Friday 03 May 2024

Friday 03 May 2024

Compartir

La rapera afganesa Sonita Alizadeh Premi Liberté 2021

 

 

La jove rapera afganesa Sonita Alizadeh, refugiada a Estats Units on estudia lleis, ha rebut el Premi Liberté pel seu compromís en favor de les nenes del seu país, i especialment en contra del matrimoni forçós.  

 

Varen quedar finalistes Agnes Chow, militant prodemocracia a Hong Kong i Omar Radi, periodista d’investigació marroquí. Són en presó en l’actualitat.

El premi Liberté, que lliura l’Institut Internacional de Drets Humans i la Pau, en col·laboració amb la regió francesa de Normandia, està destinat a joves d’entre quinze i vint anys, i vol ser un homenatge a qui en el món lluita per l’ideal de la llibertat, informa Periodistas en español.com.

El comunicat del jurat que ha triat a Sonita Alizadeh, de vint anys, entre els tres finalistes, explica que «va néixer a l’Afganistàn durant el règim dels talibans. Quan tenia nou anys i els seus pares es disposaven a casar-la, la família va haver de fugir de país i refugiar-se a l’Iran, per la qual cosa el matrimoni no va poder celebrar-se.

 

 

 

bREVE AFGANA FOTO 2

 

 

A Teheran, una ONG li va facilitar l’assistència a l’escola i més tard li va donar treball com a netejadora. Quan, per casualitat, va escoltar una cançó del raper nord-americà Eminem, va decidir escriure la seva història i denunciar els matrimonis forçosos. La seva primera cançó «Núvies en venda» es va convertir en un fenomen. Ara estudia per esdevenir advocada, amb l’objectiu de poder un dia defensar les nenes i les dones afganeses.

Joves de 86 països han participat en la votació en línia que ha triat a Sonita Alizadeh com a guanyadora de el Premi Llibertat 2021, dotat amb 25.000 euros.

 

 

3ª FOTO BREVE AFGANA

 

Agnes Chow i Omar Radi

 

La i el finalista són Agnes Chow, militant prodemocracia a Hong Kong, que va tenir un paper destacat en la «revolució dels paraigües» de 2011 i fundadora del partit Demosisto, que actualment es troba detinguda complint una condemna de deu mesos de presó per concentració il·legal, i Omar Radi, periodista d’investigació marroquí que ha denunciat alguns casos de corrupció, també empresonat ara després de complir el 2020 una primera condemna de quatre mesos per criticar una decisió governamental, acusat d’ «atemptar a la seguretat interior i exterior de l’Estat» , «finançament estranger» i atemptats «contra el pudor i la violació».

 

Foto: Arxiu AmecoPress. PEE.

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

“Educar una dona és educar un país”

  L’autora d’aquestes paraules, la moçambiquesa Alpódia André Manhique, ho sap de primera mà; ella...

UE: Guia Práctica sota l’enunciat :”Afrontando el impacto de la violencia de pareja en el lugar de trabajo”

L’Associació Salut i família a través del seu equip psicosocial i jurídic, i dins del...

Espais de Dones: Surt

     Surt és una entitat d’acció social que treballa per fer efectius els drets...