis autonòmiques de protecció a la maternitat, el que en la pràctica significa que associacions anti-elecció pressionen les dones embarassades en el moment de decidir amb informació intoxicada i tendenciosa.

-Que l’avortament és una prestació que ha de brindar amb normalitat i gratuïtat en la sanitat pública, sense obligar les dones a peregrinar per ambulatoris o pagar o avançar els diners de la seva butxaca, com està passant ara mateix. És una qüestió de salut pública que afecta tota la societat i tothom s’ha d’implicar perquè es respectin els nostres drets.

-Que els arguments que culpen a les dones de la caiguda de les pensions són els mateixos que després donen suport al sistema de pensions privades, la privatització de la sanitat, les retallades de tots els serveis públics i els privilegis d’uns pocs per sobre de la resta , mentre acusen a la població immigrada de treure’ns el treball i les prestacions.

Per tot això, us animem a expressar el vostre rebuig a aquesta nova campanya demagògica d’atac a la llibertat de decisió de les dones i proposem que l’Assemblea General de l’Acampada recolzi aquest comunicat i el dret a l’avortament lliure i gratuït.

També us convidem a participar a l’acte de suport a la Campanya pel Dret a l’Avortament que realitzarem el proper dissabte 18 de juny de 18 a 21h a l’Àgora de Plaça Catalunya.

AVORTAMENT LLIURE I GRATUÏT

FORA DE L’ESTAT, EL MERCAT I ELS ROSARIS DELS NOSTRES OVARIS

http://feministesindignades.blogspot.com

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Claudia

La Dimensió de la Misogínia

OPINIÓ Ens hem acostumat últimament a escoltar diagnòstics generalitzadors i reduccionistes que ens aparten...

Joyce Carol Oates, Premi Pepe Carvalho 2021

Foto: Sergio Vila-Sanjuán: Wikipedia Joyce Carol Oates (Lockport, Nova York 16 de juny de...

Barcelona: Publicades les bases dels XXXII Premis 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany / La Independent / Notícies gènere

Sota el lema d’enguany: “Desvestint el gènere: Estètica i representació cultural del gènere”, s’han publicat...