Tuesday 16 July 2024

Tuesday 16 July 2024

Compartir

Cubelles – Catalunya: Ramona Solé i Marta Prieto guanyen el Premi Cubelles Noir 2022

El Premi Cubelles Noir 2022 ha recaigut a Ramona Solé per la seva novel·la ‘Bisturí’ i a Marta Prieto per la seva novel·la ‘La Il·lustríssima’.

El Festival ‘Cubelles Noir’, creat el 2016, és el festival de novel·la negra que dóna visibilitat a les escriptores de gènere negre, que són moltes, però que no estan sent reflectides als mitjans. D’aquesta manera es premia la millor novel·la negra escrita per una dona en català i la millor novel·la negra escrita per una dona en castellà.

A més, serveix com a plataforma perquè escriptores i escriptors de proximitat i públic lector gaudeixin de la seva afició comuna: el gènere negre. Al llarg de les jornades hi han assistit autores i autors de Catalunya i de la resta de l’Estat.

Escriptores i escriptors han protagonitzat xerrades, conferències i han signat llibres, entre d’altres activitats lúdiques. El festival s’ha celebrat del 18 al 21 d’agost, inclusivament i ha estat comissariat des del seu naixement per Xavier Borrell.

Les novel·listes premiades

Ramona Solé i ‘Bisturí’

cubelles-noir-2022-3

El jurat, que va tenir molt difícil la decisió atesa la qualitat de les obres presentades, va concedir el Premi Cubelles Noir a la Millor Novel·la Negra en Català a Ramona Solé per Bisturí.

Ramona Solé va néixer a Lleida el 1968, és addicta a la lectura, i té un bloc literari des de l’octubre del 2007: Tumateix Llibres, on no es cansa de parlar de llibres. També col·labora fent ressenyes en altres pàgines literàries i mitjans de comunicació.

Coordina el club de lectura de novel·la negra de la Biblioteca Pública de Lleida i altres grups de lectura de temàtiques diverses. És l’organitzadora del festival de novel·la criminal Les Borges Negres.

Aquesta és la tercera novel·la de Solé, autora de diversos relats publicats en diferents recopilacions i coordinadora de la recopilació Assassins de Ponent (Assassins de Ponent), publicada per Llibres del Delit, igual que les seves novel·les.

La novel·la comença quan la policia de Lleida troba un professor d’institut amb les mans amputades. Ell no recorda res i es queixa del mal que li causen les extremitats que ja no té.

A partir d’aquest moment la policia posa en marxa una investigació per intentar aclarir què ha passat i qui ha estat capaç d’aquesta atrocitat.

No només la policia investigarà els fets, sinó que la premsa local també ho fa. Santi intentarà per tots els mitjans possibles ser el primer a publicar la notícia, encara que això desencadeni tenir alguna topada amb la caporal Ruth Castro, la seva nòvia.

Marta Prieto i ‘La Il·lustríssima’

cubelles-noir-2022-2

El Premi Cubelles Noir a la Millor Novel·la Negra en Castellà ha estat per a Marta Prieto per ‘La Ilustrísima’.
Aquesta és la primera novel·la de la lleonesa Marta Prieto que, a la Setmana Negra de Gijón 2022, va resultar guardonada amb el Premi Memorial Silveiro Cañada.

L’autora és llicenciada en dret i sempre ha estat lligada al món de la literatura. Va exercir l’advocacia i va treballar a l’Administració Pública, però actualment es dedica completament a escriure.

El llibre narra l’assassinat el 2014 d’Isabel Carrasco, la Presidenta de la Diputació de Lleó. Quin dels seus molts enemics podria tenir més motius per assassinar-la?

La Il·lustríssima era una dona odiada i temuda. Polèmica, ambiciosa, sense pèls a la llengua, acaparadora de càrrecs, obsessionada per conèixer els secrets de tota la ciutat i perseguida per la premsa, que començava a ensumar en els seus esforços i componendes.

La morbositat correrà desbocada pels carrers plujosos d’una ciutat amb ulls i verí a cada cantonada, a cada finestra, descobrint una trama d’odi, gelosia malaltissa i secrets, teixida durant anys. Un relat coral, apassionant i irònic que ens parla de corrupció, de poder i de com s’accepta, o no, quan qui l’ostenta és una dona.

La famosa novel·lista Alicia Giménez-Bartlett va assistir al festival i, en una de les taules rodones, va mantenir una animada conversa amb Nacho Zubizarreta. Va explicar que va iniciar la sèrie de Petra Delicado perquè es volia divertir després d’haver escrit una novel·la de tema acadèmic. La seva darrera novel·la ‘La presidenta’, és una crítica a la corrupció basada en el personatge real de Rita Barberá.

Imatges:
Cartell promocional del Festival
Ramona Solé: Facebook Cubelles Noir (Amazon)
Marta Prieto: Facebook Cubelles Noir (leonoticias.com)
Portades llibres

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

BARCELONA: Taula Rodona “Mirades Transnacionals a la Violència contra les Dones”

Amb dones valuoses i activistes que des de múltiples espais estan implicades en l’eradicació i...

Catalunya: Feministes per la Independència: 11S Via Lliure / la Independent / Noticies gènere

Més de 100 feministes apuntades i un 95 % del TRAM 82 ocupat de la...

El curtmetratge ‘Camille’ de Carme Puche guanya el premi al Millor Guió dels Premis de Nova Autoria

La periodista i documentalista Carme Puche, de Sant Celoni, va guanyar el premi al...