Saturday 13 July 2024

Saturday 13 July 2024

Compartir

Mor Anna Lizaran, “la Lizaran”, la gran del teatre català

(fotografia:noticias.lainformacion)

Anna Lizaran, nascuda l’any 1944 a Esparreguera, va fer teatre de ben jove  a “La Passió”, obra coral molt arrelada al seu poble.

Lizaran ha estat una de”les grans” (moltes vegades considerada “la més gran”) del teatre català dels darrers quaranta anys. Va ser una de les fundadores de Comediants, va estudiar a París amb Jacques Lecoq i fou una de les fundadores del Teatre Lliure, on s’ha desenvolupat com actriu i n’ha format part sempre, al costat de Lluís Pasqual. Entre les seves interpretacions teatrals destaquen obres com: La nit de les tríbadesHedda Gabler, La bella HelenaLes tres germanes Una jornada particular, Un dels últims vespres de carnavalLa senyoreta Júlia, La senyora de Sade, La bona persona del Sezuan, Les noces de Fígaro, Tot esperant Godot, L’hort dels cirerers,  L’adéu de Lucrècia Borja, Forasters, Un matrimoni de Boston, HamletLa tempesta, i Agost.

Gran actriu de teatre també va treballar a la televisió i al cinema:'”El vicari d’Olot”, l’any 1980, fins a “Herois”, el 2010, va participar en una dotzena de pel·lícules, algunes molt conegudes, com “Actrius”, sovint amb el director Ventura Pons. També treballà, entre altres, amb Pau Freixas i la directora Rosa Vergés (“Souvenirs”).

Ha rebut molts i importants premis d’interpretació, com el Premi Margarida Xirgú, el Premi Nacional de Teatre i el Gaudí de cinema. L’any 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi.

 Amb “Agost” al Teatre Nacional de Catalunya, la seva última obra que es va reposar al teatre el 2012, obtingué el rècord de públic i de representacions.

Anna Lizaran deia en la presentació de la seva darrera obra que era afortunda ja que abans d’actuar encara “se sentia com un flam”  i que aixó era bo ja que volia dir que era ben viva en l’ofici i l’art de la interpretació.

El mes de juny de 2012  va rebre un homenatge a la Filmoteca de Catalunya. Al seu costat tres directors amb els quals més treballà: LLuís Pasqual, Sergi Belbel i Ventura Pons.  La Independent hi va ser present i en publicà la notícia  Homenatge a Anna Lizará, actriu de cinema 

“la Lizaran” ha mort l’11 de gener del 2013, als 68 anys, a l’Hospital Clínic de Barcelona, a causa d’un càncer.

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Lourdes Berdié, impulsora del “Multireferèndum”

Lourdes Berdié de “Som lo que Sembrem” i de la “Xarxa per la sobirania...

El príncep blau pot ser un victimari

Isabel Moya El tema de l’amor ha acompanyat la societat des de la mateixa...

26 professionals del SIAD en una Jornada d’intercanvi d’experiències a Girona

La Jornada era per compartir les pràctiques que desenvolupen els Serveis d’Informació i Atenció a...