Thursday 02 May 2024

Thursday 02 May 2024

Compartir

La dona a Burkina Faso, lluny dels Objectius del Mil•lenni

A Burkina Faso s’incompleixen almenys cinc dels vuit Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni en els quals està especialment involucrada la dona i, per això, el gènere femení és el més desfavorit en aquesta realitat, segons dades i observacions dels últims anys.

Entre els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni que s’incompleixen hi ha: Promoure la igualtat entre els gèneres i l’autonomia de la dona: Millorar la salut materna; Combatre el VIH / Sida; el paludisme i altres malalties; Eradicar la pobresa extrema i la fam; i Reduir la mortalitat infantil. A més es busca: Aconseguir l’Ensenyament primari universal; Garantir la sostenibilitat del medi ambient; i Fomentar una associació mundial per al desenvolupament.

Aquests Objectius van ser adoptats el 2000 per 193 estats membres de l’ONU, que es van comprometre, entre altres coses, a reduir la mortalitat materna infantil, lluitar contra múltiples epidèmies com la SIDA i assegurar la igualtat de gènere, treballant junts fins a l’any que ve, 2015, i fins i tot després.

 

 

foto burkina

Françoise Yoda (vestida de negre) amb un grup de dones amb què treballa

 

 

No obstant això els compromisos internacionals, les estadístiques realitzades amb motiu de la commemoració dia internacional de la dona Nº155 a Burkina Faso, el 2012, mostraven que cada tres hores una dona mor per complicacions lligades a l’embaràs i al part. Durant el 2014, el treball realitzat per les ONG i organismes de cooperació internacional mostra que la situació continua sent greu.

ONU Sida indica a la seva pàgina web que la taxa de prevalença del VIH entre els i les joves de Burkina Faso segueix sent superior a l’1% (sense comptar altres malalties transmeses per relacions sexuals inadequades), tot i la proclamació el 2008 de la Llei 30-2008 al país, que entre altres coses pena la contaminació voluntària de la SIDA.

 

Els motius

A l’hora d’analitzar els motius, s’ha de veure, per una banda, que malgrat els progressos aconseguits per millorar les cures maternes, la majoria de les dones no té encara accés a uns serveis de salut adequats i eficaços.

Entre les causes es poden destacar tres retards: els relacionats amb la família (el marit o els pares no reconeixen els perills lligats a l’embaràs), els derivats de la manca de mitjans de transport i, finalment, els lligats a la manca de recursos necessaris en el moment del part.

La política iniciada pel govern burkinabé permet a dia d’avui l’atenció de les cures de la salut materna, però malgrat aquests esforços, s’ha de reconèixer que els costos són inaccessibles per a un gran nombre de dones, principalment aquelles que viuen en zones rurals.

 

Violència de gènere i VIH

D’altra banda, moltes dones del país tenen les seves esperances posades en una llei actualment en discussió en relació a la violència basada en el gènere. Aquesta Llei cobrirà moltes llacunes, com ara la relativa a la qüestió de la poligàmia i la seva relació amb la propagació de la SIDA. No obstant això, el tema és encara un tabú social i polític.

La dona és víctima de prejudicis. Se la considera com “la porta d’entrada del VIH a la llar” tot i que el més comú és que la malaltia es propagui per relacions sexuals fruit de violacions.

La dona refusa donar a conèixer la malaltia de la seva parella, per por de represàlies socials o simplement l’home no la informa. Aquesta situació és sobretot molt preocupant entre la joventut.

 

Diversitat patriarcal

Des del treball de la cooperació s’observa que les diverses societats a Burkina Faso, un territori amb diverses llengües i cultures, estan, salvant comptades excepcions, organitzades seguint un sistema patriarcal on la dona té una posició inferior que li impedeix accedir fàcilment als serveis de salut sexual i reproductiva, i per tant gaudir dels seus drets.

A causa del fet de la seva dependència del seu espòs i de la família, una dona està obligada a tenir l’acord d’altres persones per poder anar a un centre de salut i rebre qualsevol tipus de cures. És possible que aconsegueixi aquesta autorització, però la manca de recursos econòmics li pot impedir arribar a la consulta, si ella no té un altre tipus de suport de part del seu marit i família.

Davant d’aquesta situació, és important que tots els actors implicats en el sector salut i la societat en general es mobilitzin a través d’estratègies i d’accions concretes més eficaces. En aquest procés els col·lectius locals de joves, homes i dones, hi tenen un gran paper a fer.

Mentrestant, la dependència social i financera de la dona a Burkina Faso és un fre per gaudir dels seus drets i per a la consecució dels vuit objectius del Mil·leni que són per l’any que ve, i que podrien haver canviat la situació del seu país i de la humanitat, si s’haguessin aconseguit.

Més informació:
Burkina Faso 
ONU Sida 
Objectius del Mil·lenni 2014

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

ma

Les dones primer… finiquitant els drets laborals

    La Fundació Maria Aurèlia Capmany hem elaborat un informe d’urgència sobre el Reial...

Barcelona: Sara Puig a la presidencia de la Fundació Miró / La Independent / Notícies Gènere

Renovació a la Fundació Joan Miró. Una dona, Sara Puig, accedeix per primera vegada a...

Per què és important la guia per fer més igualitària la vida de les dones als mitjans

  OPINIÓ Les dues vegades que he estat mare m’he trobat en una situació de...