Tuesday 08 October 2024

Tuesday 08 October 2024

Share

L’ecosistema de l’Àrtic canvia ràpidament per l’escalfament global

 

668b109cb1
A l’esquerra, diversos grups prenen mostres d’aigua de les piscines de fusió (Foto: Mar Fernández, Alfred Wegener Institute). A la dreta, preparació de les mostres. Els investigadors i investigadores d’aigües profundes van trobar estrelles de mar, cogombres de mar, crancs i altres animals en el fang d’una profunditat de diversos milers de metres. (Foto: Antje Boeci, Alfred Wegener Institute)


Una recerca publicada a la revista Science demostra per primera vegada que l’escalfament global i els canvis físics que comporta causen alteracions en l’ecosistema de l’Àrtic Central, des de la superfície a les profunditats, més ràpidament del que es pensava.

L’aprimament de la capa de gel i el desglaç afavoreixen un creixement important d’algues que s’acaben acumulant al fons marí produint ràpids processos biològics que provoquen una disminució de la concentració d’oxigen. Un equip d’investigadors liderats per Antje Boeci, de l’Alfred Wegener Institute (AWI, Alemanya), entre els quals hi ha Montserrat Roca i Viena Puigcorbé, dues investigadores de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ho van comprovar in situ l’estiu del 2012, quan es va assolir el rècord mínim de cobertura de gel a l’Àrtic.

Quan els investigadors van arribar l’estiu del 2012 a l’Àrtic Central a bord del trencagels de recerca alemany Polarstern van trobar ingents quantitats d’algues Melorisa arctica, un tipus d’alga que creix sota la capa de gel, i van comprovar que era la responsable de, com a mínim, de la meitat de la producció primària de la zona (la producció de matèria orgànica a partir de diòxid de carboni).

En fondre’s el gel, aquestes algues anaven a parar ràpidament al fons del mar, a una profunditat de més de 4.000m, atraient grans quantitats de cogombres i estrelles de mar que s’alimentaven d’elles. Les restes eren metabolitzades per bacteris, consumint l’oxigen del llit marí. El treball publicat a Science descriu els canvis que s’estan produint en la coberta de gel i les seves conseqüències sobre la productivitat oceànica i l’ecosistema àrtic.

En l’expedició oceanogràfica van participar investigadors de 12 nacionalitats -entre ells les doctorandes de l’ICTA Montserrat Roca i Viena Puigcorbé-, que van fer servir una gran varietat de dispositius ultra moderns de recerca com càmeres guiades i vehicles operats remotament sota el gel (ROV, Remotely Operating Vehicle).


Més informació:

http://www.sciencemag.org/lookup/doi/10.1126/science.1231346 

www.awi.de/en/news/press_releases/embargoed_photos/2013/press_release_science_20130214/


Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Barcelona: CONFERÈNCIA Els desafiaments del s. XXI a la narrativa gallega / La Independent / Notícies gènere

Quins condicionants i quines conseqüències té el boom de les narradores gallegues de començament...

Alba García: “En un govern de dretes les polítiques de gènere són les primeres en caure”

Exdirectora del Programa de Seguretat Contra la violència masclista del Departament d’Interior. Dijous passat es...

Equador: Presentació de l’Observatori de Drets Col·lectius

El passat 13 de juny, es va presentar al Museu Mindalae de Quito, la nova...