Sunday 28 April 2024

Sunday 28 April 2024

Compartir

CUIDAR al CUIDADOR Suport psicològic i accions per reduir l’estrès a Martorelles per a les persones cuidadores

Sessió cuidadors gent gran Martorelles @T.C. 

La Diputació de Barcelona presenta accions a Martorelles (Vallès Oriental) per reduir l’estrès i donar suport psicològic a persones cuidadores, no professionals, a 72 municipis.

“Estic les vint-i-quatre hores del día pendent de la meva dona que té un alzheimer molt avançat. I ja ho faig fa anys. Ella ha perdut la memòria, no em reconeix, no té paladar, ni cap sensibilitat. Per a la seva  higiene personal compto amb l’ajut d’un familiar. I jo content de poder-la cuidar la resta del dia”, explica a La Independent, Manuel Márquez Márquez, de 89 anys, veí de Martorelles i l’únic home que forma part del grup local de deu cuidadors i cuidadores no professionals d’aquesta localitat. Aquest grup està inclòs en el Programa de Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua o el servei Respir de residències temporals, que ha presentat en aquest municipi del Vallès Oriental la Diputació de Barcelona.

Manuel             Manuel Márquez Márquez. @ T.C.

Cuidar a persones en situació de dependència és una feina que comporta una càrrega emocional i física molt gran per part de les persones cuidadores. Meritxell Budó, vicepresidenta quarta de la Diputació de Barcelona ha dit en la presentació que s’ha fet al Centre de Suport a la Llar de Martorelles que: “cal cuidar als cuidadors perquè ells no caiguin en l’esgotament y la seva feina continuï essent eficaç. Hem de posar en valor aquesta tasca feta pels cuidadors gairebé sempre de manera altruista. Amb el suport de la Diputació volem contribuir a empoderar a aquest col·lectiu”. La vicepresidenta ha agraït la col·laboració de l’ajuntament de Martorelles igual que la de la resta que han demanat aquests recursos de la Diputació perquè “vol dir que són sensibles a les necessitats del col·lectiu de les persones en situació de dependència o amb discapacitat, format majoritàriament per dones, que creix fonamentalment a causa de l’envelliment de la població”. La vicepresidenta ha explicat que el perfil les persones d’aquest col·lectiu són dones, en una proporció de 9-1, d’entre 55 y 65 anys d’edat, que treballen més de 20 hores setmanals, la majoria familiars la qual cosa ajudar a augmentar la feminització de la pobresa.

BUDOPSICOLOGA

 

 

 

 

 

Charo Armengol,psicoterapeuta @T.C.                                                                                                     Meritxell Budó, vicepresidenta DIBA @T.C.

El municipi de Martorelles des de fa quatre anys sol·licita ajuda a la Diputació de Barcelona per organitzar un d’aquests grups de suport emocional per tal de reduir la fatiga a cuidadores i cuidadors de gent gran no professionals que comparteixen experiències en 10 sessions fins al mes de desembre. “Es veritat que ara en el col·lectiu de cuidadors la majoria són dones- diu a La Independent, l’alcalde Marc Candela. Però els hàbits en aquest sector estan canviant molt ràpidament degut a l’envelliment de la població. Els homes aporten unes habilitats i les dones unes altres. I són necessàries ambdues”. L’alcalde ens explica que la història d’en Manuel i la seva esposa, Juana Gómez Moreno, de 87 anys, és la d’una parella exemplar. En Manuel vol cuidar a la Juana mentre ell tingui capacitat per fer-ho i no vol deixar la responsabilitat en els seus fills, encara que hi col·laboren.

Veina Parlant alcal Budo

                                                                              Marc Candela, alcalde Martorelles @T.C. 

 

Grups de suport arreu del territori

Aquest grup de Martorelles va començar a funcionar a finals de setembre i n’hi ha 72 en altres municipis de la Demarcació. Enguany més de 1000 persones formaran part d’aquests grups arreu d’aquest territori. El programa de Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM) de la Diputació de Barcelona van començar a funcionar l’any 2009 i des d’aleshores és un dels recursos que els ajuntaments més demanen. L’any 2010 es va formar grups a 22 municipis i, enguany, ja s’ha arribat als 72.

La Diputació ofereix aquest servei en col·laboració amb els ens locals i les entitats del sector per contribuir a reduir l’impacte negatiu en la salut dels cuidadors i cuidadores, bàsicament prevenir i evitar situacions d’esgotament. Cada municipi organitza els grups segons les seves necessitats però en general hi participen entre 16 i 20 cuidadores. Funcionen en sessions d’una hora o bé hora i mitja de durada i sempre compten amb l’ajuda d’una o un psicòleg. Es treballa de quina manera cal gestionar positivament les necessitats físiques, les emocions i els sentiments que poden sortit durant la cura per tal de prevenir situacions límit.

No es tracta de cursos de formació sinó d’un espai de relació i d’intercanvis d’experiències per evitar la soledat i reduir la sobrecàrrega emocional i física de la cura.

 ABRACADES GENERALCuidadores

Sessió abraçades Gestalt @ T.C.                                                                                        Grup cuidadores Martorelles @T.C.

 

A Martorelles es fa servir la tècnica Gestalt

En aquestes sessions la psicoterapeuta de Martorelles, Charo Armengol, de la Fundació Valiente Pulido, aplica la teràpia Gestalt que no es centra pròpiament en la malaltia sinó en generar salut a través de les potencialitats que té la pròpia persona com són el cos, la ment, les emocions i la consciència.

Per això en les sessions es comparteixen carícies, petons i abraçades entre els propis cuidadors per ajudar a treure el potencial emocional amb malalts durant la cura. “Les principals dificultats que presenten les cuidadores o cuidadors són d’estrès, impotència, tristesa i soledat, diu a La Independent, Charo Armengol. Es molt important que la cura no recaigui sobre els fills per no modificar les relacions intrafamiliars”.

En la presentació de les activitats del grup de Martorelles hem pogut veure com cuidadors i cuidadores s’abracen per intercanviar entre ells i elles emocions i sentiments. Saben que poden comptar amb els consells i la professionalitat de la Charo amb idees per dirigir les emocions i la ment cap a la cura i la millora de la persona en dependència quan es troben en un moment difícil de la cura. La psicoterapeuta dona als cuidadors i cuidadores eines per gestionar els conflictes que sorgeixen durant la cura i així poder millorar la feina.

 

ABRACADES PLA CURT

                                                           Potenciar les emocions    @T.C.  

Servei Respir de la Diputació

La Diputació té també un altre programa adreçat al suport de les persones cuidadores que és el Servei Residencial d’Estades Temporals,  i el Respir, situat al Recinte Mundet. Aquest és un programa d’atenció residencial temporal per persones amb un determinat grau de dependència, raons d’edat o de discapacitat intel·lectual. El servei té la finalitat de proporcionar als cuidadors un temps de descans i així es pot donar resposta a situacions familiars imprevistes.

Poden demanar aquestes places persones amb dependència majors de 65 anys o persones amb discapacitat intel·lectual amb edats compreses entre els 6 y els 65 anys. Primer els cuidadors de cada candidat  a una de les estades s’han de dirigir als serveis bàsics dels ajuntaments perquè els tècnics en facin una valoració i, si ho creuen convenient, en tramitin la sol·licitud. El Respir és un servei de copagament en el qual la quota a pagar es determina en funció de la capacitat econòmica de la persona atesa. El servei és gratuït per a persones amb capacitat intel·lectual menors de 18 anys.

L’any 2016 van passar pel programa Respir 3.300 usuaris. El programa disposa de 190 places per a persones grans, 36 per a urgències a la vellesa, i 32 per persones amb discapacitat intel·lectual. Més del 90% dels residents diuen, en acabar, que desitjarien tornar a fer una nova estada. Des de la Diputació de Barcelona s’han concedit, aquest 2017, 350.000 euros en subvencions a entitats socials que desenvolupen activitats de lleure amb discapacitats i/o persones amb malaltia mental per donar suport al seu cuidadors amb temps de descans.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Teresa Carreras

Teresa Carreras

Periodista, activista i feminista. Secretaria de la XIDPIC.CAT-XIPVG. Coordinadora de GAMAG Europa, expresidenta APEC. Corresponsal setmanari El SIGLO, Ha treballat a RTVE.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Cap a la Vaga Feminista 8M

      Cura  

...

Qui són i què volen les milícies islàmiques que amenacen el món?

      S’ho pregunta Loretta Napoleoni, economista autora de best-sellers com “Capitalisme canalla” i experta...

Premi Lola Mora per a la periodista argentina Silvina Molina

La Independent s’ha posat en contacte amb la periodista argentina i alhora companya de la...