Thursday 02 May 2024

Thursday 02 May 2024

Compartir

Homenatge com a ofrena pel “Dia de les Mortes”

Amb motiu de la celebració d’una de les tradicions més emblemàtiques de la cultura popular mexicana, la Casa Iberoamericana de la Mujer a Barcelona (CIMB) muntarà aquest 2 de novembre, al centre social Espai Obert, una ofrena com a homenatge a les dones mortes per feminicidis a Amèrica Llatina i a l’Estat espanyol, on a més la cantant llatinoamericana Rosa Sánchez donarà un concert en homenatge a Chavela Vargas.

A l’Estat espanyol cada cinc dies una dona ha estat morta per la seva parella i per això “en l’ofrena tindrem fotografies de moltes d’aquestes dones assassinades, de moltes d’elles ni tan sols van aparèixer els seus cossos, en l’ofrena posarem els seus noms, la seva història i objectes que els agradava perquè volem celebrar-les i no oblidar-les, a més de demanar justícia perquè les seves morts no quedin impunes”, diuen les organitzadores de la CIMB.

Abans de la col·locació de l’ofrena, a partir de les 16 hores es realitzarà un taller de “Catrinas” dirigit per l’actriu Esmeralda Elizalde. En aquest taller s’oferiran eines creatives, per a la transformació simbòlica de la memòria de les dones agredides, mitjançant la performance i elements d’aquesta tradició mexicana de recordar a les i els morts.

En finalitzar el taller, a les 19 hores puntualment, s’inaugurarà l’ofrena i posteriorment iniciarà un concert musical amb temes de Chavela Vargas, a càrrec de la cantautora costarricense Rosa Sánchez qui amb la seva veu reivindicarà l’esperança de celebrar la vida i la memòria.

 

Diverses organitzacions impulsores

A més de la Casa Iberoamericana de la Mujer, Barcelona, aquest programa està organitzat per entitats com “Nuestras Hijas de Regreso a Casa“, organització fundada l’ any 2001 a Ciudad Juárez Chihuahua (Mèxic) i coneguda internacionalment pel seu activisme en la denúncia i exigència de justícia per a les dones assassinades i desaparegudes en aquesta zona fronterera al nord de Mèxic.

Al juny passat Marisela Ortiz i Norma Andrade, fundadores de “Nuestras Hijas de Regreso a Casa” van rebre a Alemanya el premi el Premi Alice Salomon, la ASH Berlin que honora personalitats que contribueixen a l’emancipació de la dona i el desenvolupament del treball social, aquest premi se suma a altres reconeixements internacionals atorgats a aquestes activistes que viuen a Mèxic sota amenaça de mort, per aquestes amenaces Marisela Ortiz ha hagut de demanar asil polític als EUA.

Per organitzar l’ofrena amb el seu “toc mexicà” es comptarà amb la participació de “Diògenes Barcelona”, espai cultural i el “Colectivo Cerezas” de Chiapas Mèxic, que conviden a aquest acte del 2 de Novembre per celebrar aquesta acolorida tradició entre taller, ball, música, sopar però al mateix temps retre homenatge a les mortes i recordar els feminicidis.

Ni una més! Serà la veu encesa aquest Dia de les Mortes a Barcelona.

Campanya europea

Davant el fracàs dels estats per l’eradicació de la violència vers les dones , el passat 16 d’octubre a Brusse·les es va llançar la campanya “Visibilitzant el feminicidi a Amèrica Llatina i Europa” amb l’objectiu de visibilitzar una de les formes més extrema de violència contra les dones.

La campanya va ser llançada al Parlament Europeu per xarxes de la societat civil europees CIFCA i Grup Sud i la Fundació Heinrich Böll (Alemanya).

Diuen les portaveus de la campanya que el primer pas ha estat la realització d’un vídeo en què participen diferents eurodiputats i eurodiputades, representants de la societat civil i persones dels dos continents. En aquest video es defineix el fenomen del Feminicidi i les seves característiques, fent èmfasi sobre la dramàtica situació actual i destacant l’important paper que tenen els governs, tant d’Europa com d’Amèrica Llatina, pel que fa al respecte i la ratificació dels tractats i convencions internacionals que protegeixen els drets de les dones.

A Espanya
D’acord amb la informació de la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere, amb seu a Barcelona, el Consell Europeu assenyala que entre el 20% i el 50 % de les dones a Europa són víctimes de la violència a mans de la seva parella, sense que hi hagi cap tipus de diferència de categoria social o de grup d’edat.

A l’Estat espanyol, cada cinc dies mor una dona assassinada per la seva parella o ex parella i s’assenyala que en aquest país uns dos milions de dones són esporàdicament o contínuament víctimes de la violència masclista, però només set mil es reconeixen com a tal.

 

Més informació:

Casa Iberoamericana de la Mujer, Barcelona

Espai Obert

Rosa Sánchez

Premio alemán de Derechos Humanos Alice Salomón

Nuestras Hijas de Regreso a Casa

Plataforma unitaria contra las violencias de Género

Campaña del Parlamento Europeo contra el feminicidio

Diógenes Barcelona

Chavela Vargas

Catrinas

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Little Mix és la primera banda femenina que guanya els Brit Award 2021

El dimarts 11 de maig es van celebrar a l’O2 Arena (Londres) els premis BRIT...

Jamaica: Portia Simpson Miller va assumir el càrrec de Primera Ministra

Portia Simpson Miller va assumir oficialment el 5 de gener el càrrec de Primera Ministra de...

Les dones perden a les eleccions catalanes

Només quatre dones són caps de llista electes entre vint-i-tres caps de llista de set...