L’exvicepresidenta de Costa Rica (1994-1998), i exdirectora de la Seu Subregional a Mèxic de la Comissió Econòmica per a Amèrica Llatina i el Carib (CEPAL), Rebeca Grynspan Mayufis, forma part de la llista de candidates a ocupar la direcció d’ONU-Dones.
El procés per renovar comandaments a l’entitat de Nacions Unides que coordina els treballs de gènere a nivell global, es va iniciar el passat 15 de març després que Michelle Bachelet va anunciar la seva renúncia al càrrec durant el 57 període de sessions de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (CSW, per les sigles en anglès).
El passat 13 de maig es va tancar la presentació de candidatures d’aspirants a encapçalar ONU-Dones.
Les postulacions formen part d’un procés confidencial i només se sap d’algunes candidates perquè han fet públiques les seves aspiracions davant els mitjans de comunicació.
A més de la candidatura de Grynspan Mayufis es coneix la postulació de la zimbabuesa i secretària general de la Xarxa Internacional de Dones per la Justícia Social, Nyaradzayi Gumbonzvanda.
Altres aspirants són la secretària general adjunta per a la qüestió de la infància i els conflictes armats de l’ONU i ex directora del Centre Internacional d’Estudis Ètnics a Sri Lanka, Radhika Coomaraswamy, i l’expresidenta de Finlàndia, Tarja Halonen.
De la mateixa manera, se sap, que el govern canadenc va postular a l’exprimera ministra Kim Campbell.
Després de la renúncia de Bachelet a ONU-Dones, després d’anunciar que competirà novament per la Presidència de Xile, l’anterior secretària general adjunta de Soport Intergubernamental i Aliances Estratègiques, Lakshmi Puri, que va ser nomenada cap interina del mecanisme, i també és candidata a encapçalar la direcció executiva.
Michelle Bachelet, va ser designada com la primera secretària i directora executiva d’ONU-Dones al setembre de 2010 per Ban Ki-moon, secretari general de les Nacions Unides.
Segons la resolució de l’Assemblea General de l’ONU A/RES/64/289, ONU-Dones ha de ser dirigit per una secretària o secretari general adjunt, que retrà comptes directament al secretari general, i serà nomenat per aquest prèvia consulta als països membres de les Nacions Unides.
Entre els requisits per encapçalar l’organisme hi ha: demostrar coneixement dels problemes i desafiaments en matèria d’igualtat de gènere i apoderament de les dones, així com els reptes i necessitats en l’àmbit dels drets de les dones.
Ha de ser una persona que tingui capacitat de defensora sobre el tema de la igualtat de gènere dins del sistema de Nacions Unides, així com amb els governs, amb organitzacions de la societat civil i el públic en general.
De la mateixa manera, és necessària l’experiència de lideratge amb la visió estratègica i habilitats provades per a la gestió d’una organització complexa, així com “la capacitat de mobilitzar les diverses formes de suport de múltiples parts interessades i socis”.
La nova directora d’ONU-Dones haurà d’examinar el progrés dels Objectius de Desenvolupament del Mil · lenni (ODM) amb vista a promoure noves mesures per al desenvolupament després de 2015.
També haurà d’avaluar els èxits després de 20 anys des que es va realitzar la Conferència Internacional sobre Població i Desenvolupament (CIPD), en els temes de reducció de la pobresa i les desigualtats de gènere, així com la promoció de la salut i els drets reproductius.