Wednesday 19 June 2024

Wednesday 19 June 2024

Compartir

Internacional: Òrfanes d’Akerman / La Independent / Notícies gènere

La veritat es que avui estem una mica més soles. vam rebre la notícia de la mort sobtada de la realitzadora Chantal Akerman, als 65 anys. Ens ha deixat una ingent obra cinematogràfica que ha influït en diverses generacions de públics que la vam descobrir i seguir fervorosament, així com en diferents cineastes a qui va inspirar a partir de l’experiència de contemplar els seus especialíssims films.

 

 

 

 

 

 

Akerman 2

No home movie. Chantal Akerman, 2015

 

Des de Saute ma ville (1967), la seva òpera prima, que va realitzar als 17 anys, fins al seu darrer film No home movie (2015), passant per l’emblemàtica Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975), Akerman va dur a terme un recorregut genuí, crític i amorós a l’entorn del llegat maternal en relació a la cultura, la genealogia i la història.

 

 

Akerman 3

 Jeanne Dielman 23 Quai du Commerce 1080.Bruxelles (1975)

 

 

Chantal Akerman va forçar les nocions tradicionals del llenguatge cinematogràfic per a que hi tingués cabuda allò que el cinema industrial i estandaritzat no havia acollit, ni encara ara no acull. Va demanar a les imatges unes contorsions que semblaven impossibles per poder representar el dolor, la soledat, l’exili, el racisme, la vella Europa anomenada de l’est en transformació, la seva Nova York i, sobretot, per a que en els seus films hi poguessin cabre realitats i experiències tan tabús en la nostra cultura occidental com són el treball diari de les mestresses de casa, el desig i l’amor lesbià, la soledat de la creació, la por a la història, el jo obert o el racisme en tota la seva extensió, amplitud i complexitat.

En la propera edició de La Independent hi haurà un article més a fons sobre la seva obra i el seu trajecte com a artista i un ampli monogràfic que aquesta propera primavera del 2016 durem a terme la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona i la Filmoteca de Catalunya.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

15 DE NOVEMBRE, DIA INTERNACIONAL LITERATURA I LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ

La paraula crema el foc. Literatura i llibertat d’expressió Amb motiu del Dia Internacional de...

8M 2019: #SomAquí #Som8deMarç

Per a la Vaga de dones d’aquest 8 de març de 2019, l’Institut Català...

Ménades, un projecte editorial necessari

El biaix de gènere no és un invent de feministes susceptibles, comenta Isabel Franc,...