La Comissió de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) organitza al debat ‘Mitjans de comunicació i salut mental: un trastorn dissociatiu?’
Segons l’Organització Mundial de la Salut, una de cada quatre persones pateix o patirà algun trastorn mental durant la seva vida. Cada any, el 20% de la població del món occidental pateix alguna malaltia mental. Ansietats, fòbies, depressions, trastorns psicòtics o neuròtics… el catàleg de malalties mentals supera els 200 trastorns i els episodis d’ansietat i depressió són les principals causes d’incapacitat en tot el món,a banda de ser la causa de la quarta part del total de visites als centres sanitaris.
Sembla que el tractament que els mitjans de comunicació fan de la salut mental encara no ha arribat a l’edat adulta. Per què la societat continua estigmatitzant les malalties mentals?
Quin paper juguen els mitjans de comunicació en la creació i preservació d’un imaginari col·lectiu basat en prejudicis? Com se senten representades als mitjans les persones amb un trastorn mental? De quina manera poden ajudar els mitjans a sensibilitzar i normalitzar la percepció social de la salut mental?
En el debat* al CPC hi participarà:
David Clusa, psiquiatre i cap del Departament de Salut Mental de St. Pere Claver–Fundació Sanitària,i secretari de Junta de la Fundació Congrés Català de Salut Mental (FCCSM).
Àngels Vives, psiquiatra–psicoanalista, membre de la Junta de la Fundació Congrés Català de Salut Mental (FCCSM) i presidenta FCCSM del 2000-2005.
I Elisenda Ferrer, directora de comunicació de la Federació Salut Mental Catalunya.
*El debat es celebrara el proper dijous, 7 de novembre, a les 19:00h a la Sala d’Actes del Col·legi (Rambla Catalunya, 10. Barcelona).