Wednesday 29 May 2024

Wednesday 29 May 2024

Compartir

La primavera de les velles: desig sense data de venciment

Per Dolores Menéndez i Lourdes Tycholis. Diario Digital 

Viure en una societat travessada per un sistema cis hetero patriarcal implica una tendència a disciplinar les persones, modelant-i reproduint així, paràmetres i conductes establertes.

En l’eterna llista d’opressions, l’exercici de la sexualitat i del gaudi d’una manera plena, és una més per a les dones de la tercera edat travessades per múltiples violències que censuren els seus drets. Anna, Gladys i Stella Maris, tres dones majors de 60 anys, no van deixar de gaudir. Posant en comú les seves formes d’habitar la sexualitat, evidencien que, després de maternar, les dones poden gaudir per fora de la normativitat.

Per la llibertat sexual no hi ha edat

Andrea Corsio, psicòloga i docent de la Universitat de Buenos Aires (UBA) i de la Universitat Nacional de Luján (Ünlü), afirma que hi ha una “negació de la sexualitat” en les dones majors i que té la seva causa en les representacions socials ancorades en el nostre entorn: “la sexualitat és presa com a exclusiva dels joves -expressa la professional-, pensar-la en la vellesa causa coïssor”. Gladys, de 83 anys, evidencia aquesta qüestió: “Fixa’t que els homes busquen noies més joves, per més que les dones grans segueixin tenint la seva sexualitat”, va afirmar en diàleg amb aquest mitjà.

En aquest sentit, la sexòloga Renata Sciannameo esmenta com els signes d’envelliment, com ara les arrugues i la pèrdua d’agilitat, porten a pensar erròniament que una dona gran és incapaç de seduir i ser desitjada. “La societat condemna fins al dia d’avui a les dones. Directament o indirectament, les indueix a que abandonin tot el que tingui a veure amb la seducció, al fet que reprimeixin els seus desitjos i que es doni per acabada la seva vida sexual “, planteja la professional. Gladys es converteix en exemple de la violència que s’exerceix sobre el seu dret a gaudir: “Pensen que perquè sos gran, no pots. I no obstant això, sento que es pot gaudir fins que una mor, el desig pot seguir i més ara que hi ha tantes coses”, opina.

 

“La societat occidental està acostumada a ignorar a la gent gran per aquest culte a la joventut, a la bellesa física, a la fecunditat. Això fa posar bastant en qüestionament el tema de la feminitat i fan sentir a aquestes persones com si ja no fossin útils, com si ja no fossin part de la societat activa i és un complet error”, considera la sexòloga. Per què les dones grans deixen de ser útils per a l’imaginari col·lectiu? Per ventura serà que si la sexualitat no gira al voltant de procrear es deixa de ser productiva per al sistema capitalista patriarcal? Què és el que té data de caducitat? La capacitat de gestar o la de gaudir?

“La menopausa marca la fi de la capacitat reproductiva de la dona, però no la fi de la sexualitat. Aquesta és una gran confusió. La sexualitat reproductiva és només una part”, destaca Andrea Crosio i afegeix:” És important entendre que la sexualitat no és sinònim de genitalitat. Hi ha moltes formes de gaudir el plaer. Moltes dones re-descobreixen la seva sexualitat en la vellesa “.

Una d’elles és Anna, que té 80 anys i ressalta que mai va ser “molt sexual”. “Era una tortura la penetració, em feia mal i no m’agradava. Quan vaig ser més gran i es em va retirar el període, ho vaig gaudir més. Fa més de 20 anys no tinc relacions sexuals ni res, no em ve de gust, així sóc jo, a mi em dóna plaer fumar i viatjar”, confessa, entre rialles. Mentre Ana gaudeix a la seva manera, Gladys comenta que gastaria la seva libido en les coses que li agraden. “Coses que em donin plaer per fora de la genitalitat”, diu.

D’altra banda, Renata Sciannameo planteja que hi ha moltes dones que redescobreixen els orgasmes i la seva sexualitat a partir de la menopausa. “Aquesta és la realitat, per exemple, un cop deslliurades de la pressió dels embarassos no desitjats, saben que poden mantenir relacions sexuals lliurement i que això no passarà. Això moltes vegades les  allibera “.

Obrir els sentits per redescobrir

Francesca Gnechi, periodista especialitzada en sexualitat, accentua que “vivim en una societat basada en el coitocentrisme, és a dir, a la genitalitat. Llavors, l’important per viure una vida sexual plena és deixar de banda aquest coitocentrisme en totes les etapes de la vida”. Arriba un moment en què les persones poden presentar qualsevol disfunció biològica, com ara la sequedat vaginal o la dificultat d’erecció. A més, la sexòloga afegeix: “A mesura que envellim hem d’anar adaptant la nostra activitat sexual als canvis. És qüestió d’escoltar el que necessita el nostre nou cos i buscar eines que puguin ajudar-nos a seguir gaudint-se plenament sense restriccions”.

Stella Maris amb 61 anys i en parella amb una persona que pateix Parkinson, va destacar que es van presentar dificultats a l’hora del gaudi, fet que propicià que exploressin fora del coitocentrisme: “La relació sexual no es basa només en arribar al punt de tenir un orgasme a través d’una penetració, sabem que es poden utilitzar altres mètodes així que tractem d’aplicar-los i de satisfer-nos l’un a l’altra “. En aquest aspecte, Francesca aprofundeix en que “cal buscar altres formes més creatives de gaudir la sexualitat”.

Però al seu torn, la comunicadora afegeix que davant la falta d’educació sexual, costa poder trobar una altra forma de viure aquesta dimensió que no sigui a través de l’coit. A propòsit d’això, la llicenciada Sciannameo comenta: “Abans, en la criança no es parlava sobre sexe, desig, plaer, ni res, van créixer en el desconeixement i el que van conèixer va ser per experiència perquè hi ha alguna amistat que ho va explicar. Es dóna per fet que saben tot i la realitat és que no sempre és així”.

Anna és testimoni d’aquests temps on no abundava la informació: “Ara sé que és un plaer la sexualitat. Quan no estava informada, no em feia ni fred ni calor. Amb les meves amigues d’aquell temps, ara puc dir que si tornés a néixer, no deixaria “una canya dreta” “. Paral·lelament, Gladys tampoc queda fora de la problemàtica: “No teníem informació, perquè a casa no et parlaven d’això, ara és diferent, s’explica i es xerra tot”.

La comunicadora especialitzada en la temàtica porta a col·lació la falta d’informació en persones joves i adultes posant l’accent en que la situació s’accentua en les persones  adultes grans. D’aquesta manera, conclou que el poc que hi ha està dirigit a persones en edat reproductiva. És per això que la psicòloga Crosio fa èmfasi en la necessitat d’ESI en totes les etapes de la vida, no com va ser en el cas d’Ana qui comenta: “Només en el meu primer part la doctora em va parlar d’això, després cap ginecòleg em va parlar de sexe “.

Al seu torn, esmenta l’autosatisfacció com un altre tema que es va disciplinar: “Abans estava malament. Els psicòlegs deien que els homes podien emmalaltir i en la dona directament no existia. Fins avui no sabia res sobre la masturbació, mai es va parlar, mai em vaig tocar. Ara la meva filla i les meves nétes em parlen del tema”. Gladys, qui també redescobreix la sexualitat en la vellesa, acompanya el testimoni d’Ana destacant la importància de l’autosatisfacció. “Ara és de tots, homes i dones, abans era més per a ells”.

Cristina Rodriguez Benet, Llicenciada en Psicologia amb Màster en Gerontologia, remarca en el seu article “La sexualitat en l’ancià” la importància de la societat i de les institucions a l’hora d’afavorir la lliure manifestació de la sexualitat en les persones grans en tots els seus aspectes. Desarmant antics conceptes, destaca: “A través de la història, el sexe en la gent gran ha estat incomprès i menyspreat, condicionat per factors d’índole sociocultural”.

Qui diu que elles no poden gaudir? Només n’hi ha prou escoltant les seves veus per notar que el seu desig segueix intacte. Si cadascuna és capaç d’experimentar la sexualitat sense pensar en una data de caducitat, per què la societat busca sexemmudir-les? Elles també volen gaudir sense seguir la norma patriarcal que intenta imposar-les-hi fins a quin moment se les considera dignes de fer-ho.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Isabel Franc

Alícia segueix al món real

OPINIÓ Torno al tema del càncer de mama perquè com cada octubre, s’ha celebrat...

Internacional: 20 de febrer: Dia Internacional de la Justícia Social / La Independent / Notícies gènere

L’Assemblea General va proclamar el 20 de febrer Dia Mundial de la Justícia Social...

Jornades Per una vida vivible en un món limitat

Resistències i sinèrgies feministes, ecofeministes i ecologistes. 26 – 27 d’octubre de 2012 – Barcelona...