Friday 19 July 2024

Friday 19 July 2024

Excomissionada de l’Afganistan Zahra Mosawi a Mèxic

 

 

Va arribar a territori mexicà l’ex-comissionada de l’Afganistan Zahra Mosawi, després de gestions diplomàtiques de la Secretaria de Relacions Exteriors (SRE) i el recolzament de l’Institut Nacional de Transparència, Accés a la Informació i Protecció de Dades Personals (INAI).

Ha estat com una resposta a la crisi humanitària que afronta aquell país. Hi va intervenir el Comitè Executiu de la Conferència Internacional de Comissionats d’Informació (ICIC) amb el suport de les gestions diplomàtiques de la Secretaria de Relacions Exteriors (SRE) i el recolzament de l’Institut Nacional de Transparència, Accés a la Informació i Protecció de Dades Personals (INAI).

Davant la crisi humanitària que afronta Afganistan, el 23 d’agost d’aquest any, el Comitè Executiu de l’  va rebre una petició de protecció de part de l’ex-comissionada. Aquesta instància es va comprometre a brindar ajuda, en la mesura del possible, a dones en posicions polítiques complicadas, va ser  mitjançant un comunicat en el qual s’emfatitzaven els valors de la democràcia i l’accés a la informació davant emergències nacionals.

Zahra Mosawi va ser designada com a Comissionada de la Comissió d’Accés a la Informació del seu país el 2018, en l’acompliment de les seves funcions en aquest organisme va impulsar temes sobre llibertat d’expressió i mitjans de comunicació, per tal d’enfortir la cultura de la informació al seu país.

És agregada de la Facultat de Filosofia i Sociologia de la Universitat de Kabul; durant i després dels seus estudis, va col·laborar per a diferents mitjans de comunicació i va publicar nombrosos articles sobre la dona, la cultura i la societat. Va començar la seva carrera als mitjans de comunicació l’any 2005 al diari VazinRah-e Nejatcom a periodista i editor de “Today’sFamily”. Va treballar també als diaris Cheragh, Mandegar i Nakhl, així com alssetmanaris Jame’e i AvaeMehr.

Des del 2010 fins al 2016, va ser editora en cap del Ministeri d’Assumptes de la Dona. La revista Ershad Al-Neswan és la primera per a dones a l’ Afganistan i en el primer número, publicat al regnat de Shah Amanullah, Zahra Mousawi, va ser presentada com una dona compromesa per a l’ empoderament de les dones, els seus problemes i preocupacions.

Mentre treballava per al Ministeri, va completar estudis de mestratge en sociologia a la Universitat de Bangalore de l’Índia. Posteriorment, va tenir una curta experiència a l’oficina de la GIZ (cooperació alemanya amb l’Afganistan) com a consultora de relacions públiques, fins que, el 2018, va ser nomenada integrant de la Comissió d’Accés a la Informació de l’Afganistan.

En la recepció de l’ex-comissionada hi van ser, com a representants de la SRE, la Sots-secretaria d’Assumptes Multilaterals i Drets Humans, Martha Delgado Peralta, i el Director General de Drets Humans i Democràcia, Cristopher Ballinas, i en representació del Ple de l’INAI, la Comissionada Josefina Román Vergara i el Comissionat Oscar Guerra Ford.

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

PREMI de Periodisme Solidari/Universitari

“Tens l’arma més poderosa per canviar el món: la teva paraula. Fes-la servir!”. Així...

Concurs de microrelats “420 caràcters per unes relacions en igualtat”

El concurs és una iniciativa de sensibilització de l’Institut Català de les Dones amb...

Jornada del Fòrum Social Català (FSCat): Fem possible un altre món.

Amb el lema “Fem possible un altre món. Tothom és clau” se celebrarà la Jornada...