Thursday 30 May 2024

Thursday 30 May 2024

Compartir

Helena Maleno: S’ha de tenir valentia per apostar per la vida

ENTREVISTA

Per Gloria López. AmecoPress

La defensora acaba de publicar ‘Mujer de frontera’, un llibre en què repassa l’injust procés judicial a què va ser sotmesa.

En aquest llibre rescata els sabers de migrants, de víctimes de trata, d’homes i dones de cossos travessats per les polítiques migratòries. 

La defensa pel dret a la vida i la lliure circulació a la Frontera Sud espanyola té un nom, i es diu Helena Maleno Garzón. Periodista, investigadora i fundadora del col·lectiu Caminando Fronteras, el seu activisme i lluita gairebé li costa la cadena perpètua. El seu treball és un desafiament a “les necropolíticas a les fronteres” però sobretot és un cant a la vida.

Acaba de publicar ‘Mujer de frontera’, un llibre en el qual repassa el procés judicial a què es va veure sotmesa per presumpte tràfic de persones, una experiència que teixeix amb sabers vitals de moltes altres persones a les que ha conegut i ajudat en la seva tasca de defensora de la vida de les persones migrants. És d’alguna manera una forma d’expressar el que s’ha après en l’ésser valenta i escoltar. Una manera de retribuir, ja que la fustigació que va viure -el ressò encara resona- també s’ha combatut amb el suport de molta gent i accions col·lectives que l’ han fet sentir-se estimada i protegida.

Per què decideix escriure aquest llibre i què ha suposat per a vostè explicar aquesta història personal, però que també és una història col·lectiva on s’entrellacen moltes vides?

Quan estic a la meitat del procés judicial i vaig assabentant-me de coses, em feia ràbia i impotència no poder explicar-les, perquè estàvem en secret de sumari. Aquí va començar a forjar-se’m la idea d’explicar-ho d’alguna manera. Escriure un llibre per explicar tot el procediment judicial i totes les històries de vida que em van portar fins aquí i fer-ho en primera persona, perquè al cap i a la fi volia que la gent entengués com les macropolítiques travessaven el cos de les persones, a mi amb la criminalització però, a moltes altres fins i tot costant-los la vida. Va ser difícil explicar-ho perquè jo sóc molt pudorosa i va ser com obrir-se en canal, però crec que era necessari, que la gent entengui, que la gent posi hi nom i cognom, que hi posi història, que hi posi vida al que ens amaguen amb aquestes polítiques de mort.

Anem amb aquest eix central del llibre que és el seu processament, l’emissió d’un informe des de l’Estat espanyol, la possibilitat de ser sentenciada a cadena perpètua … Estaven llançant un missatge als i a les que defensen els drets humans a la frontera? Va influir el fet que fos dona i el seu treball amb la tracta?

Van ser dues coses que es van unir. Paradoxalment investigava la trata i he lluitat molt contra ella, conec molt bé aquesta realitat i conec el mal que fan a les dones, les he acompanyat a moltes d’elles i la mateixa policia (Unitat Central de Xarxes d’Immigració Il·legal i Falsedats Documentals -UCRIF- ) que se suposa protegeix els drets de les víctimes de trata i que jo havia trobat en moltes conferències i formacions, és la que va fer el meu dossier. Perquè a l’Estat espanyol la policia de control de fronteres és la policia que treballa temes de trata. Les organitzacions hem demanat moltes vegades que això no sigui així, perquè a la fi el biaix migratori ho toca tot i caldria separar-ho.

D’una banda, buscaven un cas exemplaritzant i, d’altra banda, jo crec que, en la meva tasca, com que era en el terreny, estava amb les dones, també van pensar que potser era fàcil trobar alguna cosa amb la que acusar-me. No va ser així, en el dossier no hi havia res real, eren tot mentides. I després, en el dossier influeix molt la meva condició de dona, es veu molt odi a la dona, parlant de les meves relacions sentimentals i sexuals, i homofòbia també. Les meves  relacions sexuals i sentimentals, en què defineixen si sóc més o menys traficant? I això ho va fer una policia espanyola potser pensant que, si ho obria un jutge marroquí, atès que és un país on la prostitució i l’homosexualitat fins i tot està penat, podia ser un plus … no ho sé. En tot cas el dossier és tremend i és un atac a la meva condició de dona.

helena foto-2

 

Com ha canviat la seva vida aquest procés?

Amb aquesta experiència s’instal·la la protecció en la meva vida, he hagut d’aprendre en tot aquest procés, també ho explico en el llibre, descobreixo organitzacions internacionals que donen suport a defensores de drets humans, la Relatoria de Nacions Unides, i totes comencen a teixir sistemes de protecció al voltant meu. M’ensenyen que la criminalització no acaba mai, que cal protegir-se perquè els estats no només fan servir els procediments judicials, sinó que n’utilitzen moltes altres estratègies.

Jo ja havia patit una amenaça de mort, tinc una denúncia posada en 2014, un intent assassinat; el 2017, a Twitter va haver-hi molts missatges de comptes espanyols demanant la meva violació i una sèrie de coses brutals … Les defensores em van ensenyar que ja la meva vida no seria igual, que a partir d’ara havia de protegir-me i bé, íntegres la protecció a la teva vida, acabes no sortint de nit, acabes reportant qualsevol tipus d’atac perquè saps que l’Estat no et va a defensar. Quan parlava amb altres companyes d’Hondures, de Mèxic, es sorprenien que això també passi a Europa. I sí, a Europa hi ha una tendència a la persecució i a la criminalització de persones que defensen drets, ja hi ha més de 250 casos judicialitzats semblants a el meu. Malauradament la vida et canvia totalment, no només la meva, sinó la de la gent que m’estima, la dels meus fills. Però va valer la pena.

En el llibre explica com a Dublín coincideix amb defensores d’altres països, algunes d’elles busquen refugi a l’Estat espanyol i aquest Estati intenta criminalitzar la seva tasca de defensa dels drets humans. És una paradoxa. Però també, en aquestes experiències es rescaten les xarxes de solidaritat

Efectivament, a Dublín, on cada any porten a 121 persones de tot el món. Era brutal conèixer les estratègies de força, de resistència d’aquestes defensores. I elles flipaven perquè jo era europea i quan els explicava sobre el dossier, de les amenaces per la meva condició de dona, s’evidenciava que eren les mateixes estratègies d’atac en tots els països. Però hi havia moltes estratègies de suport i de resistència de les que vaig aprendre. Això va ser un triomf col·lectiu, vam guanyar juntes el procediment judicial. Es nota molt en el llibre, per això està amarat de totes les històries de dones valentes que construeixen vida cada dia.

 Humanitzar el relat, una forma de resistència

Un dels valors del seu llibre, des del meu punt de vista, és que aconsegueix humanitzar el relat, sortint de les lògiques habituals. En els racons més foscos, vostè adverteix i narra la vida. Aquesta mirada és també una forma de resistència?

És clar, és clar, davant polítiques de mort tot són resistències de vida. En els campaments (a prop de la frontera) hi ha vida, hi ha botigues per recarregar els mòbils en bateries de cotxes, per exemple, perquè tenir carregades les bateries era una estratègia de vida, si no estiguessin carregades i et deporten a desert -en aquell moment hi havia moltes deportacions al desert- podies morir; hi havia un camp de futbol on fins i tot els militars marroquins participaven en la lligueta quan acabaven de perseguir els migrants (abans que els armessin) … El llibre és un cant a la vida, només escric el que he viscut, perquè no és només sobreviure, com ens han fet creure quan mostren a aquestes persones que “ataquen la tanca”, mentre passa tot això, les persones s’enamoren, resisteixen, riuen, fan festes, es posen guapes quan van a l’església … són estratègies de vida i és veritat que és interessant llegir-lo perquè és meravellós veure com la vida s’obre pas en un lloc tan violent.

Maleno 3

Mentre vivia el procés judicial i esperava amb la pressió d’una condemna, entrevistava dones migrants al Marroc, per a una investigació sobre els seus drets que li va encarregar Aliança per la Solidaritat. Què tenim en comú amb aquestes dones i com la van ajudar?

Era flipant perquè, és clar, quan faig una investigació relacionada amb dones sóc molt acurada, cal protegir-les, moltes estan en situació d’explotació, de trata, i cal protegir-les i també cal protegir-les de la violència del control migratori, i per això sóc acurada sobre com ens veiem, quan, que sigui en condicions de seguretat … Bé, doncs elles buscaven aquestes condicions de seguretat per a mi també, em preguntaven i es preocupaven per mi i el procés judicial, m’ensenyaven a protegir-me. Parlàvem de les seves estratègies de resistència i me les estaven compartint a mi. Va ser un informe molt especial per a mi perquè crec que va ser una investigació on hi va haver molt d’amor, les converses van ser molt especials, em van donar molt afecte i suport.

Les dones normalitzen la violència durant el procés com una adaptació per a la supervivència

Hem participat en moltes de les xerrades i presentacions que ha fet a Madrid. En algunes presentava informes realitzats amb organitzacions feministes com Women ‘s Link o Aliança per la Solidaritat, sobre les dones en els processos migratoris, o el fenomen de la trata. Més d’una vegada parlava de la normalització de la violència durant el procés migratori, en particular de la violència sexual, com una adaptació per a la supervivència. Quan intento explicar-me em costa, no aconsegueixo fer-me entendre. Què vol dir?

(Riu, com reconeixent la meva incomprensió). És clar, la gent no ho entén perquè no escoltem a les dones. Per això els informes d’aquestes organitzacions són molt importants.

Diuen que no t’entenen perquè el que dius és un altre paradigma, és un altre pensament, és un altre saber, és un saber que ve des de les pròpies dones i això ens costa. A Espanya es construeixen sabers des de les organitzacions socials, o per exemple vas a una conferència i hi ha les expertes de trata, el policia, l’ONG, l’experta de la universitat i després hi ha el testimoni de la dona, és un testimoni, no es considera un saber, no ho entenem com a pensament. Ho diuen les mateixes dones. És brutalment racista, encara que no ens adonem.

No és que tu no ho transmetis bé, és que la gent no vol escoltar això perquè es queden amb els seus sabers i no volen permear-se dels sabers de les altres. Quan escoltem les dones, el que elles diuen és: mirin vostès, sabem que durant tot el trajecte migratori pagarem uns diners, però no només pagarem diners, sinó que pagarem amb el nostre cos -perquè el cos de les dones defineix la nostra relació amb l’exterior i és així-; saben que la violència sexual està present en el projecte migratori i per tant normalitzar aquesta violència els permet viure, perquè si no normalitzen que és un preu a pagar, es tornarien boges; així, la converteixen en una estratègia de resistència; el meu cos no et pertany, no deixaré que la violència es quedi amb el meu cos, el meu cos es convertirà en el meu resistència. Llavors, jo crec que és meravellós …

“S’acaba amb la trata reconeixent i reintegrant els drets humans a les dones”.

El seu llibre també recull referències de dones, nenes, víctimes de trata, que han estat tancades en CIEs i que han estat expulsades de l’Estat espanyol. Per exemple, l’Esther, nigeriana. Això és una vulneració greu dels drets humans.

Quan anava a Nigèria i les estava visitant, portava un llistat de les que havien estat retornades des de l’Estat espanyol i era brutal perquè, un cop havien arribat a Nigèria, havien estat recollides directament per les xarxes de trata que les estaven preparant per iniciar un altre camí, algunes vegades per tornar al Marroc i altres vegades per portar-les per Líbia. I eren nenes noies, algunes les havia vist al CIE i també les companyes de Womens Link havien estat amb elles. Per això tornem al mateix, la policia, la UCRIF, no és la que s’ha d’encarregar d’aquests temes perquè a la fi el control migratori travessa els cossos de les dones víctimes del tràfic. Cal eliminar tot aquest control migratori dels seus cossos. A Nigèria em vaig adonar que no només amb persecució policial s’acaba amb la tracta, la policia ha de ser-hi perquè hi ha un delicte efectivament, però quants tractants són a la presó, quantes condemnes hi ha, quantes xarxes han estat de veritat desmantellades totalment de les grans xarxes: són mínimes. El temps ens ha demostrat que les grans xarxes cada vegada són més grans i cada vegada són més fortes.

A Nigèria em vaig adonar que s’acaba amb la trata reconeixent i reintegrant els drets humans a les dones, la lluita contra el tràfic requereix un enfocament de drets humans i integral. La part policial ha d’existir, però ha d’existir una altra part que té a veure amb els drets humans de les víctimes i crec que aquest enfocament s’ha oblidat molt a l’Estat espanyol. Salvem a unes poques i sacrifiquem a moltes altres, en aquest marc de el control migratori que les que les travessa.

La pressió cap Salvament Marítim de les noves polítiques militars a la frontera està sent molt forta. Les polítiques migratòries d’Europa, cada vegada més, provoquen mort. La indústria militar i criminal estan connectades i es retroalimenten. Són conclusions del seu llibre. Com despertar consciència en els pobles per exigir la transformació d’aquestes condicions?

Hi ha un entramat grandíssim que s’ha anat construint també amb el relat. Un entramat d’un augment del negoci de les indústries de control migratori, que són les indústries de l’armament. Són unes indústries que necessitaven aquest tipus de política, la necroplolítica, que explica molt bé un pensador camerunès, Achille Mbembe. A la fi portem 30 anys escoltant les mateixes mentides que són discursos d’odi que justifiquen la necropolítica, que consisteix a fer morir -com a Tarajal- oa deixar morir -com quan no vas a un rescat- a determinades persones de determinats col·lectius. Aquesta necropolítica subsisteix perquè dóna diners, està donant molts diners a empreses d’armament i a Frontex també.

Com crear i construir altres polítiques? Cal apostar per polítiques de vida. La pandèmia ens ha posat davant diverses d’elles. Hi havia una gran amenaça a la vida i s’ha respost amb solidaritat, s’ha respost amb suport mutu, s’ha respost amb serveis públics de defensa de drets. Així és com s’ha respost, tot i que a l’Estat espanyol s’ha deixat a molta gent fora, entre elles a la població migrant. Però està clar que es poden fer polítiques de vida, les comunitats migrants porten molt temps responent a la política de mort amb polítiques de vida, amb solidaritat, amb suport mutu, amb xarxes de resistència, amb xarxes col·lectives. Per exemple, aquest llibre no és un assaig polític, però l’altre dia el recomanava Saskia Sassen, que és una de les grans pensadores en aquest moment. No és un assaig polític però aquest llibre i molts altres permeten fer polítiques de vida. Però cal ser valenta per apostar per la vida.

Crec que hi ha una possibilitat de canviar, però t’has d’enfrontar a un gran negoci. Per què les polítiques migratòries no han estat diferents, sigui quin sigui el signe polític de el partit que estava al poder? Perquè darrere hi ha uns interessos econòmics brutals que s’amaguen després dels discursos de l’odi i els discursos racistes, que només amaguen un sistema perqué el fet que determinades persones morin, els dóna diners, i perquè els i les que aconsegueixen arribar al final són explotats i explotades, sostenen el sistema en situació d’explotació durant un temps.

Per això aquest discurs de l’odi, del racisme, està tapant situacions d’esclavitud i explotació en els camps. Els iles que   anat als camps durant el confinament, que segueixen vivint en barraques, que pateixen explotació, han estat migrants majoritàriament, i això dóna molts diners. Es pot fer un altre tipus de sistema, però cal tenir valentia. És el que s’est’a demanant ara mateix des de la campanya de ‘Regularització ja’ al nou govern: tinguin valentia i reconeguin els drets de les persones migrants que són aquí.

Helena Maleno Garzón és defensora de drets humans, periodista i investigadora dels moviments migratoris i la trata i  tràfic d’éssers humans. És fundadora del col·lectiu Caminando Fronteras, que treballa pel reconeixement dels drets de les persones migrants. Des de 2002 viu al Marroc i treballa denunciant les violacions de drets humans a la frontera sud amb Espanya.

Ha estat guardonada amb múltiples premis que reconeixen la seva tasca, entre ells el Premi Drets Humans 2015 del Consell General de l’Advocacia Espanyola, el Premi Nacional de Periodisme 2018 de l’Associació Pro Drets Humans d’Espanya, el Premi Gernika per la Pau i la Reconciliació 2018, el Premi Séan McBride 2018 de l’International Peace Bureau i el Premi Pimentel Fonseca 2019 de Festival Internacional de Periodisme Civil d’Itàlia.

Foto: arxiu AmecoPress, cedides per Helena Maleno, realitzades per Dikobraz i pel fill de la defensora

 

 

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

CSW59 FINAL 675px landing page-01

CSW59 ECOSOC per les dones

ECOSOC es compromet a incorporar el tema de dones en el post 2015 No...

Prop de 30 noves adhesions al Pacte Nacional per a la Inmigració – 14.12.2011

27 entitats de l’àmbit cívic, econòmic i social s’han adherit al Pacte Nacional per a...

GIRONA: Taula rodona «Violència de gènere en el treball: desmuntem mites»

Taula rodona amb l’objectiu de donar a conèixer el fenomen de la violència de...