Friday 19 April 2024

Friday 19 April 2024

Compartir

Fem.talent Fòrum 2014 al Parc Tecnològic Barcelona Nord

 

“Formació i Promoció del Talent Femení”

Promogut per la XPCAT (Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya), i celebrat aquest 21 març 2014, el Fòrum Fem.talent té per objectiu aconseguir viure en una societat de persones, en plena igualtat, sense diferències de gènere.

En aquesta edició s’ha volgut aprofundir en la formació, promoció i tracte que rep actualment el Talent Femení, per valorar fins a quin nivell hi ha igualtat d’oportunitats per a les dones.

S’ha analitzat la situació actual de la formació del talent femení enfront de les demandes laborals de càrrecs de responsabilitat, les polítiques d’igualtat de salaris i de promoció professional, s’ha pogut conèixer millor la situació actual i futura del Talent Femení a la Unió Europea, com aconseguir fórmules de conciliació vàlides a través de l’organització de l’espai i del temps i s’han conegut casos pràctics de Talents Femenins que han creat un concepte empresarial a partir de la seva personalitat.

El públic que assisteix als Fòrums fem.talent són persones vinculades al món de la ciència, la tecnologia, l’empresa, les administracions públique , les associacions cíviques i culturals i, en general, el públic que estigui interessat en la promoció de la igualtat d’oportunitats.

En la inauguració del Fòrum hi han estat presents l’Hble. Joana Ortega, Vicepresidenta de la Generalitat de Catalunya, la Il·lma. Sra Francina Vila, Regidora de la Dona i Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona, i el Sr Josep Miquel Piqué, President dela Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya.

La ponència principal, amb el títol “El cost de no posar en valor el Talent Femení”, ha estat impartida per la Sra Anna Mercadé, directora de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, i la Sra Laura Morata, empresària i directora de ‘Madre Mia del Amor Hermoso’.

A continuació hi ha hagut dues taules de debat paral·leles “Formar el talent”, moderada per la Dra. Virginia Farré, comissionada del rector per a la Participació, Ocupabilitat i Emprenedoria Social de la Universitat de Barcelona, que ha plantejat diverses preguntes a les ponents dela taula: Què en penseu de la nostra història contemporània sobre el Talent Femení?; Què han fet les institucions en la formació, promoció i acompanyament femení?; Com heu viscut cadascuna de vosaltres la vostra formació i la de les vostres companyes?; Quins haurien de ser els compromisos de futur i quines serien les vostres receptes per a les joves? “Formar, ordenar, i estructurar són elements que ajuden a que la persona, empresa o entitat tinguin forma”. La Dra. Farré aposta per una transformació tant personal com de les empreses i recomana treballar el talent des de la infància i treballar en tots els àmbits: cultural, tecnològic, de família, de parella … ” Als països del nord sabem que a màxima equitat, màxima eficiència. Als països mediterranis tenim equitat baixa i eficiència baixa”. Ha recomanat el llibre “Hereves i ferides. Sobre les elits professionals femenines” de Ma. Antonia García León.

La Dra Maria Pau Gonzalez Gomez de Olmedo, professora d’EADA, ha recordat que “La democràcia ha facilitat la formació a tots els nivells socials. Per exemple, el percentatge de dones en els nostres cursos és d’un 46-50 %”. També ha posat de manifest que hi ha moltes petites i mitjanes empreses familiars dirigides per dones. Pel que fa als seus referents femenins ha indicat que tant la seva àvia, mestra, com la seva mare, que va deixar de treballar en casar-se, o les monges “canyeres” que va tenir de professores, han estat bons referents per a ella. Ha dit també que ni a secundària, ni a la universitat ha tingut cap problema pel fet de ser dona.

Teresa Corrales Verdugo, col·laboradora acadèmica en el departament de Control i Direcció Financera d’ESADE, ha assenyalat que “ESADE acompanya les persones que ha format durant la resta de la seva vida professional. Estem presents en l’educació contínua al llarg del desenvolupament de la carrera professional. Nosaltres potenciem l’accés de dones en consells de direcció”. Tampoc ella ha patit diferències de cap tipus per ser dona “els meus pares sempre van prioritzar la formació dels seus fills i filles”, ha recordat.

La taula paral·lela “Projecció Professional” ha estat moderada per Ma.José Fonseca,coach i escriptora, experta en Comunicació per al Desenvolupament de les Persones i la Innovació. Altres participants han estat Maite Poyos, directora RRHH Deloitte, Laura Tornay,directora RRHH de Ako, que ha dit estar convençuda que s’han de compartir els coneixements. “Els directors de la Companyia han de donar formació a tots els treballadors de la mateixa”.

Jaume Gurt, director general d’Infojobs ha explicat com es treballa en la seva empresa. Ell mateix, en alguna ocasió, ha obert la porta de la seva oficina deixant sorprès a visitants. “He intentat crear un ambient de transparència i confiança. Això potencia a les persones. Els que treballen amb mi han de saber per què estan on són i com poden millorar. Cal dir a la persona empleada el que cobra i perquè ho cobra i definir clarament els llocs de treball i les responsabilitats”. Ha afirmat que avui no es poden fer els negocis com fa un parell d’anys “L’energia del coworking ens porta per altres camins, per exemple, en lloc de comprar un cotxe, cal compartir-lo. El model actual de les fàbriques desapareixerà. Jo treballo amb moltes dones, les dones tenen una empatia diferent a la dels homes i més saben ‘cuidar’. Cal tenir en compte que és més important el ‘com’ més que el ‘per què’ “.

En la ponència “Aportació de Talent Femení català a la UE”, Francesc de Paula Gambús, director d’Afers Internacionals de la Generalitat de Catalunya i candidat al Parlament Europeu, ha fet esment de diverses dones amb destacats càrrecs a l’UE com Concepció Ferrer, que va ser diputada del Parlament Europeu de 1984 a 2004, fet que li va permetre ser testimonia de primera mà del procés de transformació europeu. També va ser vicepresidenta del Partit Popular Europeu i presidenta de la Unió Femenina Democristiana Europea.

Ha tingut paraules per a María Badia, diputada del Parlament Europeu de 2004 a 2009, dscrita a la Comissió de Cultura i Educació , així com a la delegació per a les relacion samb la República Popular de la Xina. És membre suplent de diverses delegacions entre elles de la delegació de l’assemblea Parlamentària Euromediterrània.

També s’ha referit a Ana Terrón, diputada al Parlament Europeu de 1994 a 1999 i vicepresidenta de la delegació per a les relacions amb els països de l’àrea del Mashrek, i Cristina Gallach, que va ser la mà dreta de Javier Solana, Alt Representant per de la Política Exterior i Seguretat de la UE, i portaveu del Govern per a la presidència espanyola de la Unió Europea.

En acabar, el Sr Josep Miquel Piqué ha demanat a les assistents que es presentessin i expliquessin una mica la feina que feien o l’empresa o institució que representaven. D‘aquesta manera s’ha pogut conèixer una mica més la realitat.

Les taules de debat paral·leles que s’han celebrat a la tarda han estat ” Organitzaciódel treball i conciliació: espai i temps”, moderada per Eva Subirà, directora AENOR Catalunya, i en la que hi han intervingut: Laura Sánchez, coordinadora de projectes de la Fundació Mas Família; Toñi Herrero, periodista especialitzada en tecnologia, consultora de comunicació i cofundadora de Gadwoman.com ; i Xavier Clotet, soci de PRYSMA, serveisd’auditoria, consultoria tècnica i de gestió.

La taula “Talents que fan marca personal”, ha estat moderada per Marta Martí, presidenta del Comitè d’Emprenedoria i Pimes de Business Europe. En la presentació de les participants de la taula la moderadora ha dit que “a la marca personal l’ autenticitat ha de ser coherent amb el que es vol fer i fer-ho. Hi ha dones que s’arrisquen a ser elles mateixes i les seves idees les transformen en projectes, això és la marca personal”.

Meritxell Falgueras, periodista, escriptora i sommelier, ha explicat que li agrada molt comunicar i li encanta ser mediàtica. El seu treball l’ha portat a diferents països, parla cinc idiomes,fa maridatges de vi amb quadres, amb pel·lícules … i pel que fa a la marca personal considera que és molt sincera.

El treball de Gemma Cernuda, directora d’ Ellas Deciden i Peix & Co, i és la creadora del decàleg de la comunicació en femení, per ajudar a les marques a ser més rendibles feminizant-les. “És molt important l’autenticitat i l’experiència”, ha afirmat.

Rosa Esteva, fundadora del Grup Tragaluz, format per 20 restaurants i un hotel, ha afirmat que “En la vida hi ha molts senders i cal saber escollir, tenir personalitat i saber el que fas”. I va continuar dient: “Entre els problemes que em van sobrevenir, vaig tenir la sort que les circumstàncies em fessin treballar. M‘havien educat pertenir cura d’una llar (vinc d’una família que sempre va tenir servei)”. Pel que fa a la marca, va dir: ” Es lluitant contra les normatives que he arribat a tenir marca”. i afegì “no m’he sentit mai discriminada, he creuat un desert, he de pagar 850 nòmines al mes. Sí, sóc dura, però afectuosa i detallista.  Els empleats que tinc treballen 8 hores i jo en treballo 25. Amb el meu treball conec molta gent i em moriria sino tingués aquest ofici”.

La Jornada ha finalitzat amb el lliurament dels Premis Fent.Talent 2014: Premi Talent Emergent (Premi FONTVELLA) per a Anna Laromaine i Sagué; Premi Trajectòria Professional per a Ana Veiga Lluch; Premi a la Innovació i Conciliació (Premi AENOR) per a Fundació Privada ASCAMM; Premi Organització en Valors fem.talent per a Tarannà Club de Viatges; SA– Premi Medi de Comunicació per a Sílvia Cóppulo, periodista.

Els Premis han estat lliurats per Olga Campmany, directora del Servei d’Ocupació de la Generalitat de Catalunya, Jaume Baró, Director Operatiu d’Empresa de Barcelona Activa, Imma Estivill Balcells, membre de la Junta de PIMEC i presidenta de PIMEC Serveis Ocupacionals i de Qualificació, i Josep Miquel Piqué, president de la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya, que ha dit ” Som aquí per assegurar queel talent femení s’activa. Durant la Jornada hi ha hagut debats, taules rodones, networking, debat europeu i mundial. Amb els Premis volem donar un missatge clar.Tan important és el Premi com el missatge que donem. El talent femení té bona salut”.

La presentació dels actes celebrats durant la Jornada ha anat a càrrec de la periodista Elisabet Carnicer. Ha finalitzat el Fòrum compartint una copa de cava i proposant ja diferents temes per la propera trobada el 2015.

 

FEM TALENT 1  2014  FEM TALENT 2 2014 

 

FEM TALENT 3  2014  FEM TALENT 4 2014 

 

FEM TALENT 5 2014  FEM TALENT 6 2014

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catorze exposicions fotogràfiques amb motiu del Dia Internacional de les Dones

    La Fundació Isonomia de la Universitat Jaume I, amb motiu del 8 de...

Sevilla: La Plataforma “Contra las violencias machistas” condena el nuevo asesinato de una mujer, en Alcalá de Guadaíra ( Sevilla)

  La Plataforma “Contra las violencias machistas” de Sevilla, integrada por asociaciones de mujeres de...

Dinosaur calling. La trucada del dinosauri

OPINIÓ    Quan el president del COP26, Alok Sharma, en escoltar la decisió de Xina...