L’Estat espanyol ha retrocedit 14 llocs en l’índex global d’igualtat de gènere del Fons Econòmic Mundial (WEF per les seves sigles en anglès).
L’informe que elabora cada any WEF, que es basa en l’accés de tots dos sexes a educació i la salut, en la igualtat econòmica i en la participació política de les dones, passa Espanya del lloc 12 al 26 en el ránking de 135 països estudiats, per sota de Nicaragua, Moçambic o Burundi. Això ha succeït principalment a causa de la disminució de la presència femenina en ministeris i alts càrrecs ja que en el Govern de Rajoy només hi ha un 28% de dones entre alts càrrecs. L’ Estat espanyol té la seva millor nota, un 0,99 sobre 1, en assoliments educatius (38 en la classificació), seguit d’un 0,98 en sanitat i mortalitat, un 0,64 en participació econòmica i oportunitats i un 0,23 en influència política.
Islàndia, Finlàndia, Noruega, Suècia i Irlanda lideren la classificació en qüestions d’igualtat. Entre els 15 millor classificats hi ha també Nicaragua, Filipines i Lesotho, països amb grans desigualtats socials però amb bons indicadors de salut i mortalitat i alta presència de dones en llocs de responsabilitat del Govern. A la cua de la llista hi ha Egipte, Iran, Mali, el Marroc, Costa d’Ivori, Aràbia Saudita, Síria, Txad i Pakistan i Iemen.