Thursday 12 September 2024

Thursday 12 September 2024

Compartir

Japó: #KuToo en referència a les paraules “sabates” i “agonia” / La Independent / Notícies Gènere

El debat sobre els talons va començar al gener quan Ishikawa va començar a tuitear la seva frustració perquè en el seu treball com a recepcionista en una funerària li exigia vestir sabates de taló alt.

 

 

Yumi Ishikawa, iniciadora del moviment, va lliurar aquesta primera setmana de juny, una petició al Ministeri del Treball denunciant aquesta classe de normes. Quan se li va preguntar sobre la petició en un comitè parlamentari, el ministre del Treball, Takumi Nemoto, va semblar defensar el costum, en dir que les sabates podrien ser necessaris a causa de les expectatives socials tradicionals en alguns llocs de treball.

Ishikawa, abillada amb sabatilles blaves d’esport, va afirmar en una entrevista que aquestes normes es basen en la “discriminació de gènere.

Als homes al Japó no se’ls exigeix portar sabates de taló, encara que molts porten vestits jaqueta, camises ben planxades i corbata. En els càlids mesos d’estiu, moltes oficines tenen una política oficial de vestimenta “fresca” que permet camises de màniga curta i sense corbata.

“Hi ha un problema amb la creença que l’aparença en el lloc de treball és important per a les dones però no per als homes”, va declarar l’activista en entrevista amb l’Ap. “Com el maquillatge, les cames d’una dona llueixen millor en sabates de taló”, va dir amb sarcasme l’activista, abillada amb sabates esportives blaves.

El ministre Nemoto va destacar que la salut i la integritat de cada persona és el prioritari, però les condicions laborals varien de treball en treball.

El debat sobre els talons va començar al gener quan Ishikawa va començar a tuitear la seva frustració perquè en el seu treball com a recepcionista en una funerària li exigia vestir sabates de taló alt. “M’agrada el meu treball, però caminar amb aquestes sabates és difícil”, va escriure en un de les seves tuits. “Per descomptat, per a qui li agradi vestir-se així, que hi vagi!”.

Les lleis japoneses protegeixen la igualtat de gènere, però crítiques com Ishikawa es queixen que la realitat és molt diferent.

El Japó va ocupar el 110 lloc en la llista del Fòrum Econòmic Mundial de 149 països que més defensen la igualtat de gènere, d’acord amb estàndards com el tracte a les dones, l’accés de les nenes a l’educació i la salut de la població femenina.

Dones en altres llocs com els Estats Units, el Canadà i Europa també s’han queixat de normes que els exigeixen vestir de certa manera. Fins i tot en la catifa vermella del festival de Cannes, notori pel seu estricte codi de vestimenta, moltes celebritats han protestat aparèixent descalces.

Ishikawa afirma que espera poder convèncer als dissenyadors perquè facin calçat còmode i que alhora sigui acceptable com a calçat formal. “La campanya #KuToo, diu, és una manera de concientizar a la societat sobre el sexisme.”

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Comunicat Intersindical Valenciana contra l’explotació sexual: 23 de setembre, Dia Internacional Contra l’Explotació Sexual

Milions de dones i menors en el món són venudes diàriament, segons dades de l’ONU,...

Mireia Mata defensa la llei 11/2014 com un repte de país

Mireia Mata, directora general d’Igualtat del departament de Treball, Afers Socials i Famílies valora...

Creación del Intergrupo sobre el Sáhara Occidental:Federación Estatal de España de Instituciones Solidarias con el Pueblo Saharaui

Foto:Diasporasaharaui-es.blogspot.com A la atención de la Presidencia del Grupo Socialista Europeo con el ruego...