La feminista Begoña San José, cofundadora del Fòrum de Política Feminista, i Joaquima Alemany, primera presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD) han estat guardonades en la primera edició del premi Ma Lluïsa Oliveda Puig, un guardó que vol reconèixer i posar en valor el treball de destacades dones en la lluita per la igualtat.
Aquest premi, de caràcter bianual i instituït pel Consell Nacional de Dones de Espanya (CNDE), porta el nom de la seva presidenta honorífica, Ma Lluïsa Oliveda, pionera en la defensa dels drets de les dones.
L’acte es va iniciar amb unes paraules d’agraïment de la presidenta de l’ICD, Laura Martínez, que va destacar l’activisme de la Ma Lluïsa al llarg de tots aquests anys, i es va aprofitar l’ocasió per retre-li un homenatge per la “total i desinteressada dedicació constant durant els últims 40 anys” en l’àmbit feminista barceloní, nacional, estatal i internacional, tal i com va apuntar l’actual presidenta del CNDE, Ma Rosa Llurba.
Ma Rosa Llurba, Ma Lluïsa Oliveda i Laura Martínez
En el moment de recollir el premi, Begoña San José va destacar l’actitud positiva i contagiosa de M. Lluïsa “que aposta per unir forces i per fer-nos escoltar”. Per la seva banda, Joaquima Alemany, va destacar els molts anys de compartir militància dins del Consell Nacional de Dones de Catalunya (CNDC).
Conveni d’Istanbul i Beijing+25
En el decurs de l’acte San José va parlar sobre el Conveni del Consell d’Europa sobre prevenció i lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica, més conegut pel nom de Conveni d’Istanbul, presentat en aquella ciutat, l’any 2011, va entrar en vigor l’1 d’agost de 2014, i fins ara ha estat signat per 46 països i ratificat només per 34.
“Els drets no universals, són privilegis, per això totes les dones del món han de tenir els mateixos drets”, assenyalava San José que manifestava que un terç de les dones estan vivint un retrocés dels seus drets. El Conveni d’Istanbul, en paraules seves, té un enfocament més de drets, que va trigar molt més a promulgar-se -comparat a la Plataforma d’Acció de Beijing (PAB)- però alhora és molt més concret, “i està molt bé que hagi copiat l’informe ombra com la Convenció sobre l’Eliminació de tota forma de Discriminació contra la Dona (CEDAW)”, ja que això permet a les associacions de dones de cada un dels països, conèixer i avaluar l’informe oficial que presenta el seu govern.
Ma Rosa Llurba lliura el guardó a Begoña San José
Pel que fa a Beijing, va afirmar que “ara hi ha com 70 països que estan qüestionant la PAB”. I alerta que moltes organitzacions volen propiciar una nova conferència per poder tirar enrere els acords que es van signar a Beijing, com per exemple, la Plataforma Hazte oir.
Tampoc va deixar molt ben parada la Unió Europea ja que no ha presentat informe de compromís de Beijing, només ha fet el diagnòstic, però no l’informe de propostes. “És com si et fessin la diagnosi d’una malaltia, però no et receptessin res”.
Davant d’aquest panorama de retallada de drets fonamentals, anima a les entitats a vincular-se amb organitzacions de dones internacionals i també a demanar l’estatus consultiu “ja que sempre anem de prestat”.
Joaquima Alemany, primera presidenta de l’ICD i fundadora del CNDC, va recordar la participació del Consell a la IV Conferència de Nacions Unides sobre les Dones, realitzada a Beijing, l’any 1995. I l’experiència tan important que van viure en participar en aquell espai internacional. D’allà vindria l’aposta per la participació internacional del Consell i la demanda de l’estatus consultiu davant el Consell Econòmic i Social (ECOSOC) de les Nacions Unides, estatus que el tenen des de l’any 1999, i que els hi permet, des de llavors, fer seguiment i participar a la Comissió Jurídica i Social de la Dona (CSW), així com en les revisions de Beijing cada cinc anys.
Ma Rosa Llurba i Ma Lluïsa Oliveda lliurant el guardó a Joaquima Alemany
Alemany encoratjava les assistents a la participació activa a la 64 CSW que tindrà lloc del 9 al 20 de març a Nova York i que servirà per iniciar el període d’avaluació de Beijing 25 anys després d’haver-se aprovat.