Friday 08 November 2024

Friday 08 November 2024

Share

Els mitjans de comunicació són estratègics per a la igualtat

 

 

Fotos:Amada Santos

Els mitjans de comunicació tenen un paper fonamental en la missió de fer visible la situació i els drets de les dones, van reiterar periodistes i comunicadores participants en la VI Trobada de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, que va reunir en aquesta ciutat de Catalunya (Espanya), del 15 al 17 d’abril, a 130 participants de 26 països.

Altres nacions han assolit o s’acosten a la igualtat formal, ratificada en les lleis, però disten encara de la igualtat real, ja que moltes dones segueixen sent objecte de discriminacions en nombrosos àmbits de les seves vides, es digué.

Els mitjans de comunicació són estratègics per als canvis que es necessiten a favor de la igualtat de gènere, per transformar valors, opinions i imaginaris en els quals se sosté el sistema patriarcal, es va reiterar des dels inicis de la trobada.

Són part important en el treball d’educació i sensibilització per al desenvolupament, que s’enfoca en la transformació social, va sostenir Arnau Florez, tècnic de l’Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament.

tona rueda

 

Per Mònica Figueras, vicerectora de responsabilitat social i promoció de la Universitat Pompeu Fabra, instal·lar la visió de gènere en el periodisme és, sobretot, una qüestió d’igualtat i justícia. “És fer un bon periodisme, no un periodisme especial. No suposa excloure els homes, sinó incloure a les dones”.

 

Figueras 2

 

Els avantatges que ofereix la tecnologia per seguir contribuint a aquests fins va ser ressaltada per Montserrat Minobis Puntonet, presidenta de la Xarxa Internacional de Periodistes i Comunicadores de Catalunya.

 

Montse mi9nobis 1

 

No només perquè permet la difusió immediata de la notícia, va argumentar, sinó perquè a més facilita la interconnexió necessària per posar en agenda els temes relacionats amb la presencia o absència de les dones en els mitjans informatius i actuar de manera eficaç com a transmissores d’informació, feminitzant la notícia.

En concret va proposar, a més, expressar en una declaració conjunta el rebuig a les actuals polítiques migratòries d’Europa i altres països, el dret de les periodistes a la igualtat en l’exercici de la professió i l’exigència als governs de tot el món d’aprovar les lleis d’igualtat.

Les participants van reconèixer que el periodisme per la igualtat és una tasca complexa, ja que es tracta de canviar valors, estereotips i visions ancorades en el patriarcat. Una lluita difícil perquè és la de subvertir i prendre el poder, va assenyalar la polonesa Greta Gober, que va insistir en la necessitat d’entendre que les categories no són neutrals i cal deconstruir estereotips i valors que discriminen les dones.

 

Greta Gober

 

Tot i que la situació de les xarxes de periodistes i comunicadores varia per països, l’argentina Liliana Hendel considera que s’ha recorregut ja un camí. En pocs anys hem dessacralitzat mil·lennis, va dir, i això ha estat fruit de l’obstinació de les dones i les feministes.

Va advertir, però, que el patriarcat no es deixa sotmetre fàcilment. “Mentre més ràpid avancem, més forta serà la reacció”.

Explotar encara més les potencialitats de les xarxes socials i de les tecnologies de la informació i la comunicació, incorporar a més periodistes a aquests esforços, enfortir aliances, impulsar l’agenda de gènere en els mitjans van ser alguns dels desafiaments actuals esmentats per Hendel.

El tractament en els mitjans dels conflictes i les violències de les dones, les experiències de les xarxes de periodistes, la informació no sexista, la imatge de les dones migrants i desplaçades són alguns dels temes que es van debatre durant la trobada, que va estar precedit per altres dues reunions: la de la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació i la de la Xarxa Europa GAMAG (Aliança Global de Mitjans i Gènere) de la Unesco.

La Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere és una xarxa plural de dones periodistes i comunicadores compromeses amb un enfocament d’igualtat i defensa dels drets humans de les dones des de diversos espais de comunicació.

Va ser fundada el 2005 a Morelia, Mèxic, i cada dos anys organitza trobades presencials per debatre, intercanviar i estrènyer aliances al voltant d’un periodisme a favor de la igualtat i la inclusió de les dones, la seva situació i els seus drets en els mitjans de comunicació.

Com avantsala de la primera jornada de treball, a les portes del Col·legi de Periodistes de Catalunya es van trobant les participants de la trobada per a, en acte públic, cridar l’atenció “per un periodisme on les dones també siguin protagonistes, com expertes, lidereses, representants socials i polítiques”.

Entre altres frases i consignes, les comunicadores van alçar les seves veus en aquesta concentració per reivindicar el lloc de les dones en els mitjans i la societat, amb frases i idees com: “Les dones a les portades” i “Benvingudes les refugiades”.

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Què passa al Consolat d’Espanya a Bogotà?

La majoria de persones que fan fila davant el consolat d’Espanya a Bogotà són dones,...

Premis a paraules joves de la mediterrània

A SEA OF WORDS – UN MAR DE PARAULES vol implicar la joventut per una...

“El meu somni és poder tenir un Biobanc de mostres de tot el món” diu l’epidemiòloga Brenda Eskenazi

Així ho afirma aquesta reconeguda neurosicòloga i epidemiòloga nord-americana. La setmana passada Barcelona va acollir...