La ‘Dona Meravella’, l’heroïna de còmics dels anys 40 als Estats Units, acaba de ser designada com a ‘Ambaixadora Honorària de l’ONU per a l’empoderament de les nenes i les dones’. Després de l’anunci, fet per Cristina Gallach, Secretària General Adjunta de les Nacions Unides per la comunicació i informació pública, ha començat la polémica.
Des de considerarse ‘decebedor o un insult’ fins a ‘un degradant premi de consolació’ per no haber aconseguit que fos una dona la nova Secretaria General de la ONU.
Les Nacions Unides el 2015 van plantejar 17 Objectius per al Desenvolupament Sostenible d’aquí al 2030, que van substituir als anteriors 8 Objectius del Mil·lenni. Per empènyer el contingut del nou Objectiu 5: ‘assolir la igualtat entre els gèneres i donar poder a totes les dones i les nenes’, s’acaba de llançar una campanya anual a la seu de l’ONU de Nova York. I, per ajudar a cumplir aquest objectiu 5, va ser nomenada la setmana passada com ‘Ambaixadora Honorària de l’ONU’ la icònica heroïna femenina del còmic nord-americà: la ‘Dona Meravella’ (‘Wonder Woman).
Cartell de l’objectiu 5 dels 17 del Desenvolupament Sostenible
En la cerimònia de designació, Cristina Gallach, responsable de Comunicació de l’ ONU, va manifestar que, “si bé hem aconseguit avenços cap a la igualtat de gènere en moltes parts del món, les dones i les nenes continuen patint discriminació i violencia”. Per a ella, “la igualtat de gènere és un dret humà fonamental i una base per a un món pacífic, pròsper i sostenible”.
Suport de DC Entertainment i Warner Bros
La campanya, que té el suport de les empreses nord-americanes DC Entertainment i la Warner Bros, és per a la catalana Gallach, “un exemple de com estem treballant amb diversos socis per fer noves aliances i arribar a les audiències de tot el món, per fer conèixer i entendre els objectius, en aquest cas, la igualtat de gènere”.
Per aquesta alta funcionària de la comunicació, la força i el símbol de les Dones Meravella que lluiten per la Justícia i la Pau, ajudarà a centrar l’atenció de la campanya en 5 àrees clau: 1) parlar contra la discriminació i les limitacions de les dones i les nenes; 2) unir forces amb altres persones en contra de la violència i l’abús per motius de gènere; 3) donar suport a la participació plena i efectiva i la igualtat d’oportunitats per a les dones i les nenes en el lideratge, en tots els àmbits de la vida, inclòs el lloc de la feina; 4) assegurar que totes les dones i nenes tinguin accés a un ensenyament i qualitat i 5) compartir exemples de la vida real allà on les nenes i dones marquen la diferència.
75 Aniversari de l’aparició del Còmic
Diane Nelson, presidenta de DC Entertainment i Warner Bros, va afirmar per la seva part que “el suport a la campanya per l’empoderament de les dones és una gran responsabilitat” i va declarar també que “totes nosaltres estem orgulloses de ser aquí”, a la seu de la ONU.
La campanya llança el 75 Aniversari de la primera aparició de la Dona Meravella en un llibre d’historietes en 1941. El personatge va ser interpretat en el cinema en els anys 70 per l’actriu Lynda Carter i en el nou film que es presentarà el 2017 serà la israeliana Gal Gadot, la nova heroïna. Totes elles estaven presents en la cerimònia de Nova York.
Cristina Gallach al mig, entre la antiga i la nova protagonista i les promotores. Foto ONU
Els mitjans de comunicació socials i gràfics, a més dels missatges a Twiter ajudaran a donar suport a les accions clau i s’editarà un còmic d’encàrrec en àrab, xinès, anglès, francès, rus i espanyol, els sis idiomes oficials de l’ONU, sobre l’empoderament de les dones i les nenes.
La nova iniciativa s’emmarca en una llarga història de projectes de les Nacions Unides per promoure la igualtat de gènere, que inclou esforços com ara Per un Planeta 50/50 per a l’any 2030; Ell per a Ella i Uneix-te per posar fi a la Violència contra les Dones.
Personatges inspiradors i reveladors d’injustícies
“La Dona Meravella sempre ha estat una pionera per als drets de les dones i creiem, va afirmar Diane Nelson, que continuarà aquest llegat d’expandir i aprofundir el diàleg al voltant d’aquests temes crítics”. De fet, va expressar a les persones que assistien a l’esdeveniment, “creiem que, a més de la tasca sorprenent i exemplar que les dones reals estan fent en la lluita per la igualtat de gènere, és digne d’elogi que l’ONU entén que les històries -de llibres i fins i tot els còmics i els seus personatges- poden inspirar, ensenyar i revelar injustícies”. La campanya ‘Wonder Woman’ només està disponible encara en anglès).
Però no tothom ha estat d’acord amb aquesta decisió; algunes persones no l’han considerat apropiada, entre elles representants del staff de les Nacions Unides i advocades de drets humans. Moltes peticions han sol·licitat al Secretari General, Ban Ki-moon, que es repensi aquesta elecció per considerar que “el personatge és culturalment insensible, obertament sexualitzat i no es real”. A més, critiquen que la protagonista és una “dona amb pits grans, de proporcions impossibles, amb poca roba i amb un escassa indumentària feta, a més, amb la bandera nord-americana”.
Una de les fotos oficials de la responsable de Comunicació de l’ ONU, Cristina Gallach
Dones extraordinàries de ‘carn i ossos’
Segons fonts de les cadenes televisives anglosaxones BBC i CNN, les crítiques assenyalen que “és decebedor” i que “tenir models femenins forts és un aspecte important en la fita de l ‘apoderament de les dones i les nenes”, però es poden trobar dones extraordinàries i “no la Dona Meravella amb vestimenta qüestionable, que és inadequada com a Ambaixadora de l’ONU”.
Referint-se a aquests punts de vista, va replicar Cristina Gallach, “m’agradaria dir que les Nacions Unides tenen moltes dones de la vida real, i homes, que lluiten per la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones tots els dies” i va citar a ‘Ambaixadores de carn i ossos’ ‘com la moçambiquena Graça Machel, Alaa Muràbit de Líbia, Leÿcmah Gbowee de Libèria i la reina Matilde de Bèlgica, pel seu compromís en la lluita per la igualtat de gènere. Com també, l’Ambaixadora de bona voluntat Emma Watson i la missatgera de la Pau Charlize Theron.
L’agenda pèrduda de la paritat a l’ONU
Però hi ha també qui es pregunta si aquesta decisió, que pot ser inoportuna, no es produeix a propòsit i després de l’anunci de la selecció del portuguès Antonio Guterres com a pròxim Secretari General de l’ONU, tot i l’esforç i l’impuls global de importants dones de molts països per què es selecciónès una primera alta diplomàtica femenina al capdavant de l’ONU.
De fet, en una anàlisi recent es confirma que 9 dels 10 alts funcionaris de Nacions Unides són homes, i quan mai hi ha hagut tantes dones d’alt nivell per a la renovació dels càrrecs. En concret, per a la Secretaria General: una ex primera ministra de Nova Zelanda, la directora general de la Unesco, la primera ministra i diputada de Moldàvia i una alta funcionària de la Unió Europea, per citar només algunes d’elles. L’autora de l’estudi, Karin Landgren el titula L’Agenda Perduda: la paritat de gènere en els alts càrrecs.
Imatge de l’heroïna als anys 70, crítica de les feministes. Fotos de Getty Images
Reduïdes al paper d’objecte sexual
En aquest sentit, però molt més dures, han estat les crítiques de la professora d’Afers Internacionals de la Universitat de Nova York, Anne Marie Goetz, recollides per Nurith Aizenman en la publicació Goats and soda. (Cabres i soda. Històries de vida en un món canviant). “Francament és un insult” opina Goetz, que va ser també assessora per temes de Pau i Seguretat a ONU Dones.
Pel que sembla, el pla s’estava elaborant des de la passada primavera perquè coincidis amb el 75 Aniversari del Còmic. Però la notícia es va començar a filtrar a les dones defensores dels drets humans -explica la publicació- just quan van saber-se la decebedora notícia que els seus esforços per a l’elecció de la primera dona Secretària General no havien estat fructífers.
“Van ser mesos i mesos de campanyes per part de les organitzacions feministes del món perquè fos seleccionada una dona” recordaba la professora Goetz i va ser triat un home. Així que, per a moltes dones, pot semblar com “un degradant premi de consolació” que ella mateixa considera “frívol, fatu i redueix a un dibuix animat un gravíssim problema de drets humans que pateix la meitat del món”, es a dir, les dones. I “el missatge que es dóna a les nenes”, subratlla Anne Marie Goetz, “és que s’espera d’elles que compleixin amb una norma masculina el significat del qual es redueix al seu paper d’objecte sexual”.