Tuesday 10 September 2024

Tuesday 10 September 2024

Compartir

Fem.talent 2017, premis per a experiències i projectes financiats per dones

Categoria Comunicació: menció per a ‘La Independent’. Teresa Carreras i Tona Gusi.

Fem.talent és una plataforma innovadora, iniciada per la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya (XPCAT) a l’any 2008, que promou la igualtat d’oportunitats i la activació del talent femení en ciència, tecnologia, emprenedoria i innovació.

fem-talent-2017-550-1

 

La plataforma incou 25 associacions de dones de Catalunya i d’altres organitzacions. La plataforma compta amb un Comité d’Honor, Consell Assessor i una Coordinadora d’Associacions.

Tenint amb compte que el nombre de projectes i empreses fundades per dones que reben financiació continúa sent baix, en aquesta edició es vol donar visibililitat a experiències i projectes financiats des de i per dones, així com concienciar a la societat que invertir en dones és invertir en una societat més igualitaria, sostenible i justa.

A la primera taula ‘El valor social – Economia col·laborativa de base tecnològica’ hi estigueren Yolanda Descartín, fundadora de Mom2mom, una plataforma online mitjançant la qual es pot buscar i sol·licitar el recolçament o servei d’altres mares, per que el desequilibri entre els horaris laborals i els dels fills no siguin tan problemàtics. És un intercanvi de temps o remuneració entre unes i altres en la cura dels fills.

La idea se li va ocórrer després que ella, que vivia als EE UU, va tenir molt problemes per compaginar la seva vida professional amb la familiar i va haver de demanar ajuda a la seva mare i finalment va haver de  tornar a Catalunya per tenir el recolçament i la ajuda de la seva familia. “La meva mare es traslladava molt sovint als EE UU per ajudar-me. Jo no trobava la manera de compaginar treball i familia. Era complicat trobar mainaderes, les xarxes estaven començant… Més endevant vaig pensar que podria ajudar a d’altres mares i a la vegada guanyar uns diners estant a casa. Tenia a uns quants nens a casa fins les cinc de la tarde, els entrenia, els cuidava i els hi donava el menjar. Les mares m’ho agraïent tant que era una gran satisfacció per a mi”, ens explica Yolanda.

 

fem-talent-2017-550-5

 

Mar Alarcón, fundadora i CEO (Chief Executive Officer) de SocialCar.com, empresa líder a Espanya de lloguer de vehícles entre particulars i referent en mobilitat i economia col·laborativa. Llicenciada en Dret i PDD Business School, dona soport a la empreneduria com mentora de la Acceleradora Connector i a més inverteix en projectes principalment liderats per dones. Mar és mare de tres fills i ens confía que no li va ser gens complicat compaginar la seva vida professional amb la familiar.

Cecilia Tham, llicenciada en Biologia, és fundadora de Makers of Barcelona (MOB) i de FabCafé Barcelona. MOB és una comunitat col·laborativa de coworking. Assemble.rs, de la qual també és fundadora, és una plataforma en línea de gestió de la innovació oberta que permet accelerar i analitzar la innovació de manera individual i col·lectiva.

També de Futurefunded.co, la primera plataforma de crowdfunding amb enfocament a persones i formació. És mentora a Google Launchpad Barcelona, a Startupbootcamp IOT i a Harvard Innovation Lab.

Moderà la taula Blanca Moreno, sociòloga especialitzada en Metodologia, tècniques d’investigació i igualtat de gènere por la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona). Té diferents màsters i actualment compagina la docència amb la direcció de la Consultoria MiT, amb un equip de treball orientat a la investigació aplicada, als estudis de mercat i a l’acompanyament de projectes per institucions publiques i privades. També exerceix com a comunicadora realitzant ponències i dinamitzant sessiones d’empresa, seminaris i conferències de diversa temàtica.

A la pregunta de si els hi va ser fàcil conseguir inversió, Yolanda Descartín contesta que al principi ella va posar-hi el capital, “desprès quan vaig explicar el projecte, als inversors que em varen recolçar varen ser tots homes. Era un projecte fàcil d’explicar, d’ economia col·laborativa: ‘un dia per mi i un altre per tu’. Va ser una sorpresa que els homes s’hi interessessin”.

 

fem-talent-2017-550-6

 

A Mar Alarcón i a Cecilia Tham tampoc els hi va ser difícil aconseguir finançament. “Ser dona ha estat un aventatge ja que realment n’hi ha poques a l’hora de aconseguir finançament. Tenint un bon equip i un bon líder atraure als inversors al projecte no ha estat cap problema el ser dona”, afirma Mar.

A la presentació d’experièncias internacionals Catherine Johns, presidenta de Women in IASP, ha estat amb nosaltres vía internet. És fundadora d’aquesta subxarxa, l’objectiu de la qual és augmentar la visibilitat de les dones a la xarxa de la IASP i de las dones en la innovació en general. IASP sempre està buscant maneres de conectar a les membres per ajudar-les a prosperar en un paisatge global constantment canviant. Women in IASP reuneix i fa difusió de coneixaments clau i comparteix històries d’èxit per el benefici de totes les seves membres.

Desprès de la presentació del programa Catalunya Emprén i del Coffee-break & Networking, Sabrina C. Bittencourt, fundadora i directora de MolecooLab, emprenedora en serie i innovadora social, amb negocis al Brasil, Camerun, Barcelona, EE UU i Mèxic, que ha creat ‘Jóvenes Transformadores’, el primer programa d’alt impacte para milers de jóves en LATAM en tecnologies exponencials i emprenedoria, ens parlà de les seves experiències.

“Vaig començar a emprendre als nou anys i a treballar als tretze. L’emprendre per a mi és quelcom natural. Estem en un moment de transició a la humanitat i això significa que tot el que coneixem, en 10/15 anys cambiarà dràsticament”.

Ens explica que per possar en marxa el programa ‘Jóvenes Transformadores’ va estar durant un any i mig buscant als millors cervells del món en diferents i reconegudes universitats perque donèssin classe a joves de manera pràcticament gratuita. “Per a mi es fonamental que la gent no sigui consumidora de forma pasiva sino que sigui creadora d’innovació mediambiental i social. En aquest programa tenim paritat absoluta i també és una plataforma amigable per persones amb discapacitat sensorial. Gran part del professorat són dones que han desenvolupat tecnologies i ofereixen continguts gratuits. Per les noies poden ser referència i mirall”.

La Chairwoman Clémence Campillo, COO (Chief Operating Officer) de Seed&Click i directora de SWAN, li pregunta que com s’ho fa amb tants negocis internacionals i què li semblen les escoles.

“Jo començo el projecte quan ningú hi creu ni hi ha recursos. Faig els projectes pilot i desprès els equips els posen en marxa. Cal exigir menys perfecció i deixar que la gent aprengui durant el procès. He treballat molt per ser una persona prescindible en els meus negocis i en els meus projectes. He de dir que els negocis que jo intento promoure són negocis que protegeixen la vida”.

“Respecte a les escoles et diré que el que estàn aprenent els nens i nenes a l’escola crec que és una pèrdua de temps. S’estàn ensenyant coses del segle XIX i XX que no els servirà per allò que ve”,  contestà Sabrina.

L’espai dedicat a la ‘Càpsula Inspiradora’ ha estat a càrrec de Gemma Gasulla, CEO (Chief Executive Officer) de MésDona, coFounder de In&Out, i coFounder de DreamHunter. Col·laboradora de Womenalia, ADEE Tarragona, BPW Internacional i AFAEMME.

A la segona taula ‘Associar-se i cooperar dóna valor’ hi han participat Susana Villagrasa, empresaria des de fa 29 anys i presidenta de ‘Talent Femení Associació Empresarial Penedés-Garraf’; Mercè Carreras-Solanas, professora associada de la UB (Universitat de Barcelona) i directora de la plataforma ‘Barcelona-Shangai Women Bridge (BSWoomenB)’; i Beatríz Fernández-Tobau, secretaria general d’AFAEMME i àrbitre i mediadora en el Consell de Cooperació. Ha moderat Elisabeth Jordà, secretaria de la Junta Directiva de la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya (XPCAT) i directora del Parc UPC (Universitat Politècnica de Catalunya).

A l’ última taula ‘El valor d’invertir – Financiació des de i per dones’ hi intervingueren Yolanda Pérez, directora de Bstart-up del Banc Sabadell que té diverses línees d’actuació: serveis bancaris tradicionals dirigits a startups, inversió en equity i innovació col·laborativa.

Helena Torras, managing partner de Paocapital & cofounder Bwom, emprenedora, Business Angel i consellera especialitzada en estratègia de creixement; Clara Navarro, cofundadora de Ship2B on dirigeix la iniciativa Women Challenge que promou la presència de les dones en totes les activitats de Ship2B i docent i investigadora a ESADE, Universitat de Barcelona (UB) i a la Universittà Bocconi en Milán.

La moderadora Argelia García, CEO & Founder Partner, External Financial Management, consellera de FIDEM i cofundadora d’External Financial Management, empresa pionera a Espanya en Direcció Financera Externa, especialment dedicada a petites i mitjanes empreses enfocades al creixement.

 

Tona

 

La jornada acabà amb el lliurament dels ‘Premis Fem Talent 2017’:

Categoria Talent Emergent: Txell Costa, fundadora i CEO (Chief Executive Officer) de Txell Costa Group.
Categoria Trajectoria Professional: Carme Plasencia, propietaria i CEO de Aeromics.
Categoria Organització amb valors Fem Talent: Ship2B.
Categoria Innovació: Ideas4all.
Categoria Comunicació: Al periodista Jordi Èvole pel seu programa ‘Salvados’.

 

Tona 1

 

Mencions:

Categoria Talent Emergent: Elisenda Bou, professora associada de la UPC i cofundadora i CTO de Vilynx; Nuria Coll, periodista, fundadora i directora de etselquemenges.cat i soycomocomo.es.
Categoria Trajectoria Professional: Queta Doménech, presidenta del Grupo Vallformosa; Maravillas Rojo, exDirectora de programes d’Empreneduria Social i Aracoop a la Conselleria d’Empresa i Ocupaciò Generalitat de Catalunya, entre d’altres.
Categoria Organització amb valors Fem Talent: SWAN – Spanish Women Angel Network i Triados Bank.
Categoria a la Innovació: MésDona, OTEM2000 i Greenaltech.
Categoria Comunicació: Programa ‘Sóm dones’ de TV3, la agència de noticies amb visió de gènere ‘La Independent’ i la bloguera Sofia Fournier Fisas.
Els Premis foren lliurats per la presidenta de l’Institut Català de les Dones,Teresa Maria Pitarch; Sara Berbel, directora de Barcelona Activa i por Josep Miquel Piqué, president de la IASP, president de la XPCAT (Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya) i president executiu de LaSalle Technova, que tambè actuà com Chairman.

 

tona gusi - foto miembras independent - fem talent 2017

 Membres del Consell de Redacció de La Independent

Aquesta nova edició de Fem.talent acabà amb un lunch-networking entre assistents, ponents, organitzadors i premiats.

Fem.talent es un espai de referència per compartir bones pràctiques i experiències liderades per dones de la nostra economia i societat. Aquesta edició, amb el lema ‘És el moment: valora’t’, s’ha centrat en possar en valor el talent de les dones, motivant-les a que exposin la seva trajectoria professional a la vegada que es vol concienciar a la societat de la importáncia de reconeixer-les.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Un minut de silenci mentre Catalunya cridava

OPINIÓ El dia 3 d’octubre, mentre tota Catalunya condemnava l’actuació de la policia nacional...

Recomanem el llibre : “Repensar la comunidad desde la literatura y el género”

Marta Segarra, directora del Centre Dona i Literatura, ha editat el volum Repensar la comunidad...

Galindo: “Posem el focus als victimadors, no a la víctima”

Tot i les amenaces, víctimes i els seus familiars, juntament amb activistes, van mostrar fotos...