Thursday 19 September 2024

Thursday 19 September 2024

Illes Balears: Obligació de pagar per avançat l’IVE quan és un servei públic gratuït

El Govern de Balears dificulta l’accés a l’IVE i és acusat d’incomplir la llei

Associacions de Dones difonen manifestos de rebuig

Incertesa en el cobrament

La Conselleria de Salut, Família i Benestar Social de les Illes Balears confirma la nova política que se segueix a les Illes vers les interrupcions voluntàries de l’embaràs, segons la qual les dones que sol•licitin un avortament no terapèutic o bé no puguin ser ateses en centres públics seran derivades a clíniques privades i hauran de finançar elles mateixes les despeses de la intervenció. Posteriorment les dones poden demanar la devolució dels imports en presentar les factures i el Govern reintegrarà les quantitats justificades en els casos que procedeixi. El termini en el que es realitzarà aquesta devolució no ha estat especificat.

 

Diverses associacions de dones, l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears i metges i metgesses es mostren contraris a aquesta mesura, mentre que associacions contràries a l’avortament i El Instituto de Política Familiar de Baleares (IPFB) ho celebren.  

La Consellera de Salut, Família i Benestar Social, Carmen Castro, ja va anunciar el 14 de desembre que les dones que no poguessin exercir el seu dret a avortar a la sanitat pública en els termes legals “serien derivades a centres privats”. Aquest anunci es va realitzar amb posterioritat al coneixement de la no renovació del conveni amb els centres privats que realitzaven la intervenció, segons informà el Diari de Balears . La informació i adreces sobre aquests centres va ser retirada de la Web de Salut el passat 2 de gener.

La Conselleria de Salut de les Illes Balears va remetre aquest dimarts, 10 de gener, una nota interna als hospitals públics en la qual els especifica com actuar en el cas d’interrupcions voluntàries de l’embaràs no terapèutiques, nota que va ser reenviada als serveis de Ginecologia durant el dia d’ahir, dimecres 11, informa I. Olaizola des del Diario de Ibiza . A la citada nota s’afegeix que les instruccions comunicades seran la manera de procedir «a la espera de recibir información jurídica respecto al procedimiento a seguir», si bé fonts del Servei de Salut no van aclarir quina informació jurídica estaven esperant, informa. Addicionalment el Govern balear insisteix en l’alt grau d’objecció de consciència entre els metges dels centres públics, que no poden ser obligats a realitzar aquesta intervenció. Fonts mèdiques del Servei de Ginecologia de l’Hospital Públic de Son Espases han declarat al Diario de Ibica que “estábamos muy sorprendidos por no tener una reunión ni recibir ningún tipo de directriz si lo que se pretendía es que a partir del uno de enero los hospitales públicos asumieran las interrupciones voluntarias del embarazo”. Segons la mateixa font “llegamos a hacer números y calculamos que tendríamos que asumir unas 6 intervenciones diarias, tomando como base los aproximadamente 3.000 abortos anuales que se hacen en esta comunidad. Y para hacerlos necesitaríamos un quirófano suplementario”, informa el diari.

L’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears va difondre dilluns 9 de gener una nota de premsa en la que va manifestar públicament el seu “rebuig absolut a la nova mesura que el Govern de les Illes Balears ha decidit establir”, segons la qual “les dones que vulguin accedir a un avortament en aquesta comunitat autònoma hauran de pagar per avançat. Aquesta mesura –continua el comunicat de l’Associació- contradiu expressament el text de la llei del Capítol II de Garantías en el acceso a la prestación”, segons el qual les administracions públiques han de sufragar directament aquesta intervenció sense que les usuàries hagin d’aportar cap recurs econòmic, com succeeix amb altres intervencions incloses en la seguretat social pública. “El Govern Balear es fonamenta en un criteri ideològic –continua el comunicat- i moralista molt superior a qualsevol justificació econòmica que pugui exposar. (..) Aquest tipus d’accions –denuncien- només provoquen una major desigualtat entre les dones del territori Balear i, també en comparació a la resta de territoris de l’Estat”.

Dones d’Illes Balears per a la Salut (ADIBS) s’ha manifestat en el mateix sentit i ha afirmat que “la veritable raó” de la mesura és que “están comprometidos con el sector más fundamentalista y retrógrado de la derecha, Instituto de política familiar de Baleares  que pretende la desaparición de ese derecho. Segons ADIBS ja ha registrat casos de dones que en dirigir-se als serveis públics han estat convidades a adreçar-se als centres privats costejant-se elles mateixes la intervenció.

Per la seva part, el Instituto de política familiar de Baleares, Redmadre i Baleares Vida han felicitat el Govern pel canvi de política, encara que demanen que el govern inclogui informació de les entitats que recolzen continuar amb l’embaràs i aportin més ajudes a les dones embarassades. Respecte el fet que les dones que hagin decidit avortar hagin de pagar-se elles mateixes la intervenció, Redmadre publicava el dilluns 9 de gener “El nuevo año, viene cargado de malas noticias, recortes, paro, disminución de salarios…en definitiva pobreza. Sin embargo, tambien hay noticias esperanzadoras que alegran el ánimo y suponen un paso adelante en la lucha por una cultura que apoye la vida y a la mujer embarzada” .

El Instituto de política familiar de Baleares s’ha felicitat per la no inclusió en el lloc web de la Conselleria de les adreces de les clíniques privades que realitzen avortaments . Actualment en el lloc web del Govern només es troben les adreces dels centres públics.

El director de l’IB-Salut, Juan José Bestard, va reconèixer la setmana passada que “després de trencar-se els acords amb clíniques privades, les dones que siguin derivades fins a elles per avortar hauran d’assumir el cost de la intervenció si el centre se’l sol•licita”, informa  EFE i el Diari de Balears <

 Segons les mateixes fonts El Partit Socialista de les Illes Balears PSIB-PSOE va assegurar dilluns en roda de premsa que “està estudiant interposar un recurs contenciós administratiu contra el Govern per vulneració dels drets de les dones en permetre que paguin l’avortament quan són derivades a clíniques privades”.  Segons informa el Diari de Balears, el portaveu adjunt socialista en el Parlament, Vicenç Thomàs, ha anunciat que demanarà una reunió extraordinària de la Diputació Permanent i un ple parlamentari extraordinari “per tractar aquest tema i per debatre una proposició no de llei relacionada amb l’aplicació a les Balears de la Llei d’Interrupció Voluntària de l’Embaràs”.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El Dia Internacional de les Dones al Consell Comarcal del Montsià

Dimecres 7 de març a les 18.00h. | Actes del Dia Internacional de les Dones....

Política domèstica

OPINIÓ És fonamental partir de la base que una pandèmia afecta de manera diferent...

Una dona de trajectòria

En ocasió de rebre el Premi Nacional de Periodisme, de Mèxic, per la seva...