Friday 22 September 2023

Friday 22 September 2023

Compartir

Bellprat. Catalunya: 150 anys del naixement de Nativitat Yarza Planas

Aquest 2022 es celebra els 150 anys del natalici de la que fou primera alcaldessa a Catalunya i a tot l’Estat Espanyol, Nativitat Yarza Planas. Mestra a Bellprat, es va presentar a les eleccions de gener del 1934 per Esquerra Republicana de Catalunya, sortint elegida alcaldessa per sufragi universal.

El govern de la Generalitat ha preparat un seguit d’actes en reconeixement a la seva tasca de mestra, miliciana i política, que clouran el gener del 2023.En el marc dels actes “Any Zarza”, el passat 15 de setembre, als Jardins del Palau Robert de Barcelona, va tenir lloc l’acte central, organitzat per l’Institut Català de les Dones. Un acte emotiu i amè, conduït per la periodista Montse Virgili i que va comptar amb l’actriu Magda Soteras, veïna de Bellprat, qui va escenificar un discurs de Nativitat Zarza portant-nos de viatge per la seva vida, fins a l’exili a França per fugir de la Guerra Civil espanyola.

A l’acte van intervenir la Consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge i Mestre, Neus Pociello i Cayuela, directora de l’Institut Català de les Dones i la comissària de l’Any Zarza, Carme Porta i Abad. Totes les intervencions van emfatitzar la importància de reivindicar la memòria i l’empremta en la historia de les dones, recòneixer una de les figures cabdals a la república i, la lluita per a la llibertat i la transformació social del país, des de tres àmbits: l’escola, la defensa de la república i des de la gestió pública com alcaldessa d’un ajuntament.

El proper 3 d’octubre, hi ha programat l’acte de presentació de l’exposició de l’Any Nativitat Yarza Planas. Serà a les 18 h a l’Institut Català de les Dones (Plaça Pere Corominas, 1, Barcelona). A l’acte hi intervindrà la presidenta de l’ICD, Sra. Meritxell Benedí Altés, i la comissària de l’Any Nativitat Yarza Planas, Sra. Carme Porta Abad.

IMG 20220928 184453 530
IMG 20220928 184457 531
IMG 20220928 184500 490

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Rumb a l’Antàrtida, a saludar les orques

Conversa amb Sara Catella, 55 anni, que d’aquí uns dies partirà com a guia cap...

Dones que passen les frontres de Ceuta i Melilla

  La crisi de les persones refugiades ha donat i  donarà moltes imatges, majoritàriament tràgiques....

Jornades a la UB sobre la Recuperació de la Memòria Històrica de la Comunitat Homosexual i Transsexual

El 21 de febrer se celebren unes Jornades sobre la Recuperació de la Memòria Històrica...