Thursday 25 April 2024

Thursday 25 April 2024

Compartir

L’estat del racisme a Catalunya 2013

 

Alba Cuevas, Alicia Rodriguez i Mercedes Fuenzalida

El passat 21 de març es va commemorar la Diada Internacional de l’Eradicació del Racisme i la Xenofòbia, l’entitat Sos Racisme Catalunya va presentar l’Informe Anual 2013.

La seva directora Alba Cuevas i la responsable del Servei d’Atenció i Denúncia per a les víctimes del Racisme i Xenofòbia (SAID), Alícia Rodríguez,  van  ser les encarregades de la presentació de l’informe de l’any passat,  que analitza i denúncia les diverses causes, manifestacions i situacions  d’aquest tipus al nostre país,  i com una eina més per demostrar, amb dades, que el racisme existeix.

També han mostrat un video-denúncia “fals” però amb  testimoni verdader de Yussif, amb una entrevista on explica la vulneració dels seus drets i la discriminació que ha patit per part de les autoritats a Catalunya.

En el marc del Col·legi de Periodistes i amb el recolzament de la Comissió de Periodisme Solidari, aquesta 5a edició de l’informe ha estat elaborat amb els objectius de fer una denúncia pública de l’existència de situacions discriminatòries i de racisme i comptar amb un material de sensibilització social que permet a la ciutadania informar-se per defensar la igualtat de drets i oportunitats envers el racisme. I per altra part, que serveixi a les administracions públiques per a planificar polítiques per lluitar contra aquesta lacra.

El diagnòstic de l’Estat del racisme és possible amb les denúncies i testimonis que s’han recollit al llarg de l’any 2013 al Said i que es poden llegir a l’informe: Racisme Institucional; Desigualtat en l’accés a drets; Racisme social; Extrema Dreta; Lluita Antiracista; annexes. Entre algunes conclusions, l’entitat, assenyala que el 51% del total de les situacions de racisme no s’han denunciat, només la resta.

Les raons són la por, la desconfiança en el sistema i el context de crisi (prioritzant altres problemes). El pitjor, es que a vegades, la quotidianitat d’aquestes discriminacions (institucionals, socials…) generen un efecte pervers en acceptar-se amb normalitat.

Destaca també que al 2013 la primera tipologia en nombre de casos (40%), és en la que intervenen membres de cossos de seguretat pública. Segueixen, en número, les de drets socials, entre particulars i accés a serveis privats.

Després de la mort, el 2013, del gran lluitador per les llibertats, Nelson Mandela, resten per sempre les seves paraules: “Ningú neix odiant a cap altra persona pel color de la seva pell, o el seu origen o la seva religió”. Per això aquests informes són una eina imprescindible i necessaris per la societat i per les consciencies.

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

A El Periodico “no neccessitavem una censora”, ens diu el seu director

“Vaig entrar a El Periódico l’any 1998. He treballat molt a Madrid, com a redactor en...

“Trencant nous armaris”

Jornada de la Fundació Enllaç sobre l’envelliment de les persones del col·lectiu LGTB La Fundació...

Premis literaris de l’editorial La Verònica Cartonera

La VERONICA Cartonera ha convocat els seus primers Premis literaris en les modalitats de poesia...