Thursday 28 March 2024

Thursday 28 March 2024

Compartir

Les dones, en primera línia en la prevenció d’incendis

 

Aquest darrer 15 de juny s’ha posat en marxa, com cada estiu, i fins a principis de setembre, el Pla d’Informació i Vigilància contra Incendis Forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona.

Es tracta d’un dispositiu actiu a la demarcació de Barcelona que porta a terme cada any un conjunt d’accions informatives, dissuasives i d’anticipació, amb l’objectiu d’evitar els incendis forest a tota la província. La coordinació d’aquest PVI es porta des de l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari de la Diputació de Barcelona, on es treballa tot l’any en el manteniment d’infraestructures forestals al terreny en tasques com ara ajudant als ajuntaments al manteniment de les franges de protecció perimetral per prevenció d’incendis a les àrees residencials o en tasques de gestió forestal com en les aclarides de millora als boscos en col·laboració amb els propietaris forestals.

A l’oficina hi treballen 40 enginyers i enginyeres forestals i a més de la prevenció d’incendis es treballa també en l’àrea de desenvolupament agrari; una de les enginyeres tècniques que hi treballa, Katia Saint-Prix, és una de les professionals responsables cada any del desplegament del PVI. “Els objectius del PVI són evitar incendis, sensibilitzar la població, identificar punts de risc i dissuadir de conductes imprudents que poden provocar foc com ara fer fogueres o tirar petards al bosc; també es fa una tasca de vigilància tot fent seguiment de les columnes de fum per tal d’evitar desplaçaments no necessaris dels equips d’extinció, fent de guies per a aquests equips que sovint no coneixen les vies d’accés i col·laborant amb els dispositius de prevenció i extinció ”, ens explica l’enginyera sobre el PVI.

 

 

PVI Katia SaintPrix Diputació

 Katia Saint-Prix al seu despatx 

Aquest dispositiu temporal de prevenció d’incendis, que es va iniciar com a prova pilot el 1996 i posteriorment es va estenent a les diferents comarques de la província de Barcelona, està des del 2001 present cada any al totes les comarques de la província, cobrint 475.502 Ha forestals i 269 municipis de tot el territori.

Cada any es contracta personal específic per treballar-hi; segons Katia Saint-Prix, “aquest any hem contractat 257 persones: 6 enginyers/es de suport, 182 informadores, 40 guaites i 29 operadors/es de comunicacions, a aquestes persones les formem durant una setmana en temes com normativa contra incendis, conducció o progressió vertical abans del seu desplegament pel terreny”.

Els informadors i informadores fan principalment una tasca de sensibilització i vigilància per tot el territori, en torns de 12.30 a 19.30h diàriament, mentre que les guaites estan situats a 20 punts o torres de guaita per tal de localitzar els focs i columnes de fum. Per la seva banda, els operadors i operadores de comunicacions es situen als 22 centres de control que s’instal·len durant la campanya als parcs de bombers de la província que realitzen les tasques d’extinció dels incendis i estan permanentment en contacte amb els/les guaites i les unitats mòbils d’informació i vigilància per tal de rebre o solucionar les incidències.

Les i els que coordinen com Saint-Prix, són un equip de 6 persones que hi treballen tot l’any per tal de preparar i coordinar tot l’operatiu, que es regeix per protocols d’actuació determinats molt específics. Molt a prop de l’oficina tècnica, que es situa a l’edifici del Rellotge que ocupa la Diputació de Barcelona al recinte de l’Escola Industrial de Barcelona, hi és també el Centre de Control central, on dos operadors de comunicacions fan seguiment de totes les comunicacions provinents dels diversos controls centrals repartits pel territoris.

 

 

PVI control central diputació

 Els operadors de comunicacions Júlia Amorós i David Prats al Centre de Control Central

 

Les dones, també protagonistes a la lluita contra els incendis forestals

Que la prevenció dels incendis sobre el terreny és una tasca que implica a dones i homes per igual és evident; això es pot veure a les Agrupacions de Defensa Forestal o ADFs, que estan desplegades pel territori des de fa just 30 anys, formades per propietaris forestals, pagesos i pageses i voluntaris d’entre els veïnats dels pobles, i que principalment ajuden en les tasques d’extinció als bombers i també en la gestió d’infraestructures forestals.

També col·laboren amb la Diputació de Barcelona en la planificació i gestió del PVI, que també es coordina amb els programes d’altres institucions, com els serveis d’extinció d’incendis i serveis forestals de la Generalitat de Catalunya.

Segons Katia Saint-Prix, “les ADFs són una figura clau al territori, ja són gent que viuen allà i coneixen molt bé el terreny; treballem i intercanviem informació amb elles contínuament, fins i tot compartim freqüència d’emissora, ja que de fet el dispositiu del PVI va aprofitar la xarxa de comunicacions que els ADFs ja utilitzaven”.

La Diputació de Barcelona convoca anualment els Premis a la Prevenció dels Incendis Forestals, amb l’objectiu de guardonar la tasca que realitzen les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i precisament l’any passat, un dels guardons, el Premi Honorífic Joaquim Maria de Castellarnau , de reconeixement públic a la trajectòria d’una persona en relació a la prevenció dels incendis forestals va estar per primera vegada per a una dona, Anita Figuera Bacardit.

 

 

PVI MerceConesa AnitaFiguera

 Mercè Conesa i Anita Figuera Barcardit a l’entrega del Premi Honorífic Joaquin Maria de Castellarnau 2017 

 

Nascuda a Figuera d’Aguilar de Segarra l’any 1934, Anita Figuera és veïna de Bisoca de Castelltallat, a Sant Mateu de Bages i vídua de Josep Maria Duocastella Morera, mort l’any 2011, i membres tots dos de l’Agrupació de Defensa Forestal Amics del Bosc Bages-Anoia des de la seva fundació el 1986.

Segons la presentadora de l’acte d’entrega dels premis de l’any passat, l’actriu Anna Barrachina, Anita és “una dona de pagès que vetlla pel territori amb la mateixa intensitat que vetlla per la seva família. Una dona que no ha pensat mai que la prevenció i l’extinció d’incendis sigui només una qüestió d’homes; una dona que quan senten olor de fum agafen el mòbil i l’emissora i s’enfilen al punt més alt per veure d’on surt; una dona de la terra, que vetla per si les mànegues estan a punt a les botes de l’ADF per si cal utilitzar-les”.

I és que hi ha dones, com Anita Figuera, a qui la sogra, quan es va casar, li va preguntar si tenia “vestit per anar a apagar foc”. Amb els seus 84 anys, l’Anita encara hi col·labora amb les tasques de vigilància i prevenció dels incendis a la seva zona; “jo només soc una pagesa que te una vista privilegiada; estic a 850 metres d’altitud i veig tot el territori; quan fa molt sol a l’estiu em poso al balcó a veure si hi ha foc; per mi és quelcom normal, ho fa molta gent d’aquí, moltes dones de pagès”. “Quant erem xics ja ens mentalitzaven d’aquesta tasca de prevenir incendis, perquè és una zona de molt bosc i de poca pastura; ho portem a la sang la preocupació pel bosc”, explica aquesta dona compromesa amb el seu medi.

 

 

PVI Anita Figuera 1

 Anita Figuera Bacardit

 

Anita Figuera, que recorda quan es comunicaven amb emissores pirates i ajudaven en les tasques de prevenció i extinció d’incendis molt abans que hi haguessin les ADFs i el PVI, quan s’havia de pagar als bombers per apagar els focs, ha passat moments difícils en la seva lluita contra el foc: “he vist el foc passar d’un cap de muntanya a una altra i és molt trist; es cremen blocs de pins sencers i el vent fa desplaçar el foc d’una muntanya a una altra en pocs segons” Sobre tot recorda un dels moments més durs de la seva vida, quan al juliol del 98, durant un dels darrer focs molt greus a la regió el seu marit es va cremar greument, però també ens explica quan “preparava truites i entrepans i guardava desenes d’ampolles d’aigua per si es necessitava; ara hi ha empreses d’avituallament però abans tot això ho fèiem les dones de pagès”.

Tot i que es lamenta de la creixent despoblació de la zona i dels pocs pagesos que hi queden, que fa que hi hagin més focs, ja que pocs se’n cuiden de la terra, Anita està satisfeta per la gran implicació de les administracions, com ara la Diputació de Barcelona, en la prevenció dels incendis i també en els avenços que s’han aconseguit, com l´ús d’helicòpters en les tasques d’extinció. “Per aquí anem tirant; a totes les cases, les dones de pagès hi tenim mòbils i emissores, ara també tenim els ordinadors amb internet; només cal posar-hi una mica d’interès i així es pot salvar el territori, només cal que tothom s’hi posi”, ens expressa una optimista Anita Figuera.

 

 

PVI Cap del Collet de Biosca

 Vista del Cap del Collet de Biosca

 

Sensibilització i prevenció com a clau

N’hi ha per ser optimistes, tot i que no s’ha acabat amb la xacra dels incendis, que han deixat la major part de la superfície forestal de la província de Barcelona en fase de reforestació; l’efecte del desplegament dels PVI s’ha deixat notar: “des de fa 20 anys hem vist com la superfície afectada pels incendis disminueix, i tot això és gràcies a la col·laboració de tots els agents implicats i a la gran inversió que en fa la Diputació, de 2 milions d’euros; també han disminuït moltíssim les conductes imprudents que provoquen incendis”, explica l’enginyera Katia Saint-Prix.

Segons la coordinadora del PVI, que gestiona 55.000 informacions de mitjana cada any, s’ha millorat la formació dels i les informadores en tasques de prevenció, més que en temes de vigilància, i ara aquests “ van directament on hi ha afluència de gent, no fan vigilància circular i això ha millorat l’eficàcia de la tasca de sensibilització i dissuasió de conductes de risc”; “un aspecte que podríem implementar potser seria considerar allargar les tasques de sensibilització ciutadana a l’hivern”, comenta Saint-Prix.

El que és evident és que sense la col·laboració i coordinació de tots els agents implicats, aquesta tasca de prevenció no seria possible; en el discurs de cloenda de l’acte d’entrega dels Premis a la Prevenció dels Incendis Forestals del 2017, la aleshores presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa va voler reconèixer” l’esforç i dedicació del col·lectiu de persones voluntàries, dones i homes, que integren les ADF del conjunt del territori, així com de totes aquelles persones que treballen en defensa i preservació del territori, especialment per evitar incendis en el conjunt de boscos del país”. En aquesta línia, Conesa va reiterar el compromís de la Diputació de Barcelona en la defensa forestal i en fer que els boscos siguin espais productius i gaudibles.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El curtmetratge ‘Camille’ de Carme Puche guanya el premi al Millor Guió dels Premis de Nova Autoria

  La periodista i documentalista Carme Puche, de Sant Celoni, va guanyar el premi al...

tere moll

El #7N ens veiem a Madrid!!!

  Doncs si, ens veiem a Madrid, en la Marxa estatal contra les Violències de...

maribel

Qui -sinó tu- pot decidir?

OPINIÓ Des que el Partit Popular va arribar al govern, que ens amenaça amb derogar...