Monday 14 October 2024

Monday 14 October 2024

Cedaw mios

Cedaw, cal portar recomanacions a la pràctica

 

 

A finals del passat mes d’abril, es va reunir a Madrid, la Plataforma Cedaw Sombra. L’objectiu principal d’aquesta Jornada, va ser compartir amb les organitzacions participants, la situació dels drets de les Dones i nenes refugiades i sol·licitants d’asil.

El propòsit fou trobar millors formes de donar resposta, ja sigui des dels poders públics o des de la societat civil.

Aquesta trobada va reunir més de 300 activistes d’organitzacions feministes, sindicats, partits polítics, responsables i professionals de l’administració, locals, autonòmiques i estatals i ONGs de Drets Humans.

Es constatà que aquesta és la principal emergència humanitària a nivell mundial i es va confirmar, que cal començar a crear compromisos de treball conjunt, per al desarmament de les guerres, buscant les causes i els interessos que les creen. També sobre qui intervé en els conflictes, ja siguin interns o externs en els països que es vegin afectats.

 

 

refugiados-guerra-Siria LNCIMA20141202 0199 27

 

Es va posar èmfasi en una construcció de pau per a la resolució dels conflictes comptant amb la participació de les dones i la societat civil.

Es va crear una llista d’exigències als països de la UE, a tenir en compte quan les persones demanin asil, parlant del negatiu i tràgic de la seva externalització a Turquia i la devolució de milers de persones refugiades, a partir de l’acord signat el 7 de març de 2016 pel Consell de UE. El 55% d’aquests desplaçaments, són dones i nenes.

L’Estat Espanyol, segons la Plataforma Cedaw Ombra, està incomplint una sèrie d’obligacions referents a les refugiades, de manera que se li recomana començar a treballar en aquest tema amb corresponsabilitat Europea i Internacional.

En primer lloc augmentant el nombre d’acollides, especialment a dones a nens i nenes, i persones en situació de vulnerabilitat i que siguin dignament tractades.

També se li ha exigit al Govern d’Espanya l’aprovació i portar a la pràctica el reglament ja existent a la llei espanyola de 12-2009, referent a l’asil, i que es faci efectiu l’article 46 de l’esmentada llei on es reconeix el rang de refugiades a les “dones que es troben fora del seu país d’origen a causa de la por a ser perseguides per motius de gènere”, considerant-la com una causa prou important. Es parlà de la importància de conèixer els drets específics de les dones refugiades que sol·liciten asil, si pateixen discriminació i violència de gènere, sobretot durant el viatge des del país d’origen fins arribar al d’acollida.

Es parlà dels drets específics establerts, per la Convenció Cedaw i la seva recomanació general 30, la Resolució 1325 i els articles 59 i 61 del conveni d’Istanbul, sobre el dret d’asil i la no devolució per violència de gènere. A la UE, el reconeixement d’asil abarca la violència sexual i de gènere, la mutilació genital femenina, la trata, el matrimoni forçat, els crims d’honor i la discriminació per sexe. Les persones que pateixen aquestes violències, majoritariament són dones i nenes, de manera que els estats estan obligats a protegir-les, no se les pot retornar en cap concepte, en el cas de sol·licitar asil. S’han donat casos fins i tot de devolució de persones, per conveniències administratives. Es remarcà que es tingui en compte en compte a menors, dones embarassades, lactants i víctimes de violència i trata.

Des d’aquest trobada s’ha realitzat una crida als ajuntaments i comunitats autònomes, ja que tenen un paper important a realitzar, ajudar a la Integració socio-Laboral, i a les dones autòctones a realitzar un paper molt important ajudant a les dones refugiades en el seu apoderament.

Tots aquests objectius, tenen un alt preu econòmic i cal doncs augmentar l’ajuda europea i internacional. Aquest ajut és urgent, i que pugui arribar com més aviat millor a aquests milions de persones refugiades a Grècia, Itàlia, Líban, Jordània i Turquia.

En les conclusions es va tornar a recordar, que Espanya compleixi les Observacions Cedaw/C/Esp/Co/78, que ja se li va demanar el juliol de 2015, des del Comitè per a l’Eliminació de la Discriminació contra la Dona de l’ONU.

Concretament, el Govern Espanyol, ha de tenir en compte també aquestes recomanacions del Comitè Cedaw: que no es faci servir la violència en controls fronterers (Ceuta i Melilla) i que ha de millorar l’assistència i protecció a dones i nenes refugiades sol·licitants d’asil.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Catalunya: És l’hora del Codesenvolupament / La Independent / Notícies gènere

There are no translations available. La Taula Catalana de Codesenvolupament és una iniciativa de segon...

Estat Espanyol: un capellà de Jaén i la nimietat del patriarcat /La Independent /Noticies de gènere

Capellà de Jaén És el Conservadorisme prepotent el que ignora que si avui es denuncien...

Protocol d’actuació davant dels feminicidis

Consellera Tània Verge, president Pere Aragonés i secretària igualtat Montse Pineda. Foto: govern.cat. Autor:...