Friday 29 March 2024

Friday 29 March 2024

Cedaw mios

Compartir

Cedaw, cal portar recomanacions a la pràctica

 

 

A finals del passat mes d’abril, es va reunir a Madrid, la Plataforma Cedaw Sombra. L’objectiu principal d’aquesta Jornada, va ser compartir amb les organitzacions participants, la situació dels drets de les Dones i nenes refugiades i sol·licitants d’asil.

El propòsit fou trobar millors formes de donar resposta, ja sigui des dels poders públics o des de la societat civil.

Aquesta trobada va reunir més de 300 activistes d’organitzacions feministes, sindicats, partits polítics, responsables i professionals de l’administració, locals, autonòmiques i estatals i ONGs de Drets Humans.

Es constatà que aquesta és la principal emergència humanitària a nivell mundial i es va confirmar, que cal començar a crear compromisos de treball conjunt, per al desarmament de les guerres, buscant les causes i els interessos que les creen. També sobre qui intervé en els conflictes, ja siguin interns o externs en els països que es vegin afectats.

 

 

refugiados-guerra-Siria LNCIMA20141202 0199 27

 

Es va posar èmfasi en una construcció de pau per a la resolució dels conflictes comptant amb la participació de les dones i la societat civil.

Es va crear una llista d’exigències als països de la UE, a tenir en compte quan les persones demanin asil, parlant del negatiu i tràgic de la seva externalització a Turquia i la devolució de milers de persones refugiades, a partir de l’acord signat el 7 de març de 2016 pel Consell de UE. El 55% d’aquests desplaçaments, són dones i nenes.

L’Estat Espanyol, segons la Plataforma Cedaw Ombra, està incomplint una sèrie d’obligacions referents a les refugiades, de manera que se li recomana començar a treballar en aquest tema amb corresponsabilitat Europea i Internacional.

En primer lloc augmentant el nombre d’acollides, especialment a dones a nens i nenes, i persones en situació de vulnerabilitat i que siguin dignament tractades.

També se li ha exigit al Govern d’Espanya l’aprovació i portar a la pràctica el reglament ja existent a la llei espanyola de 12-2009, referent a l’asil, i que es faci efectiu l’article 46 de l’esmentada llei on es reconeix el rang de refugiades a les “dones que es troben fora del seu país d’origen a causa de la por a ser perseguides per motius de gènere”, considerant-la com una causa prou important. Es parlà de la importància de conèixer els drets específics de les dones refugiades que sol·liciten asil, si pateixen discriminació i violència de gènere, sobretot durant el viatge des del país d’origen fins arribar al d’acollida.

Es parlà dels drets específics establerts, per la Convenció Cedaw i la seva recomanació general 30, la Resolució 1325 i els articles 59 i 61 del conveni d’Istanbul, sobre el dret d’asil i la no devolució per violència de gènere. A la UE, el reconeixement d’asil abarca la violència sexual i de gènere, la mutilació genital femenina, la trata, el matrimoni forçat, els crims d’honor i la discriminació per sexe. Les persones que pateixen aquestes violències, majoritariament són dones i nenes, de manera que els estats estan obligats a protegir-les, no se les pot retornar en cap concepte, en el cas de sol·licitar asil. S’han donat casos fins i tot de devolució de persones, per conveniències administratives. Es remarcà que es tingui en compte en compte a menors, dones embarassades, lactants i víctimes de violència i trata.

Des d’aquest trobada s’ha realitzat una crida als ajuntaments i comunitats autònomes, ja que tenen un paper important a realitzar, ajudar a la Integració socio-Laboral, i a les dones autòctones a realitzar un paper molt important ajudant a les dones refugiades en el seu apoderament.

Tots aquests objectius, tenen un alt preu econòmic i cal doncs augmentar l’ajuda europea i internacional. Aquest ajut és urgent, i que pugui arribar com més aviat millor a aquests milions de persones refugiades a Grècia, Itàlia, Líban, Jordània i Turquia.

En les conclusions es va tornar a recordar, que Espanya compleixi les Observacions Cedaw/C/Esp/Co/78, que ja se li va demanar el juliol de 2015, des del Comitè per a l’Eliminació de la Discriminació contra la Dona de l’ONU.

Concretament, el Govern Espanyol, ha de tenir en compte també aquestes recomanacions del Comitè Cedaw: que no es faci servir la violència en controls fronterers (Ceuta i Melilla) i que ha de millorar l’assistència i protecció a dones i nenes refugiades sol·licitants d’asil.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

8M 2021: Que Pots Fer si ets Home?

   

...

Presentació del Pla d’Igualtat de la Diputació de Girona

  Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dones es presenta el...

Eullia_Lled_per_Maria_Roig

La màscara de carn*

Eulàlia Lledó (foto de Maria Roig) OPINIÓ Poc després de la magnífica Tomboy (2011) de...