Friday 29 March 2024

Friday 29 March 2024

Compartir

Antoni Garcia: “El feminisme està més present que mai en l’agenda política”

 

Antoni Garcia Acero.

ESPECIAL POLÍTIQUES DE GÈNERE

Diputat d’lgualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona fa un resum de les principals polítiques de gènere implementades per l’entitat a la qual representa i que, afirma, té la qualitat d’estar en proximitat amb la població.

És que és a través dels municipis que aquestes polítiques de gènere s’apliquen a tot el territori que comprèn la demarcació de Barcelona i des d’on es fa un treball conjunt i proper amb les organitzacions i representacions feministes, assegura Antoni Garcia Acero, actual regidor de l’ Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat per Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal (ERC-AM).

A la Diputació de Barcelona, García Acero és membre de la Junta de Govern i és també Diputat delegat d’Igualtat i Ciutadania, així com a vocal de la Comissió Informativa i de Seguiment d’Atenció a les Persones. Com a tal, va acceptar respondre per escrit algunes preguntes de La Independent.

 

Genero-Antoni Garcia 1

Antoni Garcia al seu despatx.

 

 

Des de diferents sectors, especialment feministes i institucionals, es parla de polítiques de gènere. Per a vostè, què són les polítiques de gènere?

Les polítiques de gènere són aquelles que ens ajuden a transformar la societat, cap a un sistema de reconeixement d’homes i dones, des de la justícia i l’equitat i accés. En definitiva, ens ajuden a construir una societat millor.

I penso que és molt important seguir desenvolupant polítiques de gènere com portem fent 25 anys des de les diferents institucions, però també crec que hem de ser capaços d’introduir la perspectiva de gènere en totes les polítiques públiques. Aplicar un filtre lila per garantir la transformació total del sistema patriarcal per acabar amb les desigualtats i discriminacions.

 

En quina mesura aquestes polítiques són determinades des de la mateixa Diputació i / o des del concert o consens amb sectors socials de dones i LGTB? Com es concreta aquest concert, si n’hi ha, i amb quines agrupacions o representacions es porta a terme?

La Diputació treballa amb contacte constant amb el moviment i les entitats feministes. Per nosaltres és molt important pensar, dissenyar els programes contemplant el que demana el moviment feminista per poder fer accions realment efectives.

Treballem i donem suport a moltes entitats, moltes locals, que són el motor en molts municipis de la demarcació, i d’altres de nacionals amb qui compartim la necessitat i mirada d’una acció coordinada.

 

A la Diputació hi ha partides pressupostàries per a la igualtat? A quant ascendeixen?

El pressupost de la Diputació en matèria d’igualtat de gènere puja als 3.500.000€.

També cal tenir present tot l’equip humà que treballa de la mà dels municipis i les entitats per tirar endavant les accions que impulsem des de la Diputació.

Per últim també comptem amb un pla intern d’igualtat que destina recursos a totes les àrees i matèries, amb l’objectiu d’impulsar la transversalitat de les polítiques de gènere.

 

Hi ha res que des de la societat civil s’hauria de fer per donar suport a aquestes polítiques de gènere?

No hi ha cap dubte que sense la mobilització social no hauríem arribat on som avui. Per tant, crec que la societat civil ha de seguir mobilitzada, i les institucions hem de ser al costat, i buscar les respostes a les demandes que es facin.

El passat 8 de març va ser un bon exemple de com una societat mobilitzada pot canviar les coses. Avui el feminisme és més present que mai a l’agenda política, i això se’ns dubte ha estat gràcies a accions com la vaga feminista i les grans manifestacions del passat 8 de març.

 

Genero-Antoni Garcia

Antoni García a uns del actes de la Diputació.

 

Quines serien, en ordre d’importància, els 10 punts més rellevants d’aquestes polítiques de gènere de la Diputació.

El nostre objectiu és ajudar als municipis de la demarcació de Barcelona a desenvolupar polítiques locals de gènere, ja que són ells, com a institució més pròxima a la ciutadania, qui té el contacte més directe amb la societat. Per això els nostres programes i les nostres polítiques estan basades en les competències locals, i per nosaltres totes són iguals de prioritàries.

Aquest mandat hem prioritzat el treball en 4 eixos. Els Plans locals, ja siguin plans locals d’igualtat de gènere, plans locals LGTBI, de nova creació, que permeten als governs municipals fer una diagnosi i planificar les actuacions a desenvolupar en un pla de 4 anys. També existeixen els plans interns locals, que permeten generar canvis interns en les estructures de les institucions locals. Una altra de les línies prioritàries d’aquest mandat és la lluita contra la violència masclista, que realitzem donant suport amb el disseny de protocols i programes locals o amb el nou programa de suport psicològic per a dones que han patit violència i els seus fills i filles.

La sensibilització és per nosaltres una prioritat. Hem volgut prioritzar els municipis petits i mitjans per tal de fomentar les accions sensibilitzadores. També hem ampliat les campanyes institucionals que realitzem per al 8 de març, 28 de juny i 25 de novembre.

I no em vull oblidar de les entitats, a les que donem suport a través de la cessió dels espais per realitzar activitats de l’Espai Francesca Bonnemaison, i també amb la convocatòria de subvencions que es realitza anualment.

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Sistema de Registre i Comunicació de la Violència Institucional / La Independent / Notícies Gènere

L’Àrea de Privació de Llibertat i Drets Humans de l’Observatori del Sistema Penal i els...

DECLARACIÓ DE LA PLATAFORMA SALVEM EL CABANYAL DESPRÉS DEL JUÍ PELS FETS DEL 8/4/2010

Plataforma Salvem El Cabanyal Canyamelar.                  12 anys de resistència   14 de juny 2011 COMUNICAT  ...

La construcció del subjecte polític feminista, objectiu de La Cuerda de Guatemala

El divendres 10 de juny, a Vilafranca del Penedès, es va presentar el col·loqui “Lluites...