Friday 03 May 2024

Friday 03 May 2024

Estat espanyol: El Govern modificarà la llei de l’avortament

El ministre de Justícia ha anunciat que la llei actual serà reformada d’acord “al dret a la vida segons la doctrina ja definida pel Tribunal Constitucional” i les organitzacions demanen que no s’especuli amb la seguretat i els drets de les dones


En la seva primera compareixença davant la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats, Gallardón va dir que la llei actual va ser aprovada “sense consens i amb l’opinió desfavorable dels òrgans consultius” i ha precisat el Govern la modificarà per exigir el consentiment patern en els casos de les menors d’edat que vulguin avortar.


L’Associació de Centres Acreditats (ACAI) ha manifestat la seva “preocupació” per les declaracions del titular de Justícia, a qui demana que “abandoni les ambigüitats i els suggeriments i clarifiqui com i sobre quins aspectes han de basar la seva reforma de la Llei de SSR i IVE, perquè la seguretat i els drets de més de 100.000 dones al nostre país no poden ser objecte d’especulació “.

ACAI tem que l’anunciada reforma pugui significar tornar a la llei de supòsits de 1985 o una llei encara més restrictiva, el que significaria “tornar a tutelar el dret de la dona a decidir sobre la seva gestació”, un “clar retrocés” en relació a els drets bàsics de les dones, que distanciaria a Espanya de la resta de les legislacions europees que sí que reconeixen la lliure voluntat de les dones per decidir.

Tal i com ve denunciant l’OMS en les seves últimes investigacions, qualsevol retrocés de la legislació en matèria d’avortament exposa a les dones a un major nombre d’avortaments insegurs i clandestins, arriscant amb això la seva salut i la seva pròpia vida, ja que les dones que desitgen avortar ho faran en qualsevol circumstància, amb cobertura legal o sense.

Menors d’edat

 En relació a les dones de 16 i 17 anys, ACAI torna a manifestar que gairebé el 90 per cent (87 per cent) de les menors que van als seus centres ho fan no només amb el coneixement dels seus pares, sinó amb el seu suport i acompanyament. No obstant això, hi ha un 13 per cent d’aquestes menors que no poden obtenir l’autorització dels seus tutors legals, ja que són menors que provenen de famílies desestructurades, en risc social, que pateixen maltractament en el si familiar o abusos, i en alguns casos el mateix embaràs conseqüència d’aquest abús. O bé menors immigrants que estan soles al país i que no poden contactar amb les seves famílies.

“Eliminar la sortida legal que actualment ofereix la llei a aquestes dones és abocar a un possible avortament il · legal, on evidentment la seva salut es veurà perjudicada”, assegura l’organització de clíniques acreditades i adverteix que aquest col·lectiu de menors representa només un 0,41 per cent del total d’avortaments, però que sens dubte representa un col·lectiu “altament vulnerable” i que és tasca de les persones que treballen amb la seva realitat, però sobretot de persones que legislen “no obviar legalment les seves circumstàncies”.

La llei vigent des de juliol de 2010 no exigeix ??el consentiment patern, però sí que els progenitors i progenitores siguin informades de que les seves filles d’entre 16 i 17 anys van a interrompre el seu embaràs, sempre que aquestes no al·leguen perill de violència intrafamiliar, amenaces, coaccions, maltractaments o una situació de desarrelament o desemparament.

Per la seva banda, Sergio Gutiérrez, secretari general de Joventuts Socialistes d’Espanya considera que reformar la llei de l’avortament “és un retrocés” i que “el que el PP vol és que les dones del nostre país renunciïn als seus drets i tornin trenta anys enrere “. JSE afirma que “obligar les joves a tenir el consentiment patern no només limita el seu dret a triar lliurement sinó que, en determinats casos, suposa un problema afegit a la difícil situació per la qual ja passa qui té un embaràs no desitjat”.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Premis de Comunicació No Sexista 2023

L'Associació de Dones Periodistes de Catalunya, entitat sense ànim de lucre fundada el 1992, ha...

V edició del Curs de Lectures de Teoria Política Feminista

Fins dimecres, 14 de setembre Inscripcions: V edició del Curs de Lectures de Teoria Política...

Un dia qualsevól d’una metgessa d’atenció primaria. CARTA OBERTA ALS RESPONSABLES DE LA SANITAT CATALANA

Senyors: Sóc una metgessa d’atenció primària que fa més de trenta anys que treballo en...