“Nosaltres parlem no d’una restitució, sinó d’una redistribució de la terra que solucionaria les causes que han generat el conflicte” diu la representant de FENSUAGRO
La Independent va entrevistar a la Delegada de Colòmbia a Europa de la Federació Nacional Sindical Unitària Agropecuària FENSUAGRO, Maria del Socorro Pisso una de las ponents de les IX Jornades sobre Colòmbia, que es van celebrar a Barcelona del 30 de novembre a l’1 de desembre d’aquest any passat, sota el títol “De qui és la terra?”.
Durant les jornades, diverses expertes i experts van tractar temes al voltant del conflicte territorial que existeix en aquest país. Entre les i els participants: Marco Romero director de CODHES, Maria del Socorro Pisso representant de Fensuagro, Adolfo Conejo dirigent del CRIC, Misael Payares lider de la comunitat de Las Pavas i Raquel Victorino del Ministeri d’Agricultura Colombià.
La Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, entitat organitzadora de las jornades, va néixer l’any 2002 com un espai de concertació d’àmbit català, format per ONGs, sindicats, administracions públiques i entitats del món acadèmic. La taula publica un llibre amb totes les ponències i les conclusions de cada edició.
Durant les jornades es van discutir temes com: la llei de restitució de terres, una proposta de devolució de la terra a les víctimes que han estat desplaçades forçosament de las seves regions, i altres propostes governamentals relacionades amb el sector rural, que van ser analitzades i, en general, molt criticades per la manca de profunditat pel què fa a les solucions que s’hi proposen per resoldre els conflictes relacionats amb la terra.
La representant del govern, Raquel Victorino, va esmentar que el Ministeri d’Agricultura estava fent esforços en relació amb la implantació de la llei de restitució de terres. Respecte a les dones va dir que calia que aquestes s’acollissin més a la restitució de terres, atès que les proporcions de demanda de la terra, són en “un 70% d’homes per un 30% de dones.”
Un dels punts principals que va destacar Absalon Machado, Director de l’Informe del PNUD de Desenvolupament Humà 2011: Colòmbia Rural, és que la consecució de la pau passa per resoldre el problema agrari, i va defensar que el repte de l’ús de la terra ha d’estar més a prop dels camperols i camperoles. “La democràcia a Colòmbia, és amb els camperols o no ho és” va afirmar.
Marco Romero, Director de la (Consultoría para los Derechos Humanos y el Desplazamiento) CODHES, va assenyalar que quan el govern diu que no hi ha recursos per a les víctimes, no és veritat!. Els recursos econòmics existeixen al país i n’hi ha molts, però en estudiar-ho a fons s’observa que “els rics no paguen impostos” i que per tant “és necessària una reforma tributària”.
Dones en el context rural
La Independent va voler conèixer més a fons la situació de les dones en el context rural y per això li fèrem unes preguntes a M. del Socorro Pisso Mazabuel.
Què és Fensuagro i quines són les reivindicacions principals de l’organització?
Fensuagro, (Federació Sindical Unitària Agropecuària), és una organització sindical de segon grau, filial de la CUT, (Central Unitària de Treballadors), i és producte de les necessitats d’organitzacions i sindicats petits de camperols i treballadors del camp; sorgeix l’any 76 i té 35 anys de lluita. Aquesta organització està dirigida a la defensa de la pagesia, al reconeixement de la pagesia com a subjecte polític, i a la defensa i al dret de la terra. La seva lluita sempre ha estat encaminada a una reforma agrària integral democràtica.
Té presència en 22 departaments dels 32 que té Colòmbia. Treballa per la unitat del moviment popular, que en aquesta lluita involucra el moviment camperol, indígena i afrodescendent. També cerca la unitat de lluita amb els altres sectors socials, com són: el sindicalisme, l’estudiantat, i el sector urbà. Entre les activitats que es porten a terme, es construeixen propostes de cara al govern que es requereixen per construir un país més just i més equitatiu, i en les quals es té en compte les opinions de la pagesia de Colòmbia.
Quina és la participació de les dones a Fensuagro?
Fensuagro és una organització de caràcter mixt, on participem persones, de diferents edats, joves i adultes. En el departament del Cauca, l’experiència ens ajuda a construir des d’un nivell local a un procés que es va enfortint a nivell regional i a nivell nacional. El que considera la federació és que l’enfortiment de les organitzacions es dóna en la mesura en què les dones participem en aquests processos de lluita, i organització i les aportacions que, nosaltres les dones, fem a aquests processos organitzatius i també com avancem el dia a dia en la transformació d’aquestes realitats i aquestes problemàtiques més sentides. En aquest exercici de trobar-nos, les camperoles i el sector indígena hem anat construint propostes, primer des del reconeixement de les nostres problemàtiques: com estàvem vivint el conflicte, com estàvem valorant la producció, com ens afecta l’aspecte cultural en l’aspecte social, com estem relegades a un espai determinat i no podem participar en els espais públics on les nostres propostes es tinguin en compte. En la mesura que anem identificant tota aquests problemes anem avançant en construir propostes.
Nosaltres, com a dones, veiem el rescat de les llavors com un procés molt important, a més de l’enfortiment de la sobirania alimentària, i la cura i la protecció de la família. I un dels punts per on avançar és reconèixer que el paper que juguem és important. És llavors quan volem construir propostes des de l’organització per assolir una transformació en les relacions a nivell de la família.
Al camp, la majoria de les dones són mares, això de vegades es converteix en una complicació per participar en l’organització. Per tant algunes propostes per poder-nos capacitar són per crear espais per a la canalla i la joventut. Han d’entendre el paper que està jugant la dona, i què estem fent un procés de formació.
Quina es la vostra denuncia davant l’ estat?
És important avançar en el procés de denúncia del que són les anomenades “Famílias en Acción”, perquè són propostes que no solucionaran el problema d’arrel. A les mares se les convoca per donar-li uns diners per cada criatura que tenen a fi que puguin portar la canalla a estudiar i amb continuïtat. Però quan es contrasta amb la realitat quotidiana no es d’estranyar que moltes companyes es queixin ja que els hi surt més car 12 hores de camí per reclamar els diners i haver-se de pagar un àpat. Es gasten doncs gairebé més que la quantitat assignada.
Si és perquè la nena o el nen s’eduqui, també sobta que les condicions de les infrastructures educatives siguin pèssimes, no hi ha prou docents, perquè també hi ha un procés de privatització de l’educació. També hi ha, a vegades, docents sense contracte que acaben plegant. Són problemes de cura o de salut , que per més que es donin diners a les dones no estan solucionats d’arrel. Les condicions de salut a Colòmbia són pèssimes.
A les conferències la representant del govern va esmentar que hi havia una gran diferència d’accés a la titulació de la propietat entre homes i dones. Quines serien, des del seu punt de vista, les raons d’aquesta desigualtat i quines són les seves propostes al govern?
Com a sector popular, estavem treballant en una proposta de llei alternativa i de construcció popular, que és: “La llei de terres i de reforma agrària”. En aquest sentit, és important el reconeixement de a la dona. La proposta implica una titulació col·lectiva i que es tingui en compte la situació de la dona, si és mare, cap de família, o està sola. Que no només sigui l’home a qui se li doni la propietat de la terra, sinó que se’ls doni També a la dona. Davant d’això, la proposta de llei que es treballa des del moviment popular, aborda el reconeixement de la dona en el treball de la sobirania alimentària.
El govern parla d’una restitució de terres a desplaçats, però no està parlant de canviar el model de la concentració de la terra, el qual, encara es manté. Nosaltres parlem no d’una restitució, sinó d’una redistribució de la terra que solucionaria les causes que han generat el conflicte.
mes informació: www.fensuagro.org