Feministes diverses han presentat aquest 10 de març el text *Pressupostos 2020: exigim més recursos per a les polítiques d’igualtat de gènere* per tenir incidència en l’elaboració i aprovació dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya.
Per aquestes feministes i els diversos col·lectius que l’estan signant “es tracta d’una prioritat inexcusable ja que s’han de gestionar els diners públics tenint sempre present a les dones (més de la meitat de la població)”.
Reivindiquen uns “pressupostos dignes” i afirmen que: “No valen excuses, ni dependre del color o colors polítics que governen, ni de conjuntures político – econòmiques locals o mundials”.
Pressupostos 2020: exigim més recursos per a les polítiques d’igualtat de gènere és l’enllaç que serveix tant per ecollir signatures col·lectives, com per donar-h suport i fer-lo conèixer.
Mitjançant aquest escrit les entitats, grups i col·lectius de dones i feministes sotasignants manifesten el seu desacord amb l’assignació pressupostària prevista en el projecte de llei de pressupostos del Govern de la Generalitat per a l’exercici 2020.
Entre altres qüestions assenyalen que, malgrat l’augment pressupostari de l’institut Català de les Dones (ICD), “no s’han recuperat encara el nivell de despesa anterior a les devastadores polítiques austericides i les corresponents retallades”.ç
Denuncien que “la memòria explicativa i per programes de l’esborrany de pressupost fa impossible identificar la quantitat de recursos que destinen el conjunt de departaments de la Generalitat a la promoció de la igualtat efectiva de dones i homes i a l’eradicació de les violències masclistes”.
Pel que fa al Pla estratègic de polítiques d’igualtat de gènere del Govern de la Generalitat de Catalunya (2019-2022), expliquen que no s’especifiquen les quantitats que s’hi invertiran, ni tampoc els objectius i indicadors del Pla estratègic on revertirien.
Reivindiquen: un pressupost acceptable per a l’ICD per “fer efectiva les polítiques públiques del Govern i desenvolupar totes les seves funcions”; que l’ICD sigui liderat amb “expertesa feminista i formació o bagatge professional previ en polítiques d’igualtat de gènere així com un equip tècnic amb especialització”.
Exigeixen: “plena autonomia del Consell Nacional de Dones de Catalunya, amb partida pressupostària pròpia i funcionament autònom”; que els informes i les decisions i propostes dels grups de treball ” tinguin caràcter vinculant per al Govern”; i cara al Govern de la Generalitat que es formi després de les noves eleccions ” la creació d’una conselleria de Feminismes/Igualtat” per garantir “la transversalització de la perspectiva de gènere en tota l’acció de govern”.