Tuesday 28 May 2024

Tuesday 28 May 2024

Compartir

COMUNICAT D’ASSOCIACIONS FEMINISTES davant negativa avortament per fora plaç a nena de 12 anys violada

Davant la notícia apareguda en premsa el passat dia 3 de juny, sobre la negativa a realitzar una interrupció d’embaràs a una nena de 12 anys embarassada a conseqüència d’una violació, obligant-la a dur a terme el seu embaràs per estar de més de 22 setmanes de gestació i no entrar dins dels supòsits de la nova llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs,

LES Associacions FEMINISTES VOLEM MANIFESTAR:

? La nostra alarma i preocupació per la situació tan dramàtica i injusta que està vivint aquesta menor. A més de les seqüeles físiques, psíquiques i el risc vital, que se li poden causar a la seva vida i el seu futur, si és obligada a una maternitat no desitjada producte d’una violació.


Per a ella, el nostre màxim suport i solidaritat.

Lamentablement, això ha estat possible per les restriccions existents en una llei que permet que puguin donar-se casos tan greus com l’ocorregut.

? Les greus deficiències que presenta la nova llei d’avortament, en relació al reconeixement del dret de les dones a decidir sobre el seu propi cos i la seva vida.

En l’actual llei de salut sexual i reproductiva i d’interrupció voluntària de l’embaràs es ha produït un retrocés legislatiu respecte a l’anterior normativa, basat en la restricció del concepte integral de salut encunyat per l’OMS. En aquest sentit, com ja vam denunciar en el seu moment, aquesta nova Llei no contempla la interrupció sense termini quan hi hagi un pronòstic de greu risc per a la salut física i psíquica de la dona, deixant així desprotegides a les dones en les situacions més difícils, quan presenten més 22 setmanes de gestació, sense tenir en compte els riscos que poden causar-l’obligació de dur a terme un embaràs en aquestes circumstàncies.

? La desprotecció de les dones enfront de sectors professionals que tracten d’imposar les lectures més restrictives de la ja restrictiva llei recentment aprovada.

Per tot això, EXIGIM:

? Que l’equip mèdic reconsideri la seva postura i torni a fer una avaluació reconeixent el risc vital que comporta per a la menor dur a terme un embaràs en aquestes circumstàncies.

? Que en l’avaluació del jutge, es prioritzi abans que res l’interès de la menor gestant en totes les seves dimensions: físiques, psíquiques i socials.

? Que s’aclareixin si hi ha hagut deixadesa i / o dilació en el temps per part de les administracions corresponents, que hagi pogut afavorir la superació de les 22 setmanes de gestació, i per tant no entrar dins dels supòsits reconeguts en la llei.

Si es confirma aquesta situació, des de les organitzacions feministes exigim que dirimeixin les responsabilitats jurídiques oportunes contra qui pugui procedir.

? Una llei que reconegui i garanteixi el dret a l’autonomia reproductiva de les dones, establint la seva decisió personal com causa exclusiva per a la interrupció de la seva embaràs. Aquesta decisió pot venir motivada per molt diferents circumstàncies: risc per a la seva salut, malformació fetal, o moltes altres qüestions que afecten al seu benestar físic i emocional i al seu projecte de vida. Qüestions sobre les quals només la dona pot determinar seu valor i importància per a la seva vida. Havent de respectar el caràcter sobirà de la seva decisió que no pot ser imposada externament per ningú.

? Un canvi legislatiu en el qual el a avortament deixi d’estar tipificat com a delicte i per tant regulat en el Codi Penal, i passi a estar regulat com el dret que tenen les dones a interrompre voluntàriament el seu embaràs ia decidir sobre la seva maternitat.

? El reconeixement d’aquest dret precís i clar, de manera que la seva pràctica no es vegi condicionada ni obstaculitzada per la valoració i judicis morals de terceres persones o per l’absència de serveis.

? La cobertura de la interrupció voluntària de l’embaràs en la xarxa hospitalària i extrahospitalària pública de manera que es garanteixi el caràcter universal d’aquesta prestació i es normalitzi com prestació sanitària.

? Una regulació de l’objecció de consciència que precisi els seus límits i que garanteixi que tots els centres públics disposin dels equips de professionals necessaris per a atendre la demanda d’avortament de les dones, havent pública la relació del personal objector i garantint que el nou personal contractat no s’acull a aquesta figura.

SIGNATURES DE SUPORT … … … … …. Envia un correu a: coordinadora@feministas.org

Coordinadora Estatal d’Organitzacions Feministes

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Estat Espanyol: Solidaritat Internacional contra la llei Gallardon / La Independent/ Notícies Gènere

Un grup de dones simulan un tren. Foto arxiu: Pilar Aguilar Carrasco Diverses associacions...

JIWAR ha participat a la Trobada Ministerial 5+5 A Marsella

Els passats 24 i 25 d’octubre Jiwar va participar també al Med Forum organitzat...

CARTA DE PETICION DE APOYO contra els hostigamiento sexual y laboral en la CNDH de México

CARTA DE PETICION DE APOYO A LAS ORGANIZACIONES DE LUCHA, A LAS COMUNICADORAS Y COMUNICADORES...