L’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona ha estat l’escenari de la celebració de la jornada “Les violències sexuals als espais públics d’oci: d’objectes a subjectes”, organitzada per la Diputació per visibilitzar les violències sexuals en aquest àmbit i posar sobre la taula noves eines de transformació social que permetin eliminar-les.
La jornada, una reflexió per uns espais d’oci lliures de violència
Amb la jornada, la Diputació de Barcelona ha volgut fer explícites les violències que tenen lloc en els espais públics, molt especialment en els contextos d’oci i festius, on la informalitat sembla justificar de forma gairebé automàtica la profusió i la normalització d’actituds masclistes i LGTBIfòbiques.
Per tal de combatre aquestes violències, la Diputació ha posat a disposició dels ajuntaments un nou recurs tècnic: el suport per elaborar Protocols d’actuació davant l’assetjament sexual i agressions sexuals en espais públics d’oci i una Guia per orientar els municipis a abordar aquesta temàtica.
Darrerament, molts municipis han desenvolupat mecanismes per fer visible, prevenir, i atendre les violències sexuals i les actituds i agressions sexistes i LGTBIfòbiques que tenen lloc en els espais públics. Ho estan fent a través de campanyes de sensibilització que es desenvolupen en el si de les festes majors, amb la remodelació d’espais urbans i millorant l’enllumenat públic per garantir una major seguretat o sensació de seguretat, així com a partir de protocols específics.
En base a aquesta necessitat, la Diputació de Barcelona, ha ofert als ens locals de la demarcació de Barcelona, en el Catàleg de Serveis d’enguany, el recurs tècnic de donar suport a l’elaboració de protocols d’actuació davant l’assetjament sexual i agressions sexuals. Aquest any s’estan realitzant ja 11 assessoraments tècnics entorn aquest recurs.
La jornada d’avui ha estat una mostra més de la voluntat de la Diputació de Barcelona de seguir desplegant instruments, recursos i espais de reflexió per fer del nostre entorn un espai lliure de violències que garanteixi el benestar de les dones i les persones LGTBIQ, i on es puguin sentir plenament subjectes.
Durant la primera part de la jornada, a partir de la conferència inaugural “La violència cap a les dones: dels mitjans als espais públics”, a càrrec de Yolanda Dominguez, artista visual experta en comunicació i gènere, s’ha reflexionat entorn al fet que la nostra identitat i la forma en què ens relacionem ve determinada en gran mesura per les imatges que ens envolten. La representació de les dones com a cossos sexualitzats és un factor comú en tots els discursos mediàtics (publicitat, música, cinema, premsa…). Aquesta objectivació constant influeix de manera decisiva en la normalització de la violència cap a les dones i es tradueix en actes quotidians de micromasclisme. Partint d’això, s’ha constatat que les imatges són una potent eina de transformació i que es pot aprendre a filtrar-les i utilitzar-les de manera conscient i compromesa per a combatre aquestes violències.
Posteriorment s’ha presentat l’estudi “Marc teòric jurídic i ètic sobre les violències sexuals en espais públics d’oci” i s’ha aprofundit en la matèria mitjançant la dinamització de diferents espais de reflexió. La presentació ha anat a càrrec de Lorena Garrido, professora associada de Filosofia del Dret de la UAB i investigadora del Grup Antígona, i de Montse Pineda Lorenzo, de l’associació Creación Positiva.
Segons dades del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, des de l’any 2014 es comptabilitzen un total de 4.586 dones víctimes de delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual en l’àmbit social o comunitari a Catalunya.
En el primer semestre de 2017, cada dia una mitjana de 4,21 dones són víctimes d’aquesta tipologia de delictes en l’àmbit social i comunitari (763 víctimes en els 181 dies del primer semestre del 2017). Aquestes dades esfereïdores només responen a la realitat de la qual tenim coneixement, ja que òbviament hi ha encara molts més casos que queden invisibilitzats.