Tuesday 03 October 2023

Tuesday 03 October 2023

Compartir

La denúncia d’una mare víctima de feminicidi a Xiapas

 

 

Una mare víctima de feminicidi denúncia corrupció, indiferència de les autoritats i falta de suport feminista. 

Només a l’abril hi va haver 13 morts violentes de dones a Chiapas: 6 homicidis, 3 possibles feminicidis, 3 feminicidis consumats, 1 cas fortuït i 9 feminicidis en grau de temptativa. La Fundació Karla Velasco demana un càstig exemplar per al feminicida de Karla Yesenia

Karla Yesenia Gómez Velasco tenia 21 anys quan va ser trobada morta a inicis de juliol de 2018 a Tuxtla Gutiérrez. La família de la jove va assegurar que la noia va ser assassinada, el seu cos tenia empremtes de violència. Un home està detingut com el presumpte responsable, però el procés va ser suspès per males pràctiques i burocràcia de l’Poder Judicial de Chiapas.

Així comença la narrativa sintètica d’un feminicidi la justícia està posposada a Xiapas. La informació resumida del cas és la síntesi d’una conferència de premsa, els arxius i el seguiment de mitjans d’aquella entitat.

Maricruz Velasco Nájera, mare de Karla Yesenia Gómez Velasco, va parlar en una conferència de premsa al voltant del 10 de maig, paraules que després van donar la volta als mitjans i es va verificar el seu contingut.

Va dir que eren en l’etapa de judici oral en el cas de feminicidi de la seva filla, però el 10 de maig de 2021, va ser suspès a causa que és un dia festiu, de manera que seria reprès el 11 de maig. Lentament ha trigat més del previst.

Velasco Nájera va narrar aquell dia que per al judici falta la intervenció de prop de 4 testimonis, a banda que com a víctima indirecta no li permeten estar dins de la sala de judici amb el “pretext de la Covid-19 i l’aglomeració”.

Ha explicat que les úniques persones presents en el judici són elements de la Fiscalia General de l’Estat, el Ministeri Públic que porta la carpeta d’investigació de la seva filla, els llicenciats de l’imputat, el jutge i els testimonis.

“A mi no em deixen ingressar i com a víctima he d’ escoltar-ho, estan atropellant els meus drets i aquesta és la meva inconformitat”, va dir la mare.

Va afegir que una altra de les seves inconformitats és que si be citen a les 11:30  no atenen fins a les 15:00 hores, és a dir, no es respecten els horaris.

Sobre l’imputat, va esmentar que és Marvin Eduardo “N”, qui llavors era xofer de Carlos Penagos, i company de treball de Karla Yesenia.

Va dir que per a les mares, víctimes indirectes de feminicidi “és un infern com cada dia”, és un dia, el de les mares, que no existeix perquè en el moment que les hi assassinen les seves filles, queden mortes en vida, i quan les enterren és al costat d’una part del seu cor.

Sobre la invitació per manifestar-se davant el penal “El Amate” No. 14 ubicat a Cintalapa de Figueroa, per part de grups de dones, va afirmar que no és el mateix que les mares s’uneixin en el mateix dolor, “al fet que es lucrin amb el dolor de les altres”,  en considerar que les activistes o feministes no donen un acompanyament com ha de ser.

Després va considerar que les insígnies del moviment i les col·lectives “si toquen a una, ens toquen a totes” és mentida, perquè quan ella com a víctima demana suport no el troba.

Aquí hi ha la mare de Jade, que quan ha demanat suport per a les marxes, On són les feministes de Tuxtla i Chiapas?, no hi ha aquesta solidaritat cap a amb nosaltres, totes aquestes comissions que s’han fet no han valgut la pena perquè nosaltres com a víctimes indirectes de feminicidi no tenim aquest suport, va esmentar la mare.

Va fer una crida a les autoritats de l’Estat, especialment a Rutilio Escandón Cadenes, Governador de  Xiapas a que es comprometi en l’assumpte i solventi les irregularitats, ja que la corrupció segueix.

Finalment, va esmentar que les mares han de passar pel dolor de no tenir a les seves filles i pidolar justícia. Així mateix, ha puntualitzat que els casos dels feminicidis són rellevants.

El compte que no es tanca

L’Observatori Feminista contra la Violència a les Dones de Xiapas va donar a conèixer que, en el mes d’abril, hi va haver 13 morts violentes de dones, és a dir, 6 homicidis, 3 possibles feminicidis, 3 feminicidis consumats, 1 cas fortuït i 9 feminicidis en grau de temptativa.

Igual ha succeït al març, els casos de violència familiar segueixen sent un greu problema, però es van registrar més casos a la regió Alts-tsotsil, 10 dels 14 casos publicats als diaris.

Les denúncies de dones desaparegudes van augmentar, registrant-se un total de 55 casos.

Van observar major incidència de violència sexual a nenes i dones menors d’edat, el percentatge més alt es va concentrar a la regió Metropolitana amb 6 casos, seguit per la regió Soconusco amb 5, i en tercer lloc la regió Maya amb 2 casos.

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El dolor secret de les dones

Entrevista a Monica Riutort, coordinadora de programes regionals en temes d’abús sexual i atenció a...

Tere Molla buena

Un nou vuit de març!

OPINIÓ Tot i el que pogués semblar, el feminisme no es rendeix.

...

Capacitació en gènere, prioritat per a la comunicació a Cuba

Com comunicar conscientment des de l’equitat entre homes i dones, emprar un llenguatge que inclogui...