Sunday 23 March 2025

Sunday 23 March 2025

Share

Internacional: La Marxa Mundial de les Dones i el Fòrum Alternatiu Mundial de l’Aigua a França

Lluita de dones contra la privatització de l’aigua

La Marxa Mundial de les Dones-iniciativa que integra dones de 150 països-denunciarà davant el Fòrum Alternatiu Mundial de l’Aigua (FAMA) que els governs del món continuen privatitzant el líquid vital mentre que la societat civil lluita per serveis públics que garanteixin l’accés a l’aigua de qualitat.
 
En un comunicat aquesta agrupació ciutadana anuncia que participaran en el FAMA-trobada internacional que comença el dia 14 de març i conclou el 17 de març a Marsella, França-on presentaran les seves demandes per defensar la preservació dels recursos hídrics i la seva gestió a través de la participació ciutadana´.

El FAMA és un marc alternatiu auspiciat per organitzacions civils que intervé en espais mundials, el qual va promoure el reconeixement de l’accés a l’aigua com un dret humà fonamental, el mateix que va ser adoptat per l’Assemblea General de l’ONU, el 29 juliol 2010 .
 
En aquesta ocasió la Marxa Mundial de les Dones participarà en el fòrum alternatiu amb l’objectiu de debatre sobre l’experiència de les dones en zones rurals i urbanes en matèria de gestió de l’aigua i destacar la lluita que han emprès contra la privatització dels recursos hídrics en diferents parts del globus.
 
En un document difós per aquesta xarxa s’explica que a les zones rurals les dones s’ocupen d’assegurar l’aigua necessària per a l’ús domèstic i que el proveïment sigui suficient, són elles les que gestionen el recursos a la llar.
 
“Les dones, especialment les dones rurals, no tenen accés a l’aigua potable quan és industrialitzada i envasada per a la venda. També perquè les estructures responsables del tractament d’aigua no realitzen correctament la seva feina “, va denunciar aquest moviment organitzat.
 
No obstant això, l’agrupació recorda que l’aigua és un recurs renovable però limitat i amb disponibilitat irregular. Avui en dia, més de 900 milions de persones no tenen accés a l’aigua potable i més de 4 mil milions no es poden beneficiar del sanejament.

Per això van afirmar que en el FAMA recordaran que el control sobre l’aigua és també control sobre els pobles; que l’ús de l’aigua és desigual (agricultura, indústria i ús domèstic) i que la política neoliberal i els acords de lliure comerç la segueixen considerant com una mercaderia i no com un dret.
 
“El nostre repte és unir les lluites per béns comuns i serveis públics de les dones del camp i de la ciutat com la protecció de la natura, contra la privatització de la vida. El nostre objectiu és enfortir els llaços entre dones, conscienciar sobre els problemes comuns i particulars en cada àmbit i lluitar per canvis en els models de producció i consum “, han indicat. 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Sara Lovera 55 copia

Dues precandidates assassinades a Chilapa, Guerrero: Feminicidis?

OPINIÓ En una setmana van ser assassinades dues precandidates a una diputació local a...

Per primera vegada, un error incorpora el concepte de «violència estètica»

En una decisió inèdita, una jutgessa portenya va utilitzar el concepte de «violència estètica» entesa...

Internacional: ONU Dones: Dones, vida, llibertat: Implicacions globals de l’aixecament liderat per dones a l’Iran

Aquest proper 1 de novembre se celebra una taula rodona formada per dones iranianes que oferiran...