A Casa Àsia s’ha realitzat la III Trobada de Dones Espanyoles i Asiàtiques, els dies 19 i 20 de novembre. La reunió té l’objectiu de reforçar els llaços entre els Països, descobrir noves experiències i treure a la superfície diverses problemàtiques aue afecten les dones. La trobada és una oportunitat per intercanviar sabers i estudis d’altres contextos socials i oferir un debat a la Societat.
La tercera edició ha abordat el tema “Canvi i modernització de les empreses en un món global: Espanya i Àsia”. Es van fer diferents sessions centrades en el suport i l’impuls del talent i l’esperit emprenedor de les dones creadores de projectes empresarials amb vocació de projecció a l’exterior.
Dones de diferents orígens i experiències a les quals les uneix la seva professió. Aquestes dones, que han emprés un projecte empresarial, s’han trobat en un espai on es senten lliures per expressar idees, Inquietuds, queixes o experiències respecte al seu treball.
Han trobat traves pel fet de ser dones però tot i així lluiten contra la discriminació. Han tingut que enfrontar un espai que les subvalorava, han treballat dur per demostrar que si que tenien la valia i la professionalitat per fer el seu treball com a directives.
Hi han estat presents, entre d’altres acadèmiques i empresàries: Kristin Hetle, directora Aliances Estratègiques, ONU DONES, Pascale Marcou, Catalyst Europe Consultant, Latin Region; Ivana Casaburi, professora d’ ESADE i directora de l’ESADE Xina Europa Club, Barcelona; Jo Morris, Drets de gènere i laborals (Regne Unit) i membre experta social de la Comissió Europea a l´Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere. Francina Vila Valls, regidora de la dona i drets civils de l’Ajuntament de Barcelona; Ana Maiques, cofundadora d’Starlab i actual desenvolupadora de negoci d’aquesta empresa de serveis d’investigació científica i aplicada; Surbhi Sharma, secretària general de l’Interactive Technology, Software and Media Association” (ITSMA), Bangalore, Índia; i Maria Socorro “Maricor” M. Malitao, presidenta i directora executiva del grup dempreses Santdout, Filipines.
Sara Berbel, doctora en psicologia social, i ex directora general d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball de la Generalitat de Catalunya, que ha participat en la Taula Cara a Cara: Organització i lideratge de les empreses, ha esmentar un estudi realitzat per l’Associació d’Empresàries de Madrid que mostra que el 40% dels llocs de Direcció no està ocupat per les dones per manca de temps i per tant no poder compatibilitzar la vida laboral i la vida familiar.
A mes, ha comentat, que les dones han de fixar-se objectius i no tenir vergonya d’expressar-se i dir que desitgen un ascens en la seva feina.
La Independent ha parlat amb Sara Berbel sobre les dificultats que tenen les dones per accedir a una carrera professional i familiar. Berbel ens ha confirmat que la crisi està afectant mes a les dones.
Les dones empresàries de micro empreses tenen problemes amb la crisis, es pot observar com en barris populars a Barcelona han tancat petites negocis i segueixen tancant perruqueries, sabateries… és a dir, activitats de proximitat. I el 80% de les microempreses que tenen entre 3 i 5 persones treballadores són de dones.
Les dones cobren 17% menys que els homes per la mateixa feina. També el 60% de la renda de inserció minima la cobren les dones. Moltes no tenen contractes indefinits, i tindran menys jubilacions i prestacions. El 2010 les dones actives van passar del 6,6% de directives a un 3,5% ()gairebé s’ha baixat a la meitat) i en canvi en els homes la disminució ha estat d’un punt.
Un exemple d’empresària és Lidan Qi Zhou, qui des del Any 2009 és Assessora dels ajuntaments de Yiwi i Shenzten en assumptes xinesos d’ultramar. És fundadora general de Qimeng Global, que assessora legalment i reatitza consultoria per fer Inversions a empreses de Xina i d’ Espanya.
El seu cas personal, en la mentalitat xinesa que ha volgut més nens que nenes, l’ha conduït a demostrar el seu apoderament en decidir “Seré millor que un fill, millor que un home”.