L’aplicació és un instrument independent i objectiu per evitar que els conflictes entre els pares i mares perjudiquin els drets dels infants de fins a sis anys. L’eina ha estat dissenyada per professionals de la psicologia i del treball social dels jutjats de família i es pot descarregar gratuïtament per a sistemes Android i, properament, iOS.
Menú principal de l’app EATAF-ORIENTA
Només cal un mòbil o una tauleta per descarregar una app pensada per resoldre tots els dubtes sobre el repartiment dels fills i filles de fins a sis anys en casos conflictius de trencament de parelles. Els consells dels psicòlegs i treballadors socials dels jutjats de família ja estan a l’abast de tothom, en qualsevol moment.
Amb aquesta eina, el Departament de Justícia proporciona un criteri objectiu i independent per a la guarda i custòdia dels fills, per evitar que el conflicte entre els membres de l’exparella perjudiqui els drets i les necessitats evolutives dels nens. L’eina és molt intuïtiva, de fàcil navegació i inclou molt contingut audiovisual. Es pot descarregar per a dispositius Android i aviat es posarà en marxa també per iOS.
L’aplicació conté informació orientativa, basada en el desenvolupament infantil i en els processos de vinculació i afecció dels nens, perquè les decisions sobre el repartiment del temps tinguin en compte el grau de maduresa a cada edat.
S’estructura en 7 etapes, que es corresponen a set franges d’edat. Cada etapa està dividida en tres blocs. El primer estableix que pot fer una criatura en una determinada edat; el segon ofereix recomanacions per distribuir el temps que ha de passar cada un dels progenitors amb la o el menor; i el tercer alerta dels riscos que pot tenir per a la mainada una mala distribució del temps amb els pares. A part, cada franja d’edat conté un vídeo explicatiu de l’etapa -necessitats, recomanacions i riscos- amb subtítols en català, castellà i anglès que també són accessibles directament des del canal de Youtube del Departament.
Què és EATAF
És un equip del Departament de Justícia que està format per psicòlegs i treballadors i treballadores socials en relacions familiars en l’àmbit judicial civil, per tot Catalunya. Donen resposta a les peticions dels jutjats de família, de primera instància i d’instrucció, de violència domèstica (VIDO) i de les audiències provincials. Intervenen sempre a petició de jutges o magistratura i proporcionen als òrgans judicials elements d’anàlisi i valoració de la situació familiar que els ajudin a la presa de decisions. Els informes que elaboren, però, no són vinculants.
A Catalunya, el EATAF està format per 37 professionals (25 de psicologia i 12 treball social). L’any 2017 van arribar per part de la judicatura, fiscalia i magistratura dels jutjats de família a aquest servei 1.677 sol·licituds d’assessorament (1.140 a Barcelona, 230 a Tarragona, 176 a Girona i 131 a Lleida). L’any 2017 hi va haver a Catalunya 19.686 ruptures, de les quals un 67% van ser de mutu acord i en el 33% restant no hi va haver consens.