Els ajuntaments de Sant Hipòlit de Voltregà i Les Masies de Voltregà presenten el II Pla d’Igualtat de Gènere per a la ciutadania (2016 – 2020). La Independent ha parlat amb l’alcalde, Xavier Vilamala.
El passat dia 9 de novembre, els ajuntaments de Sant Hipòlit de Voltregà i Les Masies de Voltregà van presentar el II Pla d’Igualtat de Gènere per a la ciutadania (2016 – 2020) en un acte a l’ajuntament de Les Masies de Voltregà.
El compromís polític amb la igualtat de gènere d’aquests dos municipis que no sumen més de 7000 habitants és notable, treballar per la igualtat de gènere i impulsar-la requereix de l’esforç col·lectiu i la voluntat política és essencial. Caldrà esperar quins recursos econòmics es destinen. Segons ens ha informat l’alcalde de Sant Hipòlit de Voltregà, el Sr. Xavier Vilamala la partida pressupostaria per desplegar el Pla d’igualtat encara esta pendent de decidir però assegura que tindrà els recursos necessaris.
El Sr. Vilamala, del Partit dels Socialistes de Catalunya, subratlla que no tindria cap sentit aprovar un Pla d’igualtat sense recursos. Un dels col·lectius que més preocupa a l’alcalde són les dones majors de 50 que han patit la crisi amb el tancament de la industria tèxtil de la zona. És un col·lectiu que pateixen diverses formes de desigualtat: l’edat, la manca de preparació i el seu gènere. L’ajuntament treballa a través de plans d’ocupació municipal destinats a dones i també a través de l’esport femení on es pretén apoderar col·lectivament a les dones des de l’àmbit social i esportiu.
Entre les principals línies estratègiques d’aquests plans trobem l’acció contra la violència masclista, mantenir el compromís polític per incorporar el principi d’igualtat en totes les polítiques, l’exercici de drets i qualitat de vida, treballs i temps, així com el reconeixement del lideratge i la participació de les dones.
Una de les línies a destacar és la de treballar per una democràcia equitativa i participativa, promovent la governança i la participació de les dones en tots els nivells de la vida pública. Tal i com va dir la Regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Les Masies de Voltregà, Gemma Sánchez: “Ens cal no baixar la guàrdia i seguir reivindicant igualtat efectiva. Deixeu-me posar un exemple de com hem de seguir reivindicant i treballant per la verdadera igualtat: en el passat debat d’investidura al Congrés de diputats de tots els portaveus dels grups parlamentaris que van intervenir, solament hi havia una dona com a portaveu! Ens cal fer, encara, molta feina!”
Els plans aborden accions concretes, com l’assignació d’una partida pressupostària pròpia per a la implementació del II Pla d’Igualtat, fer difusió del Pla d’Igualtat , realitzar un seguiment anual del Pla d’Igualtat, realització d’una campanya de sensibilització i prevenció entorn el 25 de novembre, dia internacional contra la violència masclista, realització d’una formació especialitzada al personal que treballa amb gent gran o la incorporació a l’ordenança cívica d’una regulació/prohibició de l’assetjament verbal i físic a l’espai públic sota l’ordre de sanció.
Un dels mandats que incorpora els Plans és el d’incorporar la perspectiva de gènere a totes les polítiques, en tots els nivells i en totes les etapes, per tal d’evitar la falsa neutralitat de les accions polítiques i promoure un impacte equilibrat i just per a homes i dones. Així, la transversalitat de gènere ha d’estar present en la cultura organitzativa i institucional, esdevenint un mitjà per promoure la participació de les diferents àrees.
La critica que susciten els Plans és l’excés de doctrina descrita en els documents que pot acabar per dificultar l’ apropiació dels mateixos, cal advertir que la reiterada necessitat dels tècnics en elaborar textos atapeïts amb un detall excessiu en el context normatiu no beneficia la practicitat ni l’aplicabilitat. El Pla coordinat i liderat per la Diputació de Barcelona i pel Consell Comarcal, ha comptat amb la participació directa dels tècnics i regidores dels ajuntaments, així com per la participació del teixit associatiu. Sr. Vilamala remarca la importància del treball que s’ha fet des de municipi, i destaca la importància del treball coordinat que s’ha fet amb l’ajuntament de Les Masies de Voltregà.
El Sr. Xavier Vilamara, alcalde de Sant Hipòlit de Voltregà , destaca del Pla la visió integral del territori, ja que el treball a favor de la igualtat i la no discriminació es coordina des dels dos municipis. Complementant activitats i buscant el màxim d’impacte en les diferents accions. La diferencia entre els dos plans es pràcticament nul·la, la coordinació i voluntat d’acabar amb la discriminació de gènere s’interpreta des de la suma d’esforços.
Segons fonts feministes consultades, els principis d’igualtat i no discriminació han d’incorporar-se en els processos implementats per assolir els objectius dels plans, entenent que els processos són tan importants com els resultats i que l’objectiu és la igualtat substantiva.
El repte de la igualtat substantiva, segons les fonts consultades, ens exigeix actuar en tres esperes interrelacionades: la correcció de les desavantatges socioeconòmiques de les dones; la lluita contra els estereotips, l’estigma i la violència; i l’enfortiment del poder d’acció, la veu i la participació de les dones.
Caldria subratllar que la igualtat que busquem no és una d’igualar a les dones amb els homes sinó una igualtat en el reconeixement, gaudi i exercici dels drets humans de tots dos. Per a això s’ha d’aconseguir la igualtat d’oportunitats, la igualtat en l’accés a les oportunitats i la igualtat de resultats. Això implica que en algunes ocasions, depenent de l’impacte dels factors biològics i socials, les dones hauran de ser tractades idènticament als homes i en altres ocasions s’haurà de tractar a homes i dones de forma diferent, de vegades, atorgant certs avantatges a les dones per corregir la històrica desigualtat que hem patit les dones per més de 5 mil anys i per eliminar els avantatges masculins basats en el fet que l’estàndard és masculí.
Altres vegades, la majoria, s’hauran de redissenyar les polítiques, les lleis, les institucions, etc. perquè l’estàndard en totes elles no sigui l’home blanc, adinerat, adult i propietari sinó un estàndard més inclusiu de la diversitat humana.
No importa si les diferències entre dones i homes són construïdes o innates perquè la igualtat com a valor implica que en el que som iguals és en la nostra humanitat i no en les dades biològiques, materials o de qualsevol altra índole i per tant, l’obligació estatal és prendre totes i cadascuna de les mesures que siguin necessàries perquè cap llei, cap política, cap pla ni cap acció resulti en discriminació contra una dona.
Els ajuntaments de Sant Hipòlit de Voltregà i Les Masies de Voltregà han presentat el seu II Pla d’igualtat, adequant-se al que la llei 17/2015 del Parlament de Catalunya estableix, però és ben cert que han donat un passat més, el treball coordinat des del territori, buscant l’optimització dels recursos i el benestar de la ciutadania.