Sunday 23 June 2024

Sunday 23 June 2024

Compartir

Barcelona: Homenatge a la Bella Dorita i las vedets del Paral·lel / La Independent / Notícies gènere

Al barri del Poble-sec contra vent i pandèmia, l’activitat cultural no para. Aquest mes de febrer es celebra un Cicle d´actes amb motiu del 120 aniversari del naixement de la Bella Dorita, cantant-vedette-actriu, que se la va conèixer com la Reina del Paral·lel, on va regnar dels anys 20 fins els anys 60, en que es va retirar en ple èxit.

 

 

 

Va viure intensament i en plena lucidesa durant 100 anys del 1901 al 2001, essent un testimoni excepcional del naixement, desenvolupament i consolidació de la ciutat de Barcelona i de la vida efervescent del Paral·lel, l´autèntic cor de la ciutat el primer terç de segle. Avui i malgrat la seva decadència i pèrdua de protagonisme és l´avinguda amb més teatres de Barcelona.

Els músics de la Banda Paral·lelus són els que van donar la idea amb la proposta d´un concert de la música dels anys 10-20-30, els cuplets i la cançó picaresca, fusionant-se amb ritmes actuals (concert, dissabte 27).

El Centre Cultural Albareda i l´Associació Cultural BiblioMusiCineteca van prendre l’iniciativa i han preparat dues exposicions, Bella Dorita i la Ciutat de Barcelona (Albareda, inauguració, dijous día 11) i Les estrelles del ‘Paralelo’, vedettes i cançonetistes (BiblioMusiCineteca, inauguració divendres 12), que es podran visitar al llarg d’aquest mes.

Ambdues exposicions vindran complementades per una taula rodona (Les principals vedettes del Paral·lel de 1940 als anys 2000, dijous 18, i La Música popular de principis de segle, xerrada col·loqui, dissabte 27 abans del concert) i d’ un documental de la gala realitzada el 2012 al Teatre Coliseum, De la Gran Via al Paralelo, organitzada per La Cubana i que va comptar amb més de 20 estrelles vinculades al Music-hall i la revista i el Paral·lel (dijous 25).

Cal destacar que a l´iniciativa si han afegit diverses entitats molt representatives del Poble-sec i el Paral·lel (Cerhisec, Gegants, Diables, Biblioteca Francesc Boix, Salvem l´Arnau, MexCat, La Barranco i el Museu de les Arts Escèniques de l´Institut del Teatre, les companyies Dagoll Dagom i La Cubana, El Molino, particulars, tots ells amb petites col·laboracions (vestuari, atrezzo, estris, fotografies i objectes..).

Aquest mes de febrer, Poble-sec, us invita a reviure els temps daurats del Paral·lel.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

17 de maig: Sabadell celebra el Dia Internacional contra l’homofòbia, la lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia

Sabadell celebra el Dia Internacional contra l’homofòbia, la lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia...

Paraules de Marie-Monique Robin en rebre la Legió d’Honor de la República Francesa

Gràcies, Dominique, per haver acceptat acompanyar-me en aquest improbable lliurament de la legió d’honor. Dic...

Lula Da Silva crea Ministeris de la Dona, Promoció Igualtat Racial i dels Pobles Indígenes

Inicia un govern d'esperança i reconstrucció després de quatre anys de govern d'ultradreta. "La ciutadania...