Friday 22 September 2023

Friday 22 September 2023

Compartir

Barcelona: Exposició fotogràfica de Laia Abril: Sobre l’avortament / La Independent / Notícies Gènere

Una història de misoginia – Capítol U: sobre l’avortament i les repercussions de la falta d’accés.

La mostra sobre l’avortament és el primer capítol d’un projecte d’un llarg pla titulat A History of Misogyny, una investigació visual sobre la misoginia realitzada a través de comparacions històriques i contemporànies.

 

 

 

En aquest capítol que es presenta a Foto Colectania, Laia Abril documenta i conceptualitza els perillosos danys causats a les dones per falta d’accés a l’avortament de forma legal, segura i gratuïta.

Amb una col·lecció d’evidències visuals, auditives i textuals, ha reduït les preguntes sobre ètica i moralitat, i ha revelat una sèrie de desencadenants socials, estigmes i tabús sobre l’avortament, que han estat invisibles fins ara.

En paraules de Laia Abril: “El projecte avortiu agrupa més de mig centenar d’històries. És un mapa conceptual de les repercussions de no tenir accés a l’avortament del món. La fotografia es la base, i jo tinc una fotografia per qualsevol tipus d’imatge: des d’un retrat, una foto vernacle, una foto científica o una altra, un mapa. Però, a més, sempre he acompanyat el text de l’entrevista o part de la meva investigació, com les instal·lacions d’àudio i / o vídeo. L’avortament és un tema tan visceral que s’ha de treballar amb el blanc i el negre per a que pugui reportar un dur pecat amb imatges evidents”.

Durant segles, les dones han buscat mètodes per interrompre l’embaràs. Existeixen avui mitjans que faciliten un avortament segur i eficient, encara però, hi ha dones que continuen amb mètodes casolans i primitius: cada any 47.000 dones de tot el món moren a causa d’avortaments fallits.

“No es una exposició clàssica, sinó que és un projecte molt instal·latiu -afirma Pepe Font de Mora, director de Foto Colectania-. Es la primera vegada que realitzem una exposició monogràfica d’una autora (o autor) jove del nostre país. Ens interessa molt l’obra de Laia Abril, i hem volgut apostar per ella”. I afegeix: “Una part de la tasca de Laia Abril ha estat la de contar històries sobre realitats incómodes relacionades amb la feminitat”.

 

 

* Laia Abril (Barcelona, 1986) és un artista multidisciplinar que treballa amb fotografia, text, vídeo i so. Després de graduar-se en Periodisme el 2009, es matriculà a la residència d’artistes de la FÀRICA, Itàlia, on va treballar durant cinc anys com a creadora i fotògrafa a la revista COLORS. 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Fins que totes siguin lliures, cap dona en l’oblit

  Dones per la República organitzà aquest passat 23 de març un acte en reconeixement...

Barcelona: 25 Noviembre Hospitlet

     

...

Què en pensa… Joana Ortega. UDC

Què en pensa… Joana Ortega. UDC Exigir des de l’Administració la plena igualtat laboral entre...