Sunday 08 September 2024

Sunday 08 September 2024

La moralitat d’un magistrat que justifica la violència masclista per adulteri

 

 

OPINIÓ

La decisió del Tribunal de Segona Instància de Porto, a Portugal, que deixa sense efectes penals a dues maltractadors pel segrest i agressió a una dona, té a la societat portuguesa indignada.

La decisió posa a la palestra pública la forma com alguns funcionaris encarregats d’administrar justícia violen els drets humans i gestionen al seu arbitri temes tan delicats com la violència masclista.

El magistrat, autor de la sentència, no només minimitza la pallissa que van propinar els dos homes a la dona, sinó que victimitza i justifica la violència per tenir relacions extramatrimonials. Argumenta la seva decisió invocant un obsolet Codi Penal de 1886 i capítols de la bíblia que contextualitzen la gravetat moral de l’adulteri.

Els fets de la sentència que deixa sense conseqüències penals als dos homes de la decisió, emesa en primera instància, pel Tribunal de Felgueiras i que va motivar la denúncia de la Fiscalia portuguesa, van ocórrer el 2015, quan la dona va donar per acabada la relació que mantenia amb un home estant casada. L’amant ofès la va segrestar i la va posar en evidència davant del marit que va acabar per acabar la relació i després va ajudar a l’ex-amant a propinar-li una pallissa (li van pegar amb un mall ple de claus), que li va deixar lesions físiques i psicològiques de per vida.

El Tribunal de primera instància de Felgueiras, va condemnar l’ex marit i l’ex-amant a penes de presó d’un any, però després les va suspendre i a canvi els condemnà a pagar una sanció pecuniària, la més lleu de les sancions penals, de manera que la Fiscalia va considerar que la pena suspesa era inacceptable i apel·là la sentència amb l’expectativa que el Tribunal de Segona Instància de Porto, fallés en Dret i no basant-se en creences personals.

Els arguments en les conclusions de la Sentència evidencien una tendència clarament masclista, retrògrada i irresponsable. El dictamen emès l’ 11 d’octubre i que va sortir a la llum pública aquest dilluns 23, manifesta en els considerants, que: “L’adulteri de la dona és un gravíssim atemptat a l’honor i la dignitat de l’home. Hi societats en què la dona adúltera és lapidada fins a la mort. A la Bíblia podem llegir que la dona adúltera ha de ser castigada amb la mort”.

La indignació que ha causat la polèmica sentència ha portat a nombroses organitzacions de dones i a la Plataforma portuguesa pel Dret a les Dones, entre d’altres, a considerar presentar una queixa formal davant el Consell Superior de la Magistratura de Portugal contra el magistrat en qüestió.

Errors com aquests posen en dubte la qualitat dels funcionaris encarregats d’administrar justícia en casos relacionats amb violència masclista, no només a Portugal sinó en moltes parts del món.

Els fets que motiven les denúncies, moltes vegades no es tenen en compte, no només per desconeixement en la classificació del delicte, sinó per qüestions culturals, morals i / o religioses. D’aquí la importància de la permanent capacitació al funcionariat; magistratura, jutges i fiscals, que han de garantir el principi jurídic del degut procés, per assegurar un resultat just i equitatiu.

Així les coses, el magistrat del Tribunal de Segona Instància de Porto, té un greu problema ètic, en emetre una sentència que incita a la violència i a la propagació d’actituds masclistes que perpetuen el paper repressiu que ha tingut la dona!

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Mèxic: Rumb al 8 de març.. Entrevista a Teresita de Barbieri

després de 40 anys que el moviment feminista a Mèxic va aconseguir reivindicar i garantir...

“No volem trencar una cultura transmesa durant mil anys”

Paqui Perona, mediadora i activista gitana pels drets del seu poble, és la presidenta de...

“Del juego al estadio. Reflexiones sobre ética y deporte” de Jacobo Rivero i Claudio Tamburrini

Una visió social de l’esport amb els seus valors i contravalors, amb pàgines molt...