Monday 09 September 2024

Monday 09 September 2024

Compartir

Catalunya: Les dones periodistes, més decebudes que els homes / La Independent / Notícies gènere

Si els homes periodistes tenen un sentiment de fracàs i que són explotats en les seves fonts de treball, a on acudeixen en la majoria dels casos a desgana; les dones periodistes tenen les mateixes sensacions desagradables però més accentuades i, a més, en condicions de desigualtat enfront dels seus col·legues per raó de gènere.

 

En l’Enquesta sobre l’estat d’ànim del periodisme de Catalunya, que té en compte una mostra prou paritària (de 75 dones enfront de 77 homes), tots els indicadors resultants reflecteixen una realitat que és percebuda de manera més negativa per les dones, de acord a la informació de Report.cat que va elaborar l’estudi.

L’estudi va ser presentat en conferència de premsa fa una setmana i La Independent va publicar la informació basada en la Nota de premsa del Col·legi de Periodistes de Catalunya, on no s’inclou cap dada referida a l’aspecte de gènere. És la raó per la qual novament es publica sobre l’enquesta per ressaltar aquest aspecte de rellevància.

A la pàgina de Report.cat es publica que “a l’hora d’analitzar els aspectes de gènere s’observa que, en molts aspectes, les dones estan pitjor. Així, un 53,3 se senten explotades -per un 52,7 dels homes-; un 29,3 se senten fracassades -per un 21% dels homes-; un 24,3 treballen total o parcialment en negre -per un 17,6% dels homes- i un 20% fa el periodisme que li agrada -per un 29% dels homes- ‘.

‘També hi ha diferències sobre el tipus de periodisme ja que mentre només hi ha un 16,7% de dones que treballen únicament en mitjans, en el cas dels homes aquest percentatge augmenta fins al 33,3%’.

En canvi, afegeix, “un 43,3% de dones treballen únicament a gabinets, mentre que en els homes només és un 25%. Unes diferències que es poden atribuir al fet que els horaris dels gabinets permeten una major conciliació laboral’.

L’explicació que la ‘conciliació laboral’ es refereix a conciliar amb les tasques domèstiques i de cura, les quals no s’atribueixen als homes ni són causa que pugui explicar alguna situació, és necessària, agregant a més que es tracta d’una desigualtat i una doble explotació no reconeguda.

En el cas dels gabinets de premsa és coneguda la presència majoritària de dones, excepte en les posicions de direcció on sol haver-hi més homes.

 

 

medios explotada

 

 

Més informació:
Nota informativa

Report.cat

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Els reptes de la Igualtat. Alternatives

El dimarts 28 d’octubre al Centre Civic Sagrada Familia es presenta l’espai “ALTERNATIVES: una...

Dones indígenes, absents i maltractades en els mitjans de comunicació

Els mitjans haurien de ajudar a revertir la situació de pobresa, marginació econòmica i...

Codis pioners de bones pràctiques en la contractació pública de serveis de neteja i de vigilància i seguretat

La Comissió Central de Subministraments de la Generalitat de Catalunya ha aprovat avui les guies...