Il·lustració de Roser Pineda
Visibilitzar i incloure les aportacions feministes en l’agenda política de Catalunya
El grup de dones de Ca la Dona “Feministes per la Independència” ha organitzat l’acte “Dones Lliures en un país lliure” dins la campanya d’Ara és l’hora, el 9N fem un país nou. Serà el divendres 31 d’octubre a les 7 del vespre a la Bonnemaison* amb: Pilar Rebaque, Vicky Moreno, Sara Cuentas, Neus Moreno, Tània Verge i Carme Sansa.
Des de La Independent ens hem posat en contacte amb l’organització de l’acte i amb cadascuna de les seves protagonistes. “Volem visibilitzar aportacions feministes i la necessitat d’incloure-les en l’agenda política del país que volem” ens diuen.
Per fer-ho compten amb: Pilar Rebaque, advocada i conductora de l’acte; Vicky Moreno, mestra i coeducadora, i feminista antimilitarista; Sara Cuentas, periodista del Consell de Redacció de La Independent i feminista descolonial; Neus Moreno, feminista i sindicalista per la sostenibilitat de la vida; Tània Verge, politòloga i professora a la UPF; i Carme Sansa, reconegudíssima actriu que oferirà un recital de poesia.
També hem volgut connectar amb totes elles a fi que ens facin un tast d’allò que volen dir o reivindicar en aquest acte que forma part de la campanya “Ara és l’hora, el 9N fem un país nou”.
Elles són:
Pilar Rebaqué, advocada feminista que a més d’exercir com a conductora de l’acte parlarà des de l’àmbit del dret. “Faré genealogia de les lleis progressistes de la Generalitat republicana, com foren la llei de l’avortament i la llei d’igualtat, així com d’altres avenços en drets que malauradament no es coneixen prou”.
Vicky Moreno, que es defineix com a feminista-antimilitarista. Aquesta antropòloga de formació i de professió mestra coeducadora, ens explica amb vehemència: “Sóc feminista des de fa un munt de temps. Vinculada a Ca la Dona i al moviment feminista amb la certesa de que nosaltres som el Canvi i la revolta permanent. El meu comprimís és personal i com que el que és personal és polític continuo treballant des de la perspectiva que he triat, la d’oposar-me a les guerres i el militarisme com una de les màximes expressions i opressions del patriarcat”.
I és en aquest compromís de no de lligar allò que és personal d’allò que és polític, que com a treballadora a l’escola pública a primària, assegura: “Des d’aquest espai, la meva aula, i al dia a dia, “construeixo” Feminismes. Des de la Coeducació, imprescindible per transmetre els sabers i experiències de les dones”.
Moreno ha col·laborat amb diferents organitzacions i entitats (URV, Universitat d’Estiu de Dones de Cornellà, Entrepobles… ) i altres organitzacions que treballen per la pau i la no violència.
I es reafirma també en aquest espai: “Deslligar el meu activisme com a feminista-antimilitarista de la meva professió em seria impossible, perquè per a mi la Coeducació és el feminisme posat a la pràctica de l’educació”.
La seva ponència tractarà sobre l’escola pública, laica i de qualitat, central per al nou país. Reflexionarà també sobre la necessitat de tenir una escola coeducadora, que formi en valors i que treballi en totes les etapes educatives la igualtat entre dones i homes així com que inclogui l’educació afectivo-sexual. “Cal que l’escola fomenti també la cultura de la pau” rebla per acabar.
Sara Cuentas Ramírez és periodista feminista i com a tal forma part del nostre Consell de Redacció de La Independent, la nostra Agència Catalana de Notícies amb Visió de Gènere. Aquesta col·lega, que també forma part de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere i de la Xarxa de Migració, Gènere i Desenvolupament i consultora internacional, és experta en cooperació internacional des d’un enfocament de drets i gènere. Aautora de la metodologia feminista Anàlisi interseccional per al Canvi que s’aplica en avaluació, implementació i monitoratge de processos d’apoderament és una treballdora i una militant infatigable.
En la seva ponència ens farà reflexionar sobre: “Quin significat té la mobilitat humana, la condició de ciutadania, la convivència, la diversitat d’identitats habitades, l’epistemologia no etnocèntrica en la construcció d’un nou país?” i ens farà donar respostes a les més greus dificultats: És possible escapar del model de desenvolupament colonialista que es fonamenta en diversitat de factors d’opressió com la violència masclista, el patriarcat, el racisme, el classisme, el fonamentalisme, el neoliberalisme, l’antropocentrisme, l’etnocentrisme, el sexisme …?
Neus Moreno Saenz, coneguda feminista i sindicalista, té 57 anys i ha estat vinculada des dels 17 anys, a moviments socials: el feminista i el sindical. Ella destaca que té “una trajectòria més llarga amb el feminisme”. Són 40 anys entre la Coordinadora Feminista de Catalunya i desprès a Ca la Dona. També en porta però 20 anys de participació sindical a Comissions Obreres de Catalunya amb temes de salut en el treball i dones. Actualment -ens especifica-:” Em vinculo, relaciono, reflexiono, intercanvio i aprenc en els grups de Dones i Treballs de Ca la Dona i a la Secretaria de les Dones de CCOO de Catalunya”.
“Les dones -d’això n’està ben covençuda Moreno- sostenim la vida amb la nostra aportació a la cura de les persones, i és una pràctica que posa a les persones en el centre de la política”. I és per això que reclama: “En la reivindicació d’un nou país i una nova societat cal situar que el conjunt de les polítiques posin en el centre les persones, a la fi de construir un estat amb drets de ciutadania i relacions socials justes i lliures, incorporant l’experiència i reivindicacions de les dones”.
Convida a totes i a tots a la reflexió de com construir els drets de ciutadania eliminant la divisió sexual del treball, les desigualtats de gènere en el mercat de treball, en els drets i proteccions socials, i tot això “tenint ‘cura’ del planeta”. No ens en podem oblidar!”.
La doctora en Ciències Polítiques Tània Verge se centra en la recerca del gènere i la política, fonamentalment en la participació i la representació política de les dones i en l’anàlisi del poder amb perspectiva de gènere. És professora al Departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra i actualment és la directora de la unitat d’igualtat d’aquesta universitat.
Per a Tània Verge és molt important conèixer “allò què poden aportar les dones al procés i a la reflexió sobre el nou país.
Es per això, que tancarà les intervencions reflexionant sobre el procés sobiranista des de “la desobediència feminista a la “tres voltes rebel” (emancipació nacional, socioeconòmica i de gènere)”, d’acord amb la divisa de Maria-Mercè Marçal l’anyorada poeta, escriptora, lluitadora feminista i independentista que milità en el Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN) i després en el moviment Nacionalistes d’Esquerra (Nd’E).
“Com cal repensar la política perquè els espais de decisió siguin compartits i es tingui en compte la perspectiva de les dones?” es pregunta Verge. I ho fa tot “reconeixement de les aportacions de les dones, paritat en tots els espais de decisió, representació i debat, i que totes les polítiques públiques tinguin en compte les necessitats de les dones”.
Carme Sansa (fotos: MHC 2.006 wikipedia.org / pontdenseula.blogspot.com)
Per acabar l’acte, el públic podrà gaudir d’un recital de poesia a càrrec de Carme Sansa, una de les actrius més importants de l’escena catalana. Alumna de l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual,des del 1963 ha estat sempre damunt l’escenari: des de la Cova del Drac fent cabaret literari, a la interpretació de textos de: Bertolt Brecht, William Shakespeare, Salvador Espriu, Ramón María del Valle-Inclán, Marguerite Duras,Samuel Beckett, o Claudio Magris entre d’altres. Ha rebut el premi de la crítica teatral de Barcelona tres vegades i té, el Sebastià Gasch per la seva dedicació al “music-hall” català (1978), el 1991 el Premi Margarida Xirgu, el 2004 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi i el 2012 fou guardonada amb el Premi Nacional de Teatre.
Carme Sansa és feminista i militant, especialment en el món de la cultura, tant del teatre i cinema com en l’ús social de la llengua catalana, però també ho és de la política i del treball sindical. Ha participat i estat al capdavant de diverses plataforames culturals i de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC). Aquest passat 19 d’octubre la vàrem poder escoltar a l’escenari de la Plaça de Catalunya en la convocatòria ciutadana de l’Assemblea Nacional Catalana i Omnium Cultural (OC).
En conversa amb l’actriu, aquesta ha dit a la Independent i amb la passió que la caracteritza: ” No vaig dubtar ni un moment d’intervenir en l’acte.
Diré algún poema però també algún text de la Maria Aurèlia Capmany, que com deia Josep Maria Llompart, poeta i amic de l’autora, -Escrius tan bé que ni es nota- “.
*Divendres 31 d’octubre, a les 7 del vespre al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison. c/Sant Pere més baix 7 de Barcelona. Metro Urquinaona (L4 i L1).
Feministes per la Independència (independents del patriarcat, del capitalisme, del militarisme…en un país lliure)