Wednesday 08 May 2024

Wednesday 08 May 2024

Compartir

Dones migrades: la retallada sanitària genera xenofòbia

 

Onze organitzacions de dones migrades, integrants de la Taula de treball sobre migració, gènere i desenvolupament*, van emetre un comunicat en què fan dures crítiques a l’actual govern central per les retallades sanitàries aprovades i adverteixen sobre les seves conseqüències negatives.  

Afirmen que, amb les seves mesures, el govern vulnera drets i menyscaba el model d’estat, confon el “turisme sanitari” amb la immigració, deixa en situació d’indefensió a persones migrades – fet que finalment pot provocar una major despesa- evita el debat democràtic i impulsa el creixement d’actituds xenòfobes i racistes.

“Denunciem que les retallades sanitàries són una clara vulneració al dret a la salut, a una assistència sanitària pública, universal i de qualitat per a tothom … expressem el nostre rebuig a les mesures aprovades … que col·loquen en perill el manteniment d’aquest dret i s’estableixen mecanismes discriminatoris per a la població més vulnerable “, assenyala el comunicat.

El Decret Llei 16/2012, aprovat pel Consell de Ministres el passat 20 d’abril, “significa la negació de l’accés a la sanitat a les persones migrades i també a la joventut espanyola major de 26 anys que no ha accedit a la primera feina” , de manera que “l’actual govern demostra el seu clar interès de menyscabar el model d’estat social que reconeix la Constitució Espanyola”.

Igualment denuncien “l’intent de confondre el ‘turisme sanitari’ de la ‘població migrada”, ja que en el primer cas es tracta d’ “estrangers rics” i l’ús del sistema sanitari d’aquests pot ser regulat i en el segon cas són persones estrangeres que treballen al país , en dures condicions, i en situació irregular, però que consumeixen i paguen impostos indirectes (IVA, taxes, etc.).

Les dones immigrants adverteixen que en deixar fora d’atenció a persones immigrants “irregulars” pot ocasionar “una greu situació d’indefensió” que en el cas d’aquelles i aquells que pateixin malalties cròniques acabarà finalment en “ingressos hospitalaris, els quals poden provocar una major despesa final “.

Recorden que quan l’any 2000 no es reconeixia a l’Estat espanyol l’accés a la sanitat dels estrangers que es trobaven en situació irregular, aquesta mancança va provocar situacions de desassistència i fins i tot greus riscos sanitaris.

La Llei Orgànica d’Estrangeria 4/2000 va reconèixer el dret a l’assistència sanitària a totes les víctimes d’accidents, els nens i les dones embarassades i les persones estrangeres empadronades.

La reforma de la normativa d’accés al sistema sanitari per la via del decret llei “suposa una nova sostracció a un debat democràtic i social que evidència les pretensions autoritàries d’un govern que menysprea el diàleg i la participació dels subjectes legitimats i dels agents afectats, alhora que genera novament falsos debats sobre el qüestionament de la immigració, que sens dubte redundaran en el creixement d’actituds xenòfobes i racistes”, afirmen.

El 1985 el Tribunal Constitucional va establir que la persona estrangera és titular de drets fonamentals com a ésser humà, independentment de la seva situació legal.

“Saludem el compromís del personal mèdic que fa una crida a l’objecció de consciència per atendre totes les persones sense distinció de condició i posició social i origen”, assenyalen per després demanar al Govern que “assumeixi la seva responsabilitat de vetllar per la vida i la integritat de les persones i que no promogui polítiques i pràctiques xenòfobes i populistes “.

*La Taula de treball sobre migració, gènere i desenvolupament està integrada per l’Associació cultural, educativa i social, operativa de dones paquistaneses (ACESOP), l’Associació de dones immigrants subsaharianes (ADIS), el Col·lectiu Maloka, Diàspora Solidària, la Federació d’entitats llatinoamericanes de Catalunya (FEDELATINA), la Federació d’entitats peruanes a Catalunya (FEPERCAT), la Fundació Indera, el Grup de dones immigrants de Sant Cugat, l’associació Integració de joves llatinoamericanes, l’Organització Dones pa’lante, la Plataforma Q’atary Perú i a títol personal Silvia Fernández Capcha.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El poble indígena Awà de Colòmbia, en greu perill de ser exterminat

A Colòmbia, en els darrers anys s’ha aguditzat de forma molt greu la violència contra...

Homenatge a l’actor i gestor cultural Andreu Solsona

Aquest divendres 26 de maig, a les 19 hores, es farà un homenatge a l’actor...

Barcelona: Violència en línia contra dones periodistes “calladeta estàs més maca”

     El proper 29 de novembre, a la sala d’actes del Col·legi de Periodistes...